3340
Dutch Design Week Forbo Linoleum
Gepubliceerd: 27-10-2017 Laatste update: 07-04-2022

Als dochter van een woningstoffeerder weet ik dat Forbo een begrip is in de interieurbranche. Zelf heb ik menig maal meegeholpen met het leggen van linoleum. Hele scholen werden gekleurd met deze oersterke vloeren. Mijn job was het goed platwalsen van het materiaal, dat direct op de vloer gelijmd werd. Een super leuk werkje, totdat de wals een keer op mijn voet belandde…

Marmoleum
Linoleum en Marmoleum worden vaak als twee verschillende soorten vloerbedekking gezien. Maar niets is minder waar! Marmoleum is de merknaam van het linoleum van Forbo. Linoleum bestaat uit natuurlijke ingrediënten: lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen en pigmenten, vermengd tot granulaat. Dit materiaal wordt verwarmd en verwerkt tot bekleding op jute of papier. Al het productieafval wordt intern gerecycled.

Ontwerper-Albert-Lieuwe-Bouwman-naast-zijn-Furniture-linoleumwerk-voor-Forbo-Flooring.jpg

inspiratiebrochures1.png

Ontwerper Albert Lieuwe Bouwman naast zijn Furniture linoleumwerk voor Forbo Flooring

Furniture Linoleum
Dat ook Forbo verder ontwikkelt is duidelijk terug te zien in de bijzonder mooie en soms ook hippe vloeren die gecreëerd worden met het marmoleum. Daarnaast is er een hele andere manier van het verwerken van Linoleum ontdekt. Bij linoleum denk je al gauw aan een vlakke toepassing, op de vloer, of in het geval van Furniture linoleum als bekleding van tafels of kasten. Bulletin Board is vaak gebruikt als pinbord of bekleding van scheidingswanden. Maar er is veel meer mogelijk met het materiaal.

Forbo's-Japanse-tuin-met-linoleumbloemen-van-Linda-Nieuwstad-trekt-de-aandacht.jpg
Forbo's Japanse tuin met linoleumbloemen van Linda Nieuwstad trekt de aandacht

‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’
Tijdens Dutch Design Week laten ontwerpers het vlakke materiaal tot leven komen. Furniture linoleum is egaal, zijdezacht en door de diepte van de kleuren lijkt het materiaal soms puur pigment. Bulletin Board is robuuster door de korrelige, matte structuur. Voor mij heeft het materiaal iets gemoedelijks en het ruikt ook lekker.

Designer-Kim-van-Nispen-op-haar-kruk-van-linoleum-die-tentoon-staat-bij-Forbo-Flooring-tijdens-de-DDW-in-de-Kazerne.jpg
Designer Kim van Nispen op haar kruk van linoleum die tentoon staat bij Forbo Flooring

‘Soms lijkt het linoleum net leer’
In Furniture linoleum en Bulletin Board kun je uni-kleuren maken, dat is in het Marmoleum – voor op de vloer – minder gebruikelijk. De jongste collectie bestaat uit heel actuele kleuren, van zachte pastels tot diepe kleuren, heel uitnodigend. Anders dan met vloerbekleding zijn Furniture Linoleum en Bulletin Board aan de achterkant voorzien van papier, niet van jute. Dat maakt het materiaal flexibeler, zodat je het makkelijker kunt buigen en vervormen.

Linda-Nieuwstad-met-haar-'lager-than-life'-vlasbloemen-van-linoleum-in-de-Japanse-tuin-van-Forbo-Flooring-op-de-DDW.jpg
Linda Nieuwstad met haar 'lager than life' vlasbloemen van linoleum

Larger than life
In het Klokgebouw heeft Forbo een alternatieve Japanse tuin ingericht, gemaakt van linoleum en haar natuurlijke ingrediënten. De ambachtelijke en ‘larger than life’ bloemen van de bekende bloemontwerpster Linda Nieuwstad, zijn voor de gelegenheid gemaakt van linoleum en sieren de vijver. Daarnaast zien we historische toepassingen uit de jaren dertig door de Fin Alvar Aalto, linoleumfan van het eerste uur. Maar ook nieuwer werk van bijvoorbeeld studio Kolk & Kusters die de flexibele eigenschappen van het materiaal op een nieuwe manier interpreteren door het te vouwen tot bankje.’

Ontwerper-Phil-Procter-verhaalt-over-zijn-linoleumwerk-voor-Forbo-Flooring-tijdens-de-DDW-in-de-Kazerne.jpg
Ontwerper Phil Procter verhaalt over zijn linoleumwerk

Over Forbo Flooring Systems en de tentoonstelling.
Forbo Flooring Systems - onderdeel van de Zwitserse Forbo Group - is producent van vloerbedekkingen in vinyl, textiel en linoleum. De linoleumproducten worden gemaakt in Assendelft en Kirkcaldy (Schotland).

Stefano-Sabate`-met-zijn-vaas-van-linoleum-op-de-'Verwondering'-expositie-van-Forbo-Flooring-tijdens-de-DDW.jpg
Stefano Sabate` met zijn vaas van linoleum

Marijke Griffioen werkt als ontwerper bij Forbo. Thomas Eurlings is naast zijn werk als zelfstandig ontwerper betrokken bij ontwerp en uitstraling van de Forbo vinyl-vloeren. Samen maakten ze de tentoonstelling ‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’ over bijzonder (3D) gebruik van Furniture linoleum en Bulletin Board.

Nancy van der Drift | Styling ID | www.styling-id.nl

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide