4221
De voordelen van tapijt

Het creëren van een comfortabele en behaaglijke plek in huis met warme en zachte materialen, dat is toch wat iedereen wil. Tapijt is niet alleen zacht, mooi en kleurrijk maar biedt ook warmte, comfort en heeft een geluiddempende werking. Het heeft vele voordelen waaraan u niet zo snel denkt.

De behaaglijke luxe van tapijt
Wie een ruimte binnengaat waar tapijt is toegepast, krijgt al gauw een behaaglijk en comfortabel gevoel. Dat komt doordat tapijt warmte en sfeer uitstraalt. Tapijt is in vele eigentijdse kleuren, dessins en structuren verkrijgbaar en daardoor goed te combineren met andere onderdelen van het interieur, zoals gordijnen, lamellen, meubels en wanden. De vele creatieve mogelijkheden van tapijt maken het tot een modern en eigentijds produkt.

Een fluisterende ondergrond
In een kale ruimte worden gewone leefgeluiden zoals praten, de tv, de radio, het getik van hakken al gauw onaangenaam. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor anderen. Niet voor niets staan klachten over burengerucht in de top drie van geluidshinder. Indien u bewust kiest voor textiele materialen zoals gordijnen, gestoffeerde meubels én tapijt als vloerbedekking, kunt u het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Tapijtvezels weerkaatsen het geluid niet, maar absorberen het. Hoe dikker het tapijt, des te groter het effect van geluidsisolatie.

Tapijt een vriendelijke buur
In flats of appartementen zijn vooral de zogenaamde contactgeluiden berucht: geluid dat doordringt via de vloer naar het onderliggende plafond. Ook eengezinswoningen kunnen erg gehorig zijn. Een teer punt is de trap die vaak tegen een zijmuur is gebouwd. Een verend tapijt kan in al deze gevallen een uitkomst bieden.

Tapijt kan loopgeluiden met 25 à 30 decibel verminderen. Indien u tapijt in woon-, slaapkamer, op de trap en in de gang legt, hebben de buren geen last van de levenslust van u en/of uw gezin. Tapijt op de trap is bovendien nog veilig ook, omdat het risico van uitglijden kleiner is.

Warme voeten, warme handen
Languit op de grond liggen voor de open haard? Op blote voeten door het huis lopen? Kinderen die op hun kamer op de grond een spelletje spelen? Met tapijt op de vloer is dit allemaal heel comfortabel. Dit komt doordat tapijt warmte isoleert. De stilstaande lucht tussen de pooldraden vormt als het ware een barrière voor het weglekken van warmte naar de constructievloer. Hoe langer de polen, hoe meer lucht er vastgehouden wordt, hoe meer het tapijt de warmte isoleert. Tapijt met een foamrug of het gebruik van ondertapijt werkt, dankzij ontelbare luchtbelletjes, extra warmte-isolerend.

Omdat tapijt de warmte isoleert, kan de thermostaat een stukje lager en kunt u hiermee energie besparen (gemiddeld 4 tot 5%; in een strenge winter zelfs 10%). Zo verdient dat mooie tapijt zichzelf een stukje terug.

In combinatie met vloerverwarming werkt de hoge isolatiewaarde van sommige soorten tapijt averechts. Tapijt blokkeert dan immers de gewenste warmteafgifte vanuit de ondervloer. Er is tapijt verkrijgbaar dat wel geschikt is om toe te passen in combinatie met vloerverwarming wanneer deze wordt gebruikt als bijverwarming (70-80% van de warmte moet van een andere warmtebron komen). U kunt hier meer over lezen in hoofdstuk 4.5.2.

Tapijt is slipveilig
Tapijt is stroef. Dit betekent dat het risico van uitglijden een stuk kleiner is dan op een gladde vloer. Mocht u toch vallen, dan is de kans op verwondingen kleiner omdat tapijt zacht en verend is.

Senioren die met een stok lopen, looprek of rollator als hulpmiddel gebruiken, zijn het meest gebaat bij kortpolig tapijt. Dat schuift gemakkelijk waardoor je niet blijft haken en het is toch stroef genoeg. Peuters kruipen graag op comfortabel warm tapijt. Maar ook als kinderen net leren lopen en nog regelmatig vallen is tapijt ideaal.

Onverwachte toepassingen
Voor natte ruimtes zoals de badkamer en de keuken waar het glad kan zijn, is tegenwoordig zelfs speciaal vochtbestendig tapijt verkrijgbaar. Een gladde trap wordt veiliger door het met tapijt te bekleden. U kunt hier meer over lezen in hoofdstuk 4.5.2. Tapijt biedt dus veiligheid voor jong en oud in verschillende situaties!

Tapijt goed voor lijf en leden
Lopen op een harde onregelmatige ondergrond vergt nogal wat van onze spieren, gewrichten en ons evenwicht. Zacht tapijt dempt de loopbeweging, zodat spieren en gewrichten minder klappen hoeven op te vangen.

Knellende schoenen of lang moeten staan, geven al gauw klachten als rug-, nek- en hoofdpijn. Veel orthopedisten adviseren mensen met rugklachten om zoveel mogelijk blootvoets te lopen. Een zacht, warm tapijt maakt het lopen op blote voeten heel comfortabel.

De verende eigenschappen maken tapijt bijzonder geschikt als vloerbedekking voor mensen met gewrichtsaandoeningen zoals reuma. Bovendien zorgt de warmte-isolerende werking van tapijt er voor dat de laatste voorjaars- of de eerste herfstkou niet meer optrekt tot in de botten.

Aandacht voor een gezond binnenklimaat
Allergenen zijn voornamelijk afkomstig van ongenode gasten zoals huisstofmijten* en schimmels, of van huisdieren. Het allergene materiaal bestaat uit kleine stofdeeltjes die zich verzamelen in textiel en op oppervlakken die weinig worden gereinigd. Dit veroorzaakt allergische reacties variërend van benauwdheidklachten (astma), een verstopte neus (rinitis) tot huidklachten (eczeem). Elke keer dat een allergisch persoon in aanraking komt met de allergenen worden de klachten sterker.

Irritantia zijn allerlei stoffen waarop een mens kan reageren. Irritantia voor de luchtwegen zijn onder andere tabaksrook, parfum, bloemengeuren, schoonmaakmiddelen en zeep. Voor gevoelige personen zijn ook bak- en braadluchtjes en de mist die ontstaat bij douchen irritantia. De reacties die hierdoor worden veroorzaakt lijken op een allergie.

Allergische reacties, irritantia, CARA klachten en legionellagriep zijn vaak gerelateerd aan de specifieke omstandigheden in uw woning. U kunt hier invloed op uitoefenen door de volgende maatregelen te treffen: beter ventileren (24 uur per dag), gelijkmatig uw huis verwarmen, frequenter reinigen en het vermijden van extra vochtbronnen in huis (zoals wasdrogen, koken zonder afzuiging).

Ventilatie is het sleutelwoord!
Huisstofmijten gedijen het beste bij temperaturen van 20-30 C en een luchtvochtigheid van 65-80%. Probeer in de zomer met een goede zonwering de temperatuur in huis zo laag mogelijk te houden. In de winter lost het probleem zichzelf geleidelijk op. Stoken en ventileren geeft namelijk een droger binnenklimaat en daar kunnen huismijten heel slecht tegen.

Hoge milieueisen aan tapijt
De Europese Vereniging voor Tapijt en Milieu, GUT, heeft eisen gesteld aan de maximale uitstoot van mogelijke schadelijke stoffen uit tapijt. Tapijt dat voldoet aan al die strenge normen krijgt het GUT-keurmerk Tapijt getest op schadelijke stoffen. Indien u tapijt koopt met het GUT-kenmerk, herkenbaar aan het groene logo met een boom, bent u er zeker van dat bij de productie terdege rekening is gehouden met gezondheids- en ecologische aspecten. Naleving wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door erkende Europese onderzoeksinstituten als TNO. Alle vooraanstaande Europese tapijtfabrikanten, waaronder vrijwel alle Nederlandse bedrijven, zijn lid van de GUT.

De unieke voordelen van tapijt
Warm, zacht en comfortabel
Akoestiek verbeterend, geluidwerend
Warmte isolerend en energie besparend
Slijtvast en stroef, je glijdt er niet snel op uit
Onderhoudsvriendelijk

Bron: Tapijtnet

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners