5331
5 tips voor laminaat leggen
Gepubliceerd: 30-07-2017 Laatste update: 03-09-2020

De basis van het interieur begint bij de vloer, een uitdrukking die we heel vaak horen en die staat als een huis! Wanneer de vloer eenmaal ligt kunnen we de rest van het interieur en de aankleding gaan bepalen. Laminaat is nog steeds een van de populairste vloersoorten die we kennen. Deze vloer is ook heel goed zelf te leggen. Heb je een mooie laminaatvloer op het oog en wil je deze zelf gaan leggen dan hebben wij 5 praktische tips voor je op een rijtje gezet.

 

1 Kies de juiste ondervloer
Alvorens je het laminaat gaat leggen is het belangrijk om eerst een ondervloer te leggen. Woon je op de begane grond dan is een vochtwerende ondervloer geen overbodige luxe. Vocht kan immers uit de grond omhoog trekken. Met een vochtwerende ondervloer voorkom je dat je laminaatplanken krom kunnen trekken door vocht.
Woon je juist niet op de begane grond maar op een verdieping dan is de ondervloer ook heel belangrijk als geluidsdemping zodat je onderburen geen last hebben wanneer je met schoenen over je vloer loopt. Ook zorgt een goede ondervloer voor egalisatie zodat eventuele oneffenheden niet terug komen in je laminaatvloer en isolatie zodat de warmte in jouw kamer lekker lang wordt vastgehouden.

2 Wacht 48 uur alvorens je begint.
Heb je een laminaatvloer gekocht dan wil je het liefst gelijk aan de slag met het leggen ervan. Toch zul je nog even geduld moeten hebben. Laminaat moet namelijk minimaal 48 uur in de ruimte liggen waar het gelegd gaat worden. Dit zorgt ervoor dat je planken kunnen acllimatiseren en niet krom trekken. Let op dat je de planken wel neerlegt op 50 centimeter afstand van de muur en dus niet rechtop tegen een muur zet.

3. De legrichting bepalen
Er is geen stelregel voor of je de vloer in de lengte of in de breedte moet leggen. Wel is het zo dat wanneer je de vloer in de lengte legt (dus in de richting van de ramen) dat de kamer ruimer oogt omdat de planken langer lijken door de lichtinval. Wil je je vloer horizontaal leggen dan maakt dit de kamer optisch breder

4. Het leggen van de vloer
Een laminaatvloer zit verpakt in verschillende verpakkingen. Zorg dat je bij het leggen van de vloer het laminaat steeds uit verschillende verpakkingen haalt zodat je geen grote kleurverschillen krijgt. Begin bij het leggen van de laminaatvloer altijd in een hoek van de kamer. Heb je lastige plekken in de kamer zoals leidingen of deurposten dan kan je een profielmal gebruiken zodat je de uitsparingen gemakkelijk op het laminaat kunt tekenen en kunt uitzagen met een decoupeerzaag.
Houd altijd ca 1 cm afstand tussen de muur en de eerste rij planken
Als je het laminaat bijna hebt gelegd en je bent toe aan de laatste baan dan heb je grote kans dat de laatste baan niet precies past en je de plank dwars door moet zagen. Gebruik hiervoor dan een speciale laminaatsnijder.

5. Het onderhoud van je laminaatvloer
Heb je de vloer eenmaal liggen dan wil je er natuurlijk wel lekker lang mee doen. Het is dan ook van belang dat je de vloer regelmatig onderhoud. Zorg dat er geen zand in de kamer komt want daarmee beschadig je de vloer. Stofzuig regelmatig met een achte borstel en breng onder je meubels viltdoppen aan. Wanneer je de vloer wilt dweilen gebruik dan een licht vochtige doek. Dweil de vloer zeker niet te nat!

Wist je overigens dat je je laminaatvloer ook heel gemakkelijk online kunt bestellen? Neem maar eens een kijkje op de website van Laminaatenparket.nl. Naast een uitgebreide collectie laminaatvloeren vind je er ook diverse accessoires om je vloer te onderhouden. Wil je het leggen toch liever aan een professional overlaten dan bieden ze ook een legservice aan.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide