2284
Hoe herken je een handgeknoopt tapijt?
Gepubliceerd: 14-08-2020 Laatste update: 23-08-2020

Een kenner ziet in een oogopslag of een tapijt met de hand of machinaal gemaakt is. Hoe zien ze dat? Wij vertellen je 5 punten om op te letten, zodat jij ook met gemak het onderscheid maakt!

 

1: Hoe ziet de onderkant eruit?

Het meest opvallende verschil tussen handgeknoopte en machinale tapijten is de onderkant. Bij een Perzisch tapijt lijkt de onderkant veel meer op de bovenkant. De onderkant is helder van kleur en je ziet duidelijk het patroon. Ook is de onderkant vaak van hetzelfde materiaal als de rest van het tapijt. De onderkant van een tapijt dat machinaal gemaakt is, is vaak dikker en harder. Deze tapijten worden namelijk gemaakt op een stramien.

inspiratiebrochures1.png

2: Is de prijs realistisch?

In een Perzisch tapijt zitten heel veel uren werk. Snel een Perzisch tapijt maken is simpelweg onmogelijk. Dat zie je terug in de prijs. Als een tapijt verdacht goedkoop is, heb je waarschijnlijk met een machinaal gemaakt exemplaar te maken.

3:Hoe zien de randen eruit?

Bij een machinaal tapijt is aan de randen meestal een stikrand te zien. Deze stikrand is helemaal gelijkmatig en perfect. Soms is de bruine ondermat duidelijk te zien aan de zijkanten. Een Perzisch tapijt heeft hele andere randen. Deze zijn met de hand genaaid. Ze zijn vaak iets dikker, minder strak en niet helemaal perfect recht.

4:Is het tapijt perfect?

Dat laatste, niet helemaal perfect, is een punt wat je in het hele tapijt terug ziet als het handgeknoopt is. Er zitten bijvoorbeeld hier en daar kleine verschillen in het patroon. Ook zal je aan de onderkant zien dat de ene knoop wat dikker is dan de andere. Bij een machinaal tapijt is alles perfect uitgelijnd en recht. De patronen worden exact herhaald.

5:Heeft het tapijt franjes?

Een handgemaakt tapijt heeft vaak franjes aan een of twee zijkanten. Deze franjes zijn een verlenging van het tapijt zelf. Het zijn de katoenen, zijden of wollen draden waarvan het tapijt gemaakt is. Bij machinaal gemaakte tapijten worden regelmatig franjes toegevoegd, om het tapijt een handgemaakte look te geven. Deze franjes worden echter achteraf aan het tapijt genaaid. Let op: als een tapijt geen franjes heeft, kan het alsnog een handgeknoopt tapijt zijn. Veel handgeknoopte tapijten hebben franjes, maar niet allemaal.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide