3084
Kurk vloeren
Gepubliceerd: 25-10-2012

Met kurk teken je voor een intrigerend interieur van trendy keuken tot blikvangers van wanden of een onweerstaanbare blotevoetenvloer in de badkamer. Tegelijk kies je voor het milieu en de toe-komst, want de bast van de kurkeik is meer dan zomaar een natuurproduct. Het verrast dan ook niet dat kurk als eigentijds interieurdesign in opmars is. Verken de unieke wereld van kurk en ont-dek 10 goede redenen voor kurk in huis.

Kurk is terug. En hoe. Op de catwalk verrast kurk al langer met niet-alledaagse creaties. Die mode-trends zetten zich nu door naar het interieur, waar kurk steeds vaker opduikt, ondanks de moeilijke tijden die de woningmarkt kent. De nieuwe revolutionaire dessins "de kurkvloer is geen kurkvloer meer" maken kurk crisisbestendig, net als het groeiende bewustzijn en de keuze om ecologisch en duurzaam te leven

Dit natuurmateriaal zet meer dan ooit de trend in huis. Voor elke leefruimte biedt kurk verrassende mogelijkheden. Of je nu voor grote tegels of smalle parketstroken gaat, voor sobere vloeren of uitgesproken wanden. Bovendien leent kurk zich met zijn unieke eigenschappen voor elke ruimte in huis zelfs de badkamer of de keuken.

Gemaakt van de bast van de kurkeik, kan kurk heel wat troeven uitspelen. We zetten de tien krach-tigste kurkvoordelen alvast op een rij:

10 redenen om voor kurk te kiezen

1. 100 natuur
Kurk wordt gemaakt van de bast van de kurkeik. Deze unieke boom is eeuwenoud en groeit in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Voor kurk worden er dus geen bomen geveld! Elke negen jaar wordt de kurkeik ontschorst, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. Dit unieke procedé, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, is een kunst op zich. Bovendien is de kurkeik de enige boom ter wereld waarvan de schors zichzelf na elke oogst kan regenereren. Niet alleen is kurk 100% natuurlijk, het pure materiaal is ook volledig recyclebaar.

2. Trends troef
Met kurk zit niemand nog verlegen om inspirerende interieurideeën. Want het traditionele bruine imago van weleer heeft plaats gemaakt voor een haast oneindige keuze in eigentijdse designs. Zo zijn kurkvloeren en -wanden er in een waaier aan stijlen, in evenzoveel kleuren, structuren, dessins, afmetingen en afwerkingen. Van sober strak tot rijkelijk gedetailleerd, van grote kurktegels tot smal-le parketstroken. Deze duurzame en eigentijdse bekleding leent zich bovendien voor elke ruimte in huis.

3. Veerkrachtig comfort
Kurk is bijzonder sterk en veerkrachtig dankzij de ingenieuze celstructuur, die te vergelijken is met een honingraat: elke kubieke centimeter bestaat uit 40 miljoen cellen. Zowel de cellen als de tus-senliggende ruimtes zijn gevuld met een vluchtige stof die op lucht lijkt. Dat maakt kurk zo opmerke-lijk en uniek tot op heden is er dan ook nog geen technologisch alternatief gevonden voor dit natuurproduct. Kurk keert altijd naar zijn oorspronkelijke vorm terug en absorbeert soepel schokken wat zorgt voor een drukverlichting voor voeten, benen, gewrichten en rug.

4. Ecologisch verantwoord
Natuurlijke luxe of luxueuze natuur? Feit is dat de kurkeikwouden rond het Middellandse Zeegebied een werelduniek ecosysteem vormen. Kurkeiken fungeren als een natuurlijke dam tegen de opruk-kende woestijnen, beschermen de biodiversiteit en houden CO2 vast die anders zou bijdragen tot opwarming van de aarde. Bovendien kent kurk geen afval. De schors van de kurkeik wordt voor 100% gebruikt: voor vloeren en wanden, voor kurken, maar ook voor 1.001 niet-alledaagse toepas-singen zoals schoenen, stoelen, muziekinstrumenten of ruimtevaartmateriaal.

5. Duurzaam
Kurk is bijzonder duurzaam en dat vertaalt zich in vloeren en wanden voor het leven. Kurk kan dan ook tegen een stootje dankzij de unieke structuur en slijtvaste toplaag. De uitzonderlijke kwaliteiten van kurk maken het materiaal geschikt voor de meest veeleisende en technisch hoogstaande toepassingen. Zo wordt er kurk gebruikt voor automotoren, dammechanismen, start- en landings-banen voor vliegtuigen, warmte-isolatie in ruimtesondes...

6. Aangenaam warm
Isolatie met kurkschors is één van de oudste isolatiemethoden. Dankzij de unieke, met lucht gevul-de celstructuur, nemen kurkkorrels de omgevingswarmte op en houden die warmte lang vast. Kurk wordt bijgevolg allround ingezet voor zijn uitstekende thermische isolatie. Ter illustratie: één millime-ter kwaliteitskurk heeft dezelfde isolatiewaarde als vier centimeter beton. Met kurkvloeren of -wanden in huis bespaar je op verwarmingskosten.

7. Geluiddempend
Kurk is een prima geluidsdemper. Decibels zakken zo weg in de 40 miljoen cellen die elke kubieke centimeter kurk bevat. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt en zelfs trillin-gen worden geabsorbeerd. Ideaal voor speelkamers van de kinderen, studeerkamers of slaapkamers.

8. Waterbestendig
Kurk is van nature waterafstotend en leent zich daarom perfect voor vochtige ruimtes zoals de keu-ken, badkamer of zelfs doucheruimte. Bovendien worden de wanden en vloeren beschermd met een speciaal vernis. Kurk blijkt opnieuw een ingenieus product van de natuur door waterbesten-digheid te combineren met een soepele structuur van luchtige cellen.

9. Antistatisch & antiallergisch
Kurkvloeren zijn hygiënisch en dragen bij tot een gezonder leefklimaat. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans. Een hele geruststelling voor wie lijdt aan al-lergieën, astma of een andere aandoening van de luchtwegen.

10. Onderhoudsvriendelijk
Onderhoudsgemak is geen onbelangrijke troef van kurk. Snel met de stofzuiger erover of een uit-gewrongen dweil, en je kurkvloer is weer stralend schoon. De speciale toplaag is dan ook ontwor-pen voor wie houdt van gemakkelijk onderhoud. Behandeling met specifieke reinigings- of be-schermproducten is op zich niet nodig, maar wordt wel aangeraden voor een nog langere levens-duur, zeker bij intensieve belasting. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale onderhoudsproducten.Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide