2601
MID Tapijt
Gepubliceerd: 29-09-2012 Laatste update: 19-10-2017

Hoewel woonwinkels allerlei vrolijk gekleurde zitmeubelen laten zien, worden in de praktijk de meeste banken en fauteuils gekocht in zwart. Dan smeekt de vloer haast om een spannende kleur om een interieur toch de nodige swung te geven. En laat nou net tapijt het meest brede kleurenspectrum hebben van alle soorten vloerbedekking. Hemelsblauw, pimpelpaars, Ferrari-rood, maïsgeel of appelgroen? Voor tapijt is niks te bont!

Tapijtfabrikanten volgen de woonmode - letterlijk - op de voet en brengen heel regelmatig nieuwe kleuren uit. Het trendbeeld voor 2009/2010 kent grofweg twee kleurgroepen. Heel spectaculair zijn de nieuwste trendkleuren aqua, fuchsia en lime. Frisse kleuren die onderling fantastisch blijken te combineren. Weliswaar koel, maar beslist niet kil. Met de nodige creativiteit en durf leg je met deze kleuren de basis voor een fantastisch levendig en vrolijk interieur. Ook in een iets zwaardere vertaling in donkerdere blauwen, paarstinten en gelen is er dit seizoen heel veel keuze. Voor een goed (kleur)advies ga je natuurlijk naar je tapijtspecialist. Maar uiteindelijk is het toch een kwestie van durven ... 

Grijs is hip
Een tweede belangrijke kleurgroep voor dit seizoen zijn de grijzen. Kies uit letterlijk tientallen tinten grijs: van muisgrijs tot zilvergrijs, van antraciet tot het nieuwe greige. Speel met stalen en zie hoe makkelijk en harmonieus al die verschillende tinten grijs met elkaar combineren. En natuurlijk met die zwarte bank. Leg daar dan kussens op in knaloranje, lime, tomaatrood of pink en je creëert een interieur dat trendy en tijdloos tegelijk is.

inspiratiebrochures1.png

Kleurenkennis
Kleuren hebben ook alles te maken met sfeer. De een houdt van chic en stijlvol. Een ander van warmte en gezelligheid. En weer een ander durft kleur aan en gaat voor speels en uitbundig. Dan is het goed te weten dat de sfeer in huis voor een belangrijk deel bepaald wordt door de gekozen kleuren. Die daarmee voor een deel ook onze stemmingen en gevoelens beïnvloeden. Hoe groter de kleurvlakken, hoe groter het effect. Warme, gezellige kleuren zijn bijvoorbeeld rood, oranje en geel. Bruin is ook warm, maar meer ingetogen. Kleuren als violet, blauw en turkoois zijn kleuren met een koele, maar tegelijkertijd rustgevende uitstraling. Dan hebben kleuren ook nog een optische werking. Simpelweg komt het hierop neer: zachte pastels en lichte (uni)kleuren maken een kamer al gauw groter, donker tapijt maakt een kamer juist kleiner. Allemaal feiten waar bij de keuze voor een bepaalde kleur tapijt rekening mee gehouden kan worden.

Creatief combineren
Het kiezen van één kleur tapijt is dus niet 1, 2, 3 gedaan. Soms is een neutrale, onopvallende basis gewenst; soms is tapijt de aangewezen manier om juist kleur te brengen in een verder vrij neutraal interieur. Kleuren combineren gaat nog een stapje verder. Heel mooi zijn bijvoorbeeld combinaties van lime en indigo of truffelbruin met ijsblauw, maar dat moet je dan wél durven! Iets minder lef is er voor nodig om verschillende kleurschakeringen uit hetzelfde gamma te combineren, bijvoorbeeld okergeel en terracotta; zogenaamde ton-sûr-ton kleuren. Zeker in kleine kamers kan de subtiele variatie van bijvoorbeeld lichtgrijs en warmgrijs al heel ruimtelijk werken. Maar wat het ook wordt: tapijt brengt kleur én fleur in je interieur. Doen dus!

Meer informatie?
Kijk op www.tapijtnet.nl en www.zachtaanjevoeten.nl voor uitgebreide informatie over de pluspunten van tapijt in huis. Of maak een afspraak met een tapijtadviseur bij u in de buurt. Ook kunt u het boekje Alles over tapijt aanvragen via www.tapijtnet.nl.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide