1602
Zo leg je zelf een visgraat pvc vloer
Gepubliceerd: 07-09-2021

Een nieuwe vloer in huis kost vaak een flink bedrag, zelfs als je voor de goedkoopste optie gaat. Geen wonder natuurlijk want de vloer moet zeker tegen een stootje kunnen en ligt overal in je huis. Door die prijs is het echter geen wonder dat veel mensen graag willen besparen op de kosten van de vloer.

Maar wist je dat je een visgraat pvc vloer ook gewoon zelf kunt leggen?

Over visgraat pvc

WIN-VLOERKLEED.png

De afkorting pvc staat voor polyvinylchloride. Het is een zeer stevig soort kunststof. Daarom wordt het steeds vaker gebruikt voor vloeren: het is duurzaam, krasbestendig en kan tegen een stootje. Pvc vloeren worden vaak geleverd in planken of tegels. Wanneer je een visgraat pvc vloer wil, dan kies je voor planken.

Een visgraat vloer is een vloer die in een bepaald patroon is gelegd. Je hebt hiervoor korte planken nodig. Deze leg je haaks op elkaar, in een soort punt. Herhaal dit over de hele vloer en er ontstaat een motief dat lijkt op een visgraat. Je kunt een visgraat vloer maken met laminaat, parket, pvc en andere vloeren die bestaan uit planken.

Visgraat zelf leggen

Een vloer zelf leggen is goed mogelijk, ook al kan het een uitdaging blijken. Wanneer je planken in de lengte of breedte legt dan maak je het jezelf natuurlijk makkelijker. Wil je echter een visgraat motief leggen, dan komt er iets meer werk bij kijken. Dat betekent echter niet dat je het niet zelf kunt doen!

Ondervloer en glad oppervlak

Het allerbelangrijkste voor je een vloer legt: de ondergrond. Het oppervlak waarop de vloer komt te liggen moet zo vlak mogelijk zijn. Veeg het dus goed schoon, maak de vloer gelijk en plaats een strakke ondervloer.

Begin bij het begin

Wanneer je een pvc vloer aanschaft, dan kun je er vaak voor kiezen om een startpunt en uitleg erbij te krijgen. Bij de grotere of gespecialiseerde leveranciers is dat zeker het geval. Dat betekent dat je ook al een startpunt hebt: een hulpmiddel om de rest van de vloer mee te leggen. Dat startpunt is belangrijk om de juiste punt te bepalen. De rest van de vloer maak je die punt na.

De afwerking

De randen van de vloer maak je af met een rechte plank of een dikke plint. Er zijn vaak speciale manieren om de randen van een visgraat vloer af te maken. Welke je kiest hangt puur af van smaak, als je maar zorgt dat de vloer goed stevig ligt.

Alternatieven op pvc met houtlook

De meeste pvc vloeren hebben het uiterlijk van hout. Ze zijn zo gemaakt dat je ze amper van hout kunt onderscheiden. Pvc is echter een veelzijdig materiaal en dus goed geschikt om ook andere materialen na te maken. Pvc met betonlook is bijvoorbeeld razend populair omdat het goedkoper is dan beton leggen. Bovendien bestaat de vloer uit tegels, waardoor je dus een deel van de vloer kunt vervangen bij grote beschadigingen. Met een echte, gegoten betonvloer is dat niet mogelijk.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide