1669
Houten visgraad vloer kopen? Houdt hier rekening mee!

Ben je van plan om een houten visgraat vloer te kopen? Je bent niet de enige! Visgraat vloeren zijn enorm populair. Het stijlvolle visgraat patroon geeft je woning een uniek en tijdloos karakter en past zowel in een modern als in een klassiek interieur.

Om ervoor te zorgen dat je een houten visgraat vloer koopt die bij je wensen aansluit, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. In dit artikel vertellen we je welke zaken dat zijn.

houten-visgraatvloer-uipkes-tussenafbeelding_1.jpg

hendersmagazinebanner.png

Houten visgraat vloer met vloerverwarming

Vaak wordt gedacht dat een houten visgraat vloer niet met vloerverwarming gecombineerd kan worden. Maar niets is minder waar. Sterker nog, echte houten vloeren en vloerverwarming zijn al jaren een warme combinatie waarmee je het wooncomfort flink verbeterd. Zolang je maar voor een visgraat van lamelparket kiest is er niks aan de hand.

Wat is lamelparket?

Lamelparket is een verzamelnaam voor houten vloeren die uit meerdere lagen zijn opgebouwd. De planken hebben een onderzijde van kruislings verlijmd multiplex en een toplaag van massief hout. Voor de toplaag wordt over het algemeen gebruik gemaakt van eikenhout.Maar houten vloeren specialisten kunnen ook andere, meer bijzondere, houtsoorten leveren. Bijvoorbeeld Jatoba of notenhout.

De gelaagde vloeren, oftewel lamelparket, laten warmte goed door en zijn daardoor geschikt voor vloerverwarming. Over het krimpen en uitzetten van het hout (ook wel de werking van het hout genoemd) hoef je je geen zorgen te maken. Doordat het hout op een speciale methode wordt gedroogd is de werking minimaal. Daardoor is het zelfs mogelijk om lamelparket zonder plinten tegen de muur aan te leggen.

Welk kleur visgraat vloer kun je het beste kiezen?

Dat hangt van je interieur af. Op een visgraat vloer met een lichte kleur komen donkere meubels mooi tot hun recht. Andersom passen lichtere meubels beter bij een donkere vloerkleur. Kijk bij het samenstellen van je interieur ook naar de grootte van de ruimte die je gaat inrichten. Een grote ruimte oogt kleiner als je donkere kleuren gebruikt. Lichte kleuren maken een ruimte groter.

Is een brede of smalle visgraat vloer mooier?

Dat hangt af van de ruimte waarin de vloer wordt gelegd en welke sfeer je wilt creëren. Een grote ruimte met een smalle visgraat vloer trekt de aandacht naar zich toe als je binnenkomt en maakt de ruimte drukker. Een brede visgraat vloer oogt minimalistisch en geeft rust aan de ruimte.

Ook het soort huis waarin je woont kan een rol spelen bij de keuze voor een brede of smalle visgraat vloer. Woon je bijvoorbeeld in een oud huis uit de 19de eeuw?Dan is een smalle visgraat vloer met band, bies en hoge plinten een goede keuze. Een band kun je zien als een brede omlijsting die tussen het visgraat patroon en de muur wordt gelegd. Bies is een dunne zwarte rand die de band en het visgraat patroon van elkaar scheidt.

Hoe onderhoud je een houten visgraat vloer?

Regelmatig stoffen, stofzuigen en dweilen is voldoende om de houten visgraat vloer te onderhouden. Gebruik voor het dweilen alleen speciale onderhoudszeep voor houten vloeren. In de zeep zit een oliedie het oppervlak van je vloer beschermd.

Na verloop van tijd kunnen er slijtage plekken ontstaan op de vloerdelen waarop veel wordt gelopen. Je kunt de vloer dan opschuren en met een speciale onderhoudsolie behandelen, waardoor hij er weer als nieuw uitziet. Het schuren en oliën kun je, afhankelijk van hoe intensief de vloer belopen wordt, iedere paar jaar doen.Zo kun je dus tientallen jaren plezier hebben van je houten visgraat vloer!

Wat kost een houten visgraat vloer?

De kosten zijn afhankelijk van de volgende factoren:

  • De houtsoort die voor de toplaag van het lamelparket wordt gebruikt.
  • De breedte van de vloerdelen
  • De afwerking: kleur, plinten, band en bies
  • De legkosten

Omdat een houten visgraat vloer altijd maatwerk is, lopen de prijzen flink uiteen. Ga daarom op bezoek bij een vloeren specialist om een prijsopgave te ontvangen voor jouw nieuwe houten visgraat vloer.

hendersmagazinebanner.png

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners