1506
Berryfloor laminaat
Gepubliceerd: 29-09-2012 Laatste update: 28-04-2022

Laminaat is opgebouwd uit lagen. De kern bestaat uit houtvezelplaat (HDF of MDF), het feitelijke dragermateriaal met daarop een laagje dessinpapier, dat het uiterlijk van laminaat bepaalt. Boven dit decorpapier bevindt zich de harde, transparante slijtlaag en bij de betere kwaliteiten zit ook onder het dessinpapier (dus tussen drager en dessin) nog een krachtpapier ter versteviging.

Net echt
Met fotografische precisie imiteren laminaat vloeren de rustieke look van echte hout. Ook de afwerking draagt bij aan een authentiek uiterlijk. Wat te denken van stoer teakhout met zwarte kitnaden waarmee de suggestie van een scheepsvloer wordt gewekt. Er zijn veel kleur en structuurmogelijkheden met laminaat. Bewerkingsprocédés zoals schrapen om hoogteverschillen te verkrijgen, dragen bij aan een verouderde look. In combinatie met een dessin van een houtsoort als wengé of het roodachtige jatoba cabral garandeert dit een rustieke houtlook.

Trend
Vernieuwend zijn de laminaten met het uiterlijk als van natuursteen. Wat te denken van een plavuizenvloer in donker leisteen?

Keihard de beste
Gemene deler van alle laminaatsoorten is de harde toplaag. Toch is de ene toplaag de andere niet en bestaan er grote verschillen in krasweerstand, stootvastheid, slijtwaarde, gladheid en vlekbestendigheid. Er zijn ruwweg drie categorieën waarin laminaat kan worden onderverdeeld: categorie 1, geschikt voor licht gebruik (slaapkamer of berging); categorie 2, geschikt voor normaal gebruik (woonkamer of gang) en categorie 3, geschikt voor zwaar, dan wel commercieel gebruik (werkruimtes).

In de tabel hieronder zijn de klassen aangegeven, hoe hoger de klasse hoe beter het product.

AC1Klasse 21 - licht gebruik

AC2Klasse 22 - normaal gebruik

inspiratiebrochures1.png

AC2 Klasse 23 - intensief, licht commercieel gebruik

AC3 Klasse 31 - intensief, licht commercieel gebruik

AC4 Klasse 32 - zwaar gebruik/ normaal commercieel gebruik

AC5 Klasse 33 - zeer zwaar gebruik, intensief commercieel gebruik

Bron: Uw Vloer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide