3847
Linoleum vloeren
Gepubliceerd: 28-10-2012 Laatste update: 28-04-2022

Vlakke vloeren zijn veelzijdige vloeren. Denk aan linoleum, vinyl en ook rubber. Wat ze gemeen hebben zijn hun soepele, iets verende eigenschappen. Ook hygiëne en geluiddempendheid zijn sterke pluspunten. Opvallend dit jaar is de opmars van tactiele dessins als leer, tweed en schors.

Vinyl blijkt weer helemaal terug in het Nederlandse huishouden. Volgens een consumentenonderzoek van de CBW (Centrale Branchevereniging Wonen) is de besteding van vinyl twee jaar geleden met 7,7% gestegen. Daarmee staat vinyl in populariteit op de tweede plaats, na laminaat. Dat is vooral te danken aan de innovatieve structuren, waaronder zachte textiele dessins als leer, tweed of kant. Maar ook de traditionele houtpatronen, vooral exotische soorten als wengé of merbau, zijn weer helemaal in. Zeker nu ze volgens de nieuwste technieken voorzien kunnen worden van een voelbaar nerfreliëf in de toplaag.

Veelzijdig vinyl
Vinyl heeft zich ontwikkeld tot een uiterst functionele kunststof vloer. Het is niet al te duur, gemakkelijk in onderhoud en draagt bij aan geluidsreductie. Ook bij dit product zijn er goedkope en dure varianten. Het verschil in prijs zit m vooral in de dikte van de toplaag. Over het algemeen geldt: hoe dikker, hoe sterker. Naast de normale kwaliteiten voor huis- en slaapkamer zijn er extra stevige varianten voor zwaar huishoudelijk of semi-project gebruik. Sommige hebben een gekalanderde, compacte toplaag en zijn daarmee geschikt voor veelbelopen ruimtes als kantoor of praktijk. Ook de kwaliteiten met ingestrooide chips of metallic deeltjes zijn zeer slijtvast.

Kamerbreed
Vinyl is gemakkelijk in het onderhoud. Mede dankzij de extra sterke beschermlagen die de vloer krasvast, stroef en ongevoelig maken voor aanhechten van vuil. De meeste dessins zijn leverbaar op 200, 300 en 400 cm breedte, dus ook in grotere thuiskantoren of appartementen naadloos te leggen! Voor een mooi strak effect wordt volledig verlijmen overigens aangeraden. Vinyl mag gebruikt worden in combinatie met laag-temperatuur vloerverwarming tot 28°C. Bedenk wel dat het materiaal van zichzelf iets isolerend is, waardoor het rendement lager zal zijn.

Linoleum met lijnolie
Al decennia lang staat linoleum bekend om haar antistatische, geluiddempende én bacteriewerende eigenschappen. Tegenwoordig wordt de keuze voor linoleum steeds vaker gemaakt op basis van milieubewuste argumenten. Linoleum bestaat voor 100% uit natuurlijke grondstoffen en wordt volledig milieuvriendelijk geproduceerd. Het hoofdbestanddeel van linoleum is lijnzaadolie. De overige ingrediënten zijn kurk, houtmeel, kalksteen en hars die gefixeerd zijn op een rug van jute. Marmoleum is een van de bekendste collecties. Dit jaar is een heel nieuw, tactiel linoleum product uitgebracht met de optiek van kurk.

Mozaïekvloeren
Zowel vinyl als linoleum kunnen door de vakman in patroon worden gelegd. De doe-het-zelver zal goed uit de voeten kunnen met de Marmoleum click panelen. Ze zijn als modulair systeem verkrijgbaar in stroken en tegels. Dankzij het lijmloze clicksysteem kunnen ze gemakkelijk in én uit elkaar worden gehaald. En zijn daarmee verhuisbaar.

Zowel vinyl als linoleum vereisen een perfect geëgaliseerde ondervloer. Hiervoor zijn speciale MDF uitvlakplaten en egalisatiemiddelen op de markt. Uitzondering daarop vormt het legklare click Marmoleum waarbij de ondervloer al geïntegreerd is in het paneel.

Bron: Uw Vloer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide