6529
Houten vloer kopen
Gepubliceerd: 03-10-2017 Laatste update: 08-05-2022

Een houten vloer is geen artikel dat je zomaar even op gaat pikken in de winkel. Zeker wanneer je een massief houten vloer kiest, zijn er heel wat zaken waar je vooraf over moet nadenken. Doe je dat niet, dan kun je tijdens het leggen of daarna flink in de problemen komen. We gaan ervan uit dat je zelf wel weet wat mooi staat in je interieur. Maar heb je ook al aan deze vijf praktische zaken gedacht voordat je een houten vloer gaat kopen

1. Van welk hout moet de vloer zijn?
Er zijn veel soorten houten vloeren. Zo zijn er vloeren van massief eiken, maar ook beukenhout, vurenhout en ebbenhout komen voor. Elk hout heeft zijn eigen kenmerken. Zo is het ene hout harder dan het andere, werkt het hout meer of minder en natuurlijk heeft elke houtsoort een eigen kleur. Vergelijk dus eerst verschillende soorten hout met elkaar voordat je een keuze maakt.

2. Zelf de vloer leggen?
Een houten vloer kun je zelf leggen als je handig bent. Toch is dit lang niet altijd aan te raden. Wil je bijvoorbeeld ook vloerverwarming plaatsen, dan kan het hout daardoor kromtrekken. Laat het dan leggen door een professional, zodat je zeker weet dat het goed gaat. Een goede voorlichting of advies inwinnen is ook altijd verstandig.

inspiratiebrochures1.png

3. Heb je een ondervloer nodig?
Voor het leggen van een houten vloer moet je weten wat de ondervloer is. Leg je een nieuwe houten vloer over een houten ondervloer heen, dan kun je hem rechtstreeks vastspijkeren. Maar het is gebruikelijker om te gaan voor een ‘zwevende’ vloer waar een ondervloer onder wordt gelegd. Leg je de vloer op beton, dan heb je geen ondervloer nodig. Je moet dan wel vochtwerende folie gebruiken, want anders zal vocht uit het beton de vloer aantasten.

4. Goed meten
Net als laminaat koop je hout voor de vloer meestal per pak, hoewel je het ook per losse plank kunt kopen. Bij een houten vloer heb je meestal weinig zaagverlies, omdat de planken smal zijn. Natuurlijk hangt dit ook af van de ruimte: hoe meer ‘gekke’ hoeken je hebt, hoe meer zaagverlies er zal zijn.

5. Het hout behandelen
Een houten vloer moet behandeld worden. Wil je de vloer lakken? Lak dan zowel de bovenkant als de onderkant van de vloer voordat je hem plaatst! Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het hout kromtrekt. Ga je oliën of in de was zetten, dan hoef je de onderkant van de planken niet te doen. Het kan wel verstandig zijn om de planken al in de was of olie te zetten voordat je gaat leggen, zodat de moeilijke randen ook al gedaan zijn.

Een houten vloer is erg mooi in je interieur. Daarom worden massief houten vloeren steeds vaker geplaatst. Laminaat is wel een goede imitatie, maar haalt het toch niet bij het karakter van echt hout. Bovendien gaat een houten vloer vele malen langer mee dan laminaat. Wil jij ook een nieuwe houten vloer in huis? Dan weet je nu waar je in elk geval op moet letten bij het kopen van de vloer!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide