17842
Parketmeester
Gepubliceerd: 25-10-2012

Een oude bekende, die oerdegelijke bruine kurkvloer van vroeger. Een prima vloer dat zeker, maar wel onderhoudsintensief en lastig om te installeren. Inmiddels - enkele kurkrevoluties verder - is er veel veranderd.

Kurk wordt veelal standaard geleverd met een jarenlange lakgarantie en het lastige leggen is in veel gevallen veranderd in het handige clicken. Daarnaast is kurk een zeer milieuvriendelijke vloer, designers zijn dan ook dol op dit ecologisch verantwoorde en zeer veelzijdige materiaal.

Oprukkend kurk
Duurzaam, akoestisch en thermisch isolerend, hygiënisch, non-allergisch en redelijk geprijsd. Dat zijn in een notendop de positieve eigenschappen van kurk. Een andere troef van kurk is dat het milieuvriendelijk geproduceerd wordt, want voor kurkwinning hoeven geen bomen te sneuvelen. De schors van de kurkeik, want dat is kurk feitelijk, groeit telkens opnieuw weer aan. Om de negen jaar kan er geoogst worden en de kurkeik? Die wordt rustig 200 jaar!

Motieven en kleurenwaaier
Het grote kleurengamma blijkt een veelgehoord argument om voor kurk te kiezen. Net als in de verfwinkel kunt u de kleur aan de hand van een kleurenwaaier zelf bepalen. En die kleuren kunnen worden toegepast op een groot aantal motieven, waardoor een breed keuzescala aan kleurmogelijkheden en dessins ontstaat.

Kleven of zweven
Zelf een kurkvloer leggen is goed te doen. De meeste kurkvloeren zijn voorzien van een handig click systeem. Ze worden meestal zwevend gelegd en aanpassingen van de ondervloer zijn vaak niet nodig. Bij een zwevende kurkvloer is het kurk fabrieksmatig op een HDF kern verlijmd, waardoor het oppervlak al voldoende is geëgaliseerd. Ook is meestal een geïntegreerde kurkondervloer aangebracht voor verdere isolatie. Voor het leggen van een zelfklevende of te verlijmen kurkvloer is wel perfect egaal oppervlak van de ondervloer nodig. Hiervoor zijn speciale egalisatiemiddelen op de markt.

Levensduur
Van belang voor het bepalen van de levensduur is de persdichtheid, wat ook wel de densiteit van kurk wordt genoemd. Het aantal korrels wat is in één tegel is samengeperst - waarbij de vrijgekomen hars dient als een soort lijm - bepaalt de levensduur. Hoe meer, hoe beter is het devies. De toplaag, die bestaat uit een transparante lak wordt direct na het leggen aangebracht en is cruciaal voor het behoud van een kurkvloer. De lak maakt de kurkvloer slijtvast en tevens waterafstotend. Een kurkvloer met clicksysteem wordt legklaar en afgewerkt geleverd waarbij ook de toplaag al fabrieksmatig is aangebracht.

Vorm en kleur
De temperatuur waarbij wordt geperst, bepaalt de naturelle basiskleur van de kurk: lichtbruin, middelbruin of donkerbruin. Naast deze natuurtinten kan een kurkvloer geleverd worden in alle denkbare kleuren en motieven. Kurkdelen zijn opgebouwd uit twee lagen. De basis bestaat uit gemalen kurk waarover een hoge kwaliteit kurkfineer is aangebracht dat bepalend is voor het uiterlijk. Voor deze toplaag wordt alleen de mooiste kurk van de beste kwaliteit gebruikt. U dient er rekening mee te houten dat kurk kan in de loop der tijd wat kan verkleuren onder invloed van UV-straling, dat zonlicht met zich meebrengt. Dit hoeft niet per sé nadelig te zijn en komt volgens kenners de kleur juist ten goede. Over de maatvoering en de vorm van de vloerdelen kunnen we kort zijn: kurk kan in alle gewenste vormen gesneden worden: vierkant, rechthoekig of als strook. Hiermee kan naar hartelust worden gecombineerd en gedecoreerd!

Het beste van twee werelden
Een bijzondere technische ontwikkeling is het toepassen van houtfineer op kurkvloeren. Voor de liefhebbers van houten vloeren bestaat daarmee het beste uit twee werelden: een isolerende en dempende ecologisch verantwoorde vloer met een echt houten toplaag. Alle populaire houtsoorten zijn leverbaar.

Verende luchtkussentjes
Door het verende en zachte karakter is de kurkvloer geluidsdempend en warmte-isolerend. Lekker met blote voeten op een altijd aangenaam warme vloer. Maar ook met pumps heeft u niets te vrezen: geen gaatjes dus want een kurkvloer veert altijd terug op zen plaats. Hiervoor zijn de kurkcellen verantwoordelijk, die werken als miljoenen verende luchtkussentjes.

Handig om te weten:
Kurk is geluidsdempend en kan mits zwevend gelegd ook in appartementen en bovenwoningen worden toegepast. Door en door geverfd kurkparket met een laklaag kan indien gewenst opnieuw worden geschuurd en gelakt. Het kan hierdoor minstens 20 jaar mee.

Kurk is een natuurproduct en er kunnen dus kleurnuances zijn. Gebruik daarom verschillende verpakkingen door elkaar. Zo voorkomt u ongewenste kleurverschillen.

Bron: UwVloer 

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide