1609
Gelasta
Gepubliceerd: 29-09-2012 Laatste update: 28-04-2022

Warm, zacht en geluidsdempend. Dat zijn de bekende fijne eigenschappen van tapijt. De natuurlijke varianten zijn gemaakt van gras of wol, dat van nature vlekwerend en verend is. Geen platte plekken dus en weinig kans op vlekken in een 100% zuiver scheerwollen tapijt!

De katoenen tapijten echter, zijn juist stug en daardoor oersterk. Ook zijn er nog synthetische varianten, gemaakt van materialen als polyamide (nylon) of polyester: oersterk en in alle denkbare kleuren en prints te verkrijgen.

Helemaal van nu zijn tapijten gemaakt van gras- en vezelsoorten zoals sisal, kokos, zeegras en jute. Daarmee haal je de natuur in huis! Niet alleen het materiaal en de kleur, maar vooral de pool (lus) is bepalend voor de uitstraling. De gevleugelde term hoogpolig slaat op de lengte van de pool. Uiteraard is er ook nog een laagpolige variant. Men onderscheidt daarnaast een bouclé, moquette (velours) of een frisé gevormde pool. Zowel frisé als moquette hebben een open gesneden pool. Frisé oogt van deze twee het levendigste door de in de elkaar gedraaide garens, waarvan de afzonderlijke polen duidelijk te onderscheiden zijn. Ook hierin bestaan weer langere en kortere soorten, waarvan de bekendste de saxony (halflange pool) en de shag (langharige pool) zijn. Shagtapijt is heerlijk warrig en oogt nonchalant!

Vélours en Bouclé
Vélourstapijt is dun vezelmateriaal waarbij de polen dicht op elkaar zijn ingepland en doorgesneden. Hierdoor ontstaat een zijdezachte en compacte oppervlaktestructuur. Bij bouclé zijn de poollussen juist niet doorgesneden, waardoor het wat stugger aanvoelt. Door af te wisselen met korte en langere poollussen wordt een onregelmatige structuur verkregen, waardoor het tapijt robuust en landelijk oogt. Praktisch gezien heeft bouclétapijt als voordeel dat het vuilafstotend is, ook is het de meest goedkope tapijtsoort.

Hoogpolig versus kortpolig
Hoe hoger de polen zijn, hoe warriger het tapijt eruitziet. Nadeel van die losse look is dat het moeilijk te reinigen is en daardoor minder lang meegaat. Kortpolige soorten voelen stroef aan en zijn geschikt voor ouderen die een zachte basis mét voldoende grip zullen appreciëren

Eilandje
Op het creatieve vlak zijn er met tapijt leuke mogelijkheden. Middels gekleurde vlakken kunt u patronen creëren. De suggestie van een rode loper of een karpet met borderrand bijvoorbeeld?

Creatieve tapijttegels
Tapijttegels zijn eindeloos te combineren. Kies uw favoriete kleuren en combineren maar! Uw ontwerpen kunt u met behulp van ruitjespapier op schaal uittekenen. Wat te denken van frisgroen voetbalveld of een roze borderrand? Voordeel van tapijttegels is dat ze los leggen en dus gemakkelijk te reinigen zijn. Houdt u er een paar op voorraad, zo bent u altijd zeker van een mooie schone vloer.

Allergie en huismijt
Veel gehoord bezwaar bij tapijt zijn de beestjes en het stof die in het tapijt gaan zitten. Toch blijkt uit onderzoek dat in het bijzonder de kortpolige tapijten zeer geschikt zijn voor mensen met stofallergie. De stofdeeltjes worden als het ware vastgehouden in het tapijt, waardoor ze niet door de ruimte gaan zweven. Natuurlijk is een tweewekelijkse stofzuigbeurt wel een vereiste!

Vlek SOS
Een vlek op het tapijt hoeft niet het ergste te betekenen. Modern tapijt is meestal voorbehandeld met een vuil- en vlekwerende coating. Toch een vlek? Koffie, wijn of een andere vloeistof dept u weg met een doekje, net zo lang tot de vloeistof in het doekje is getrokken. Ook zijn er speciale vlekkenmiddelen voor handen. Vraag uw tapijtspecialist naar het juiste product.

Bron: UwVloer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide