1338
Laminaat vs. PVC – waar moet ik voor kiezen?
Gepubliceerd: 22-04-2022

Ben je van plan om een nieuwe vloer te gaan kopen? Als je al wat speurwerk hebt gedaan ben je er ongetwijfeld achter gekomen dat er flink wat verschillende vloersoorten zijn om uit te kiezen.

De twee soorten die tegenwoordig het meest populair zijn, zijn ongetwijfeld laminaat en PVC. Logisch ook, want allebei hebben ze ontzettend veel voordelen. Maar welke van de twee is voor jou dan de beste keuze? Uiteraard hangt dit af van je situatie en je wensen. Desalniettemin proberen wij je met dit artikel een eindje op weg te helpen.

Uitstraling: laminaat 1 – 1 PVC

Het belangrijkste van je vloer is natuurlijk hoe deze eruit ziet. Hierin zit tussen laminaat en PVC weinig verschil. Ondanks dat beide vloersoorten gemaakt worden van verschillende materialen, kun je met beide ontzettend veel kanten op qua uitstraling. Zowel laminaatvloeren als PVC-vloeren hebben tegenwoordig zo'n natuurlijke look dat ze nog maar moeilijk zijn te onderscheiden van echt hout.

inspiratiebrochures1.png

Ben je op zoek naar een vloer met een visgraatpatroon of een Hongaarse punt structuur? Wil je graag een grijze vloer, of juist een witte, eiken, zwarte of rode? Moet je vloer voorzien zijn van levensechte groeven? En ben je op zoek naar brede planken of juist naar smalle? Zowel met laminaat als met PVC is dit allemaal mogelijk. Een gelijke stand dus.

Kwaliteit: laminaat 1 – 2 PVC

Kijken we naar het kwaliteitsniveau van beide vloeren, dan komt de PVC-vloer als winnaar uit de bus. Over het algemeen is deze namelijk van een net wat hoger niveau dan een laminaatvloer. Dit merk je bijvoorbeeld aan de levensduur, de slijtvastheid en de duurzaamheid.

Duurzaamheid: laminaat 1 – 3 PVC

Een PVC-vloer is de beste keuze als je veel waarde hecht aan duurzaamheid. PVC gaat gemiddeld gezien namelijk langer mee dan laminaat. Dit komt onder andere doordat dit type vloer beter bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en water. Qua productieproces zit er tussen beide vloeren weinig verschil.

Prijs: laminaat 2 – 3 PVC

Doordat PVC beter is van kwaliteit is het ook een stukje duurder dan laminaat. Heb je een gelimiteerd budget, dan is laminaat dus de betere keuze. Echter zijn er wel enkele nuances om aan te geven. De prijsverschillen zitten hem namelijk vooral in de vloeren van lagere kwaliteit. Een kwalitatief hoogwaardige laminaatvloer kan namelijk net zo duur zijn als een PVC-vloer van hoge kwaliteit. De prijzen beginnen bij laminaat echter een stuk lager.

Montage: laminaat 3 – 3 PVC

Deze is simpel: over het algemeen is een laminaatvloer stukken makkelijker te leggen dan een PVC-vloer. Dit komt doordat laminaat altijd zwevend wordt gelegd en is uitgerust met een kliksysteem. Je klikt je vloer dus heel eenvoudig in elkaar. Ideaal voor als je niet zo handig bent. Natuurlijk is het zo dat je veel PVC-vloeren ook op deze manier kunt leggen. Daar staat echter tegenover dat je ook veel PVC-vloeren moet vastlijmen op de ondervloer. Het leggen van dit soort plak PVC is een stuk moeilijk dan laminaat.

Onderhoud: laminaat 4 – 4 PVC

Tot slot: welk type vloer is makkelijker om te onderhouden? Eigenlijk zijn beide soorten zeer gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en dweilen is voldoende om ze schoon en mooi te houden. Heb je ooit een houten vloer gehad, dan weet je dat dat ook anders kan.

Eindoordeel: gelijkspel

Zoals je ziet hebben we niet een duidelijke winnaar aan kunnen wijzen op de vraag wat beter is: laminaat of PVC. Het hangt dan ook volledig af van je persoonlijke wensen en situatie wat voor jou de beste keuze is. Heb je een wat kleiner budget? Kies dan voor laminaat. Hecht je veel waarde aan kwaliteit en duurzaamheid? Kies dan voor PVC. Wil je dat je vloer eenvoudig zelf te leggen is? Kies dan voor laminaat (of klik PVC). De keuze is volledig aan jou.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide