1419
3 dingen waarop je moet letten bij het kopen van een houten vloer

Een houten vloer vormt een geweldige basis voor ieder interieur. Het heeft een natuurlijke, warme uitstraling. Hout kan daarnaast op vele manieren worden bewerkt – je kunt er veel kanten mee op. De vele mogelijkheden maken het aan de andere kant ook lastig, want waar moet je op letten? Hoe oriënteer je je? In dit blog helpen we je op weg en geven we 3 tips voor het kopen van een houten vloer.

 

 

hendersmagazinebanner.png

Kies een houtsoort 

Het kiezen van de houtsoort is een belangrijke stap als je een houten vloer koopt. Al zijn er verschillende types om uit te kiezen, de belangrijkste vraag is: kies ik voor hardhout of zachthout? Zachthout is goedkoper dan hardhout, maar wel minder compact. Hardhout kost wat meer, maar is duurzamer én slijtvast. Een houten vloer van Europees eikenhout, bijvoorbeeld, gaat lang mee. Ook al kost het meer bij aanschaf, een hardhouten vloer betaalt zich dubbel en dwars terug op de lange termijn. Zo’n vloer brengt comfort in huis, heeft een luxe uitstraling en verhoogt zelfs de waarde van je huis. 

Bewerken van de houten vloer 

Het mooie aan een echte houten vloer is dat er veel mogelijk is qua bewerkingen. In tegenstelling tot, bijvoorbeeld, laminaat of PVC kun je een houten vloer helemaal naar je eigen hand laten zetten. Jouw droomvloer wordt echt werkelijkheid. Specialisten in houten vloeren kunnen een breed scala aan bewerkingen uitvoeren, zoals roken, verouderen en schaven. Elke van deze bewerkingen brengt de houten vloer dichter bij je gewenste interieur. Roken en verouderen brengen meer diepte brengen in je vloer, perfect voor een rustieke uitstraling. Schuren zorgt voor een gladder oppervlak dat goed samengaat met een meer moderne inrichting. Zulke bewerkingen geven elke vloer een uniek karakter. We raden je aan om bewerkte vloeren van dichtbij te bekijken. Hierdoor zie je goed wat er mogelijk is en wat bij je past. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de legpatronen. 

Bepaal de ruimte van de houten vloer 

Waar in huis komt de vloer te liggen? Ook hierover moet je nadenken wanneer je een houten vloer koopt. Een vloer die in de woonkamer of keuken komt te liggen, moet namelijk sterk zijn. Is de vloer bedoeld voor de slaapkamer, dan is een extra sterke beschermlaag minder noodzakelijk. Zo’n olielaag beschermt houten vloeren tegen slijtage en krasjes. De beste bescherming voor een houten vloer ontstaat wanneer olie machinaal wordt aangebracht. Elke plank krijgt dan precies dezelfde én de juiste hoeveelheid olie. Met zo’n bescherming geniet je nog jarenlang van een prachtige houten vloer.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners