8783
Natuursteen vloer; do's en dont's
Gepubliceerd: 18-02-2016 Laatste update: 26-05-2021

Ga naar een vakbedrijf dat gespecialiseerd is in natuursteen. Natuursteen is een natuurproduct en een verzamelnaam voor soorten zoals leisteen, marmer en graniet. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken en het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je een natuurstenen vloer overweegt. Bij een natuursteenbedrijf hebben ze veel kennis van die eigenschappen en krijg je een persoonlijk advies. Dan weet je zeker dat je een vloer kiest die bij jou en bij je levensstijl past. Als je de bouwtekeningen van je huis meeneemt, kan de verkoper precies voor je uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt.

2. Kijk goed naar de ruimte waar de vloer komt te liggen
Het belangrijk te kijken naar de ruimte waar de vloer komt te liggen. Dat bepaalt gewoonlijk welke natuursteensoort daar het beste past. Als je kinderen met hun zanderige schoenen enthousiast de hal in komen rennen, heb je daar het liefst een harde en slijtvaste tegel waar vuil weinig kans maakt. In de badkamer of wellnessruimte wil je niet uitglijden op een vloer die spiegelglad wordt als hij nat is. Beter is het om hier voor een vloer met een stroever oppervlak te gaan. In de keuken wil je liever niet een natuursteensoort waar snel vlekken in trekken en de trap moet moeiteloos duizenden voetstappen aan kunnen. En ook buiten is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Een zwart terras wordt al snel te heet voor blote kindervoetjes als de zon hier op staat te branden. Kies dan voor lichtere soorten die het zonlicht weerkaatsen. Ligt je terras juist in de schaduw, neem dan een compacte steen zodat algengroei en groene aanslag veel minder kans krijgen.

3. Laat het formaat en het legpatroon van de tegels passen in de ruimte
Het formaat en het legpatroon van de tegels is van invloed hoe de ruimte optisch op je over komt. Grote tegels zorgen voor een ruimtelijk effect en brengen rust. Kleine tegels brengen juist vaak een gezellige, maar ook wat drukkere sfeer. Ook het legpatroon is van belang. Rechthoekige en vierkante tegels kun je recht naast elkaar leggen of in een halfsteens verband. Vierkante tegels kun je ook 45 graden draaien. De diagonale lijnen laten de ruimte dan optisch groter lijken. Of je neemt verschillende formaten tegels die volgens een bepaald patroon zoals Romaans verband worden gelegd. Je ziet dit vaker in een interieur in landelijke stijl.

inspiratiebrochures1.png

4. Kies een kleurvaste natuursteensoort voor buiten
Grijze hardsteen is razend populair als terrastegel. Meestal worden de tegels in een matglanzende afwerking (gezoet of fijngeschuurd) geleverd en zijn dan antraciet van kleur. Door weersinvloeden kleurt de terrastegel op den duur weer terug naar de oorspronkelijke muisgrijze kleur van het natuursteen. Vindt je dit storend, dan kun je de hardsteen met een kleurverdiepend middel behandelen. Maar dit moet je wel best regelmatig herhalen. Beter nog is het te kiezen voor een steensoort die wel zijn kleur behoudt, zoals een basalt of de, meestal lichter gekleurde, kwartszandsteen.

DON’T

1. Je vloer kiezen op basis van een voorbeeldtegel
Typerend voor natuursteen is het unieke uiterlijk. Geen tegel is hetzelfde, zelfs niet uit dezelfde partij. Dat maakt juist waarom een natuursteen vloer zo’n karakteristieke en levendige uitstraling heeft. Maar ook om die reden is het niet verstandig om aan de hand van een voorbeeldtegel je vloer uit te kiezen. Zorg ervoor dat je de vloer altijd op een groot oppervlakte hebt gezien, liefst gevoegd en al. Nog beter is het om je eigen partij in de opslag uit te zoeken en te reserveren. De betere natuursteenbedrijven bieden deze mogelijkheid.

2. Zelf de natuursteen tegels leggen
Natuursteen tegels worden, nadat grote blokken in de groeve zijn gewonnen, handmatig geproduceerd. Daarom kan het zijn dat de tegels onderling in formaat en dikte verschillen. Dat maakt het leggen van natuursteen tegels moeilijker. Ook moet je rekening houden met de eigenschappen van de natuursteensoort. Zo kunnen bepaalde soorten leisteen gaan schotelen als ze niet goed worden gelegd. Je kunt het leggen van natuursteen vloertegels dus beter aan een gespecialiseerde natuursteenzetter over laten. Een ervaren vakman kent de eigenschappen van de steen en zal hier tijdens het leggen rekening mee houden. Zo wordt met zekerheid het mooiste resultaat behaald.

3. De natuursteen tegels schoonmaken met antikalkmiddelen
Sommige natuursteensoorten zoals marmer en hardsteen bestaan (gedeeltelijk) uit kalk. Bijtende en/of zure schoonmaakproducten zoals chloor en antikalkmiddelen tasten de kalk aan en etsen in op de toplaag van het natuursteen. Dit geeft lichtere of wit uitgeslagen doffe plekken, die moeilijk te verwijderen zijn. Zorg er dus voor dat je reinigingsproducten speciaal voor natuursteen gebruikt als je de badkamer of keukenvloer gaat schoonmaken.

4. Als jong gezin kiezen voor een hoogglans gepolijste vloer
Let bij de keuze van het materiaal op de samenstelling van je gezin. Een gezin met jonge kinderen in een eengezinswoning heeft immers heel andere eisen dan een echtpaar op leeftijd in een appartement. Kleine kinderen en een enthousiaste hond zullen moeite hebben met een spiegelgladde vloer. Brengt de hond bergen zand naar binnen, is het beter om te kiezen voor een keiharde vloer zoals tegels van basalt, graniet of kwartsiet. Vooral bij de wat zachtere natuursteensoorten kan zand na verloop van tijd krasjes veroorzaken. Een goede droogloopmat voor de deur houdt het meeste zand al van je vloer. Als je de vloer verder regelmatig stofzuigt of aanveegt, zul je zien dat de vloer door de jaren heen alleen maar mooier wordt. Zelfs na jaren intensief gebruik behoudt het materiaal zijn natuurlijke schoonheid.

Conclusie
Bij de aanschaf van een natuurstenen vloer is het dus belangrijk dat je niet alleen rekening houdt met je persoonlijk smaak, maar ook met de ruimte waar de vloer komt te liggen en de samenstelling van je gezin. Bij een gespecialiseerd natuursteenbedrijf kunnen ze je dan precies vertellen welke vloer en welke oppervlakteafwerking het beste bij je past. Dan weet je ook zeker dat je kiest voor niet alleen een mooie vloer, maar ook voor een vloer waar op geleefd mag worden. In het inspiratiecenter van Nibo Stone in Vianen vindt je een uniek en uitgebreid assortiment natuursteen tegels voor binnen en buiten. In de showroom van maar liefst 2.600 m2 zijn alle vloeren gelegd en gevoegd op grote beloopbare oppervlaktes. Ook vind je hier hippe wandtegels en eigentijds mozaïeken van natuursteen. Is natuursteen toch niet wat je zoekt, dan kun je hier ook terecht voor keramische tegels.

Hetzelfde assortiment vind je ook in Venlo, waar eveneens de productie en de opslag van het bedrijf is gevestigd. Hier kun je samen met de werfmeester je eigen tegels selecteren in het magazijn of een kijkje nemen in de steenhouwerij, waar nog op ambachtelijke wijze producten van natuursteen worden gemaakt. 

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide