3314
Laminaat kiezen
Gepubliceerd: 28-07-2017

Een nieuwe vloer uitkiezen is iets waar je vaak een tijd over na moet denken, en wat je meestal ook maar sporadisch doet. Daarom is het belangrijk dat je er goed over nadenkt, om een foute keuze te voorkomen. Dit is zeker belangrijk aangezien een vloer zo’n belangrijk onderdeel van het interieur vormt. De meeste woon- of vloerenwinkels verkopen gigantische hoeveelheden aan verschillende soorten vloeren, zoals laminaat, dus het kan best ingewikkeld zijn hier de beste voor jou uit te kiezen. Laminaat kun je vinden in veel verschillende soorten, welke vaak verschillen in kleur, dikte breedte, en de aan- of afwezigheid van een v-groef. Elke van deze verschillen zorgen voor verschillende eigenschappen en dus kun je hieronder tips vinden zodat jij het laminaat kunt vinden wat bij jou past!

Dikte laminaat
Gewoonlijk is laminaat meestal zo tussen de 6 en 8 mm dik. Voordelen van wat dunner laminaat van 6 mm is dat dit vaak wat goedkoper is, het is echter wel zo dat dunner laminaat geluid en warmte minder binnenhoudt. Dit is echter meestal niet zo’n probleem voor kamers waarin er niet veel wordt gelopen of harde muziek wordt afgespeeld, denk dan bijvoorbeeld aan een zolder of slaapkamer. In kamers die heel veel worden gebruikt en worden belopen zoals de woonkamer, keuken en gang is het wel aan te raden om te kiezen voor laminaat dat wat dikker is, zo’n 7 of 8 mm. Dit is comfortabeler, beter warmte-isolerend en dempt het geluid beter. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over de functie van het laminaat en op welk plek in je huis je dit gaat neerleggen voordat je een besluit maakt over de dikte. 

Laminaat breedte
De dikte is dus vooral belangrijk om rekening mee te houden voor de praktische aspecten, terwijl de breedte van het laminaat vooral belangrijk is voor de uitstraling van je vloer. In de regel heeft breder laminaat vaak een luxueuzere uitstraling dan smal laminaat. 

Wel of geen V-groef ?
Het is mogelijk om te kiezen voor een laminaatvloer met groeven tussen de verschillende platen, hierdoor krijgt de laminaatvloer meer het uiterlijk van een echt houten of stenen vloer. Je kunt kiezen tussen een twee- of vierzijdige groef bij de V-groef. Het verschil hiertussen is dat er bij een tweezijdige groef er alleen aan de lange zijden van de planken een groef wordt gevijld, terwijl dit bij een vierzijdige v-groef aan alle kanten van de plank wordt gedaan. Wanneer je niet per se een parket-look wilt, kun je ook kiezen voor laminaat zonder V-groef. 

De keuze voor laminaat met of zonder V-groef is een persoonlijke voorkeur. Laminaat met een V-groef is vooral geschikt als je de vloer wat persoonlijkheid wilt geven, bijvoorbeeld als je huis een landelijke inrichting heeft, past dit erg goed. Wil je juist graag een modernere look, dan is een laminaatvloer zonder V-groef weer meer geschikt. 

Laminaatkleur
Ook de kleur van het laminaat is natuurlijk erg bepalend voor het uiterlijk. De keuze hierin is ook erg persoonsgebonden. Bij een landelijke stijl past een V-groef dus ook mooi, zeker als dit in het lichtbruin wordt uitgevoerd. Bij moderne interieurs wordt dus laminaat zonder V-groef aanbevolen, vooral in het grijs kan dit erg mooi zijn, maar je kunt er tegenwoordig ook voor kiezen zelf je laminaat te verven of schilderen. Voor een meer traditioneel interieur staat donkerder laminaat vaak erg mooi.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide