4663
Waar moet je op letten bij het kiezen van een PVC vloer?
Gepubliceerd: 19-02-2018

Over het algemeen wordt met een PVC vloer een vloer bedoeld die bestaat uit stroken of tegels van polyvinylchloride; ook wel vinyl, LVT of PVC genoemd. Er is dus eigenlijk geen verschil tussen PVC en vinyl, alleen wordt met vinyl vaak een kamerbrede vinylvloer bedoeld en met PVC of LVT een vloer van stroken of tegels.

 

Vaak lijkt een PVC vloer sprekend op een echte houten of stenen vloer, maar er zijn ook diverse PVC vloeren op de markt met een fantasiedessin. Ook metaaldessins of textielontwerpen komen voor.

PVC en vinyl kunnen in twee producttypes ingedeeld worden: heterogeen en homogeen vinyl of PVC.

Verschil homogeen en heterogeen PVC

Homogeen PVC bestaat uit één laag vinyl en is niet bedrukt. Het dessin ontstaat door het productieproces. Heterogeen PVC is daarentegen opgebouwd uit verschillende lagen: een rug (compact of juist verend), een drager zoals glasvlies, een printlaag met het dessin en een beschermlaag. Veel vinylvloeren zijn voorzien van een PUR finish. Die zorgt ervoor dat de vloer eenvoudiger onderhouden kan worden. Het vuil hecht minder snel, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Dryback, losleg of click?

PVC stroken en tegels zijn beschikbaar in een aantal verschillende constructies. De meest voorkomende zijn dryback, losleg en click. Met dryback wordt bedoeld dat de strook of tegel rechtstreeks op de ondervloer verlijmd wordt. Vooral in grote ruimtes geeft dit een blijvend mooi resultaat. Nadeel is dat de vloer zeer goed vastligt, en dus niet ‘verhuisbaar’ is.

Loslegtegels of -stroken worden over het algemeen geïnstalleerd met een fixeer. Dit is geen echte lijm, want een fixeer hardt niet uit. De fixeer blijft kleven, waardoor de loslegtegels en –stroken eenvoudig opgelicht kunnen worden. Bovendien is de vloer direct na installatie te belasten. Je zou dus eerst de ene kant van de kamer kunnen voorzien van de nieuwe vloer, dan alle meubels op de nieuwe vloer zetten, waarna je de andere kant kunt installeren. Bij dryback moet de lijm minimaal 48 uur uitharden.

Click is een constructie bekend uit het laminaat. Net als bij laminaat heb je ook hier verschillende klikmethoden waardoor de vloerdelen in elkaar grijpen, zoals Unilin en Vällinge. Het grote voordeel van een full PVC clickvloer is dat hij waterbestendig is, vaak prima samengaat met vloerverwarming en gesneden (of geknipt) wordt i.p.v. gezaagd. Daarnaast betreft het een zwevende vloer, waarbij je dus niets plakt op de ondervloer. Een voordeel in situaties waarin je niet mag plakken. PVC Click kan - indien gewenst - mee verhuisd worden.

Waarom kiezen voor PVC

De voordelen van een PVC vloer zijn velerlei en divers. Zo bieden de tegels en stroken een enorme flexibiliteit in zowel ontwerp als installatie. Door dessins of kleuren te combineren of in legpatroon te variëren kan elke keer weer een andere en dus persoonlijke vloer ontworpen worden. Zo kan een strook niet alleen in een halfsteensverband geïnstalleerd worden, maar ook in bijvoorbeeld derde steensverband, wildverband of in een elegante visgraat (deze laatste geldt niet voor PVC Click). Vooral het visgraatpatroon beleeft een revival en komt in vele vormen voor. Van een elegante visgraat met smalle stroken tot een stoere variant met grote en brede stroken. Enkele vloerproducenten bieden ook een Hongaarse Punt vorm aan, een strook die uitloopt in een punt aan beide zijden. Hiermee kan een patroon gemaakt worden dat lijkt op een visgraat, alleen zonder dat de stroken verspringen.

Diverse leveranciers van PVC vloeren bieden een vloerplanner als service aan. Hierin kun je digitaal experimenteren met de vloer van jouw keuze. Je kiest een foto van een ruimte - bij enkele vloerplanners kun je je eigen foto’s ook uploaden - en kiest een vloer naar keuze. Vervolgens kun je diverse installatiemethodes uitproberen om zo tot je favoriete ontwerp te komen. Een woninginrichter biedt ook uitkomst: hij of zij kent alle mogelijke installatiemethodes en kan ook helpen met het ontwerp.

Doordat PVC stroken en tegels verpakt zijn in dozen zijn deze vaak makkelijk op de plek te krijgen waar ze gebruikt worden. Ook ontstaat bij de installatie van een strook of tegel vaak minder snijverlies dan wanneer men een baan van bijvoorbeeld 2 of 4 meter breed installeert.

Net als bij vinyl kan het meeste PVC zeer goed toegepast worden op vloerverwarming. Door de geringe warmteweerstand wordt de warmte goed doorgelaten en haalt men het hoogste rendement uit de verwarmingsinstallatie. Daarnaast is een PVC vloer eenvoudig te onderhouden. De vloer goed stof- en vlekvrij houden, is meer dan voldoende. Vooral als dat gecombineerd wordt met een geschikte entreemat bij de deur die vuil en vocht buitenhoudt. De vloer kan dan vele jaren meegaan.

Verschillen in PVC

Er zijn ontzettend veel aanbieders van PVC vloeren op de markt, maar wat zijn de verschillen? Natuurlijk zijn er variaties in uiterlijk van de vloeren. Zo is het ene eikendessin niet het andere. Er kunnen verschillen zijn in kleur, noesten, tekening en ga zo maar door. Ook het reliëf - ook wel embossing genoemd - kan flink verschillen. En juist het reliëf is belangrijk voor de uiteindelijke uitstraling van een vloer. Je kunt een mooi plaatje op de vloer printen, maar als het reliëf er niet bij past, sla je de plank letterlijk mis. Sommige producenten maken stroken met ‘in register embossing’. Dit betekent dat het reliëf de print volgt. Als je dan een noest in het ontwerp ziet, kun je hem in het reliëf voelen. Dit maakt dat de strook er extra natuurgetrouw uitziet. Of het nu een in register embossing is of een reguliere embossing, feit is dat het plaatje en het reliëf op elkaar afgestemd moeten zijn, zodat het één mooi geheel vormt. En in dit geval is dieper niet altijd mooier of beter. Hoe dieper de embossing, hoe meer vuil er in komt te zitten en of dat nu mooi is? Bij sommige houtdessins past subtiel bovendien veel beter dan een robuust of extra diep reliëf.

Naast het dessin en het reliëf van een strook of tegel, bieden veel aanbieders ook een v-groef. Hierbij wordt de omtrek van de strook of tegel extra benadrukt door deze van een afgeschuinde kant te voorzien. Als je dan twee stroken of tegels tegen elkaar aan legt, ontstaat een v-vormige groef die extra diepte aan de individuele stroken of tegels geeft. Bij sommige producenten is een v-groef standaard, sommige bieden het helemaal niet aan en andere producenten doen het alleen als het bij het ontwerp aansluit. Hierbij geldt dat je het beste kunt kiezen wat je mooi vindt en wat bij jouw interieur past.

Een ander belangrijk verschil is hoeveel verschillende stroken of tegels een dessin telt. Bij sommige PVC leveranciers zijn er van een houtdessin bijvoorbeeld slechts 6 verschillende stroken (dezelfde kleur e.d. maar een andere tekening). Als je dan een vloer in bijvoorbeeld een woonkamer installeert, dan zie je dezelfde strook een aantal keer terugkomen en dat kan ergerlijk zijn. Bij andere leveranciers is het aantal verschillende stroken of tegels per dessin hoger, waardoor minder herhaling zichtbaar is. Een enkele leverancier geeft zelfs aan vrijwel nooit twee dezelfde stroken te leveren, waardoor dus geen herhaling zichtbaar zal zijn in de vloer.

Tot slot zijn er op het gebied van het uiterlijk nog verschillen in formaat. Van groot tot klein en van breed tot smal. De tegels en stroken komen in allerlei maten. Zo zijn er stroken beschikbaar van maar liefst 1,8 meter lang en zijn er betontegels van 1 bij 1 meter. Tegels die normaal niet te tillen zouden zijn, maar in PVC prima vervoerd en geïnstalleerd kunnen worden.

Technische verschillen

Ook in het product zelf zijn verschillen te ontdekken. Het eerste kwam vrij vroeg in dit artikel al aan bod, namelijk het verschil tussen homogeen en heterogeen PVC. Omdat heterogeen PVC het meest aangeboden wordt - een strook of tegel is hierbij opgebouwd uit meerdere lagen - focussen we ons in deze whitepaper op heterogeen PVC.

Finish en beschermlaag

De eerste tip die we kunnen geven is: kijk in ieder geval of het PVC voorzien is van een PUR finish. Deze zorgt ervoor dat de vloer eenvoudig te onderhouden is en ook langer meegaat. Onder de PUR finish zit een transparante beschermlaag. De dikte hiervan varieert en bepaalt voor een groot deel hoe zwaar de vloer belast kan worden. Leg je de vloer in de slaapkamer en loop je hier altijd op je sokken? Dan heb je in theorie een minder dikke beschermlaag nodig dan wanneer je hem in de woonkamer legt waar ook de hond rondloopt. De dikte van de beschermlaag loopt van circa 0,3 mm tot 0,7 of zelfs 1,0 mm. Deze laatsten worden veelal professioneel toegepast, bijvoorbeeld in winkels of restaurants. Voor een woning is een dikte van 0,4 mm vaak ruim voldoende. De beschermlaag heb je wel echt nodig. De PUR alleen is te beperkt om de print te beschermen, waardoor je bij vloeren die alleen over een PUR bescherming beschikken vaak snel een lelijke kras door je dessin heen ziet.

Dimensiestabiliteit

Een ander belangrijk punt aan PVC is de dimensiestabiliteit van het materiaal. Hiermee wordt bedoeld of het materiaal krimpt. Elk PVC werkt een klein beetje, maar hierin zitten wel aardige verschillen. Het krimpen van een strook of tegel gebeurt vaak na installatie en dan ontstaan naadjes die je natuurlijk liever niet ziet. Dit geldt voor alle constructies van PVC, maar voor PVC Click misschien nog wel meer. Doordat je de stroken of tegels aan elkaar klikt en niet verlijmd op de ondervloer, moet een PVC Click extra stabiel zijn. Anders krijg je een golvende vloer of breekt bijvoorbeeld de klikverbinding, waardoor je lelijke naden en oneffenheden krijgt. Vooral bij grote verschillen in warmte en koude ga je dit merken indien je voor PVC kiest met een beroerde dimensiestabiliteit. Denk eens aan ramen van plafond tot vloer: met de zon er op kan de temperatuur snel oplopen en gaan de kwalitatief mindere PVC vloeren gekke dingen doen.

De dimensiestabiliteit wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe groter de krimp (en dus hoe groter de strook of tegel hoe groter de krimp). Onderstaande tabel geeft de krimp weer bij de verschillende dimensiestabiliteit-waardes. Hierin wordt uitgegaan van een strook van 150 cm lang bij 28 cm breed.

Dimensiestabiliteit

Maximale krimp

0,05 %

0,75 mm

0,10 %

1,5 mm

0,15 %

2,25 mm

0,25 %

3,75 mm

Een naadje van minder dan een millimeter is moeilijk waar te nemen, maar een naad van enkele millimeters zal altijd opvallen. Hoe lager het percentage van de dimensiestabiliteit, hoe minder het risico op ongewenste naadjes.

Duurzaamheid

Onder duurzaamheid kunnen twee verschillende dingen worden verstaan: gaat de vloer lang mee en is deze milieuvriendelijk (geproduceerd). PVC gaat gemiddeld circa 10 tot 15 jaar mee, mits de vloer goed geïnstalleerd is, goed onderhouden wordt en je beschikt over een geschikte entreemat.

De vraag naar milieuvriendelijke producten groeit nog steeds. Er is discussie over de vraag of PVC milieuvriendelijk is. Het is en blijft in essentie een aardolieproduct en aardolie is een bron die uiteindelijk uitgeput zal raken. Wel kan vinyl - en dus ook PVC - gerecycled worden zonder dat het aan kwaliteit verliest. Een PVC vloer die vastgelijmd is, kan op het moment van schrijven helaas nog niet gerecycled worden.

Diverse PVC vloeren worden geïmporteerd vanuit bijvoorbeeld China, wat niet alleen zorgt voor lange levertijden, maar ook milieubelastende transportkilometers. Slechts enkele aanbieders produceren in Europa en slechts één aanbieder produceert haar vinyl en PVC in Nederland. In Nederland zijn de richtlijnen voor fabrieken daarnaast strenger dan in China, waardoor je zou kunnen veronderstellen dat een Nederlands fabricaat ook op die manier minder milieubelastend is.

Tevens gebruiken veel producenten van PVC vulmiddelen om de stroken en tegels minder flexibel aan te laten voelen en het product stabieler te maken. Het toevoegen van deze middelen zorgt voor een zwaarder en over het algemeen dikker product, wat ook zijn weerslag heeft op het transport en dus de hogere milieubelasting hiervan. De flexibiliteit van een strook of tegel zegt niets over de kwaliteit of sterkte. In tegendeel; hoe flexibeler een tegel of strook, hoe beter deze te installeren is. En een betere installatie zorgt voor een mooiere vloer.

CE-markering

Er gaan diverse verhalen de ronde over schadelijke stoffen die teruggevonden worden in vinyl, PVC en kunststof in het algemeen. Hoe weet je nu of het product dat je op het oog hebt geen gekke ingrediënten heeft? Hiervoor biedt de CE-markering soelaas. Alleen producten die voldoen aan de Europese richtlijnen hebben een CE-markering. En van producten die in Nederland geproduceerd worden, kun je ervan op aan dat ze geen bekende schadelijke stoffen bevatten.

Of een product geen schadelijke stoffen bevat is niet alleen relevant voor de milieuvriendelijkheid, maar ook voor je eigen gezondheid. Sommige stoffen kunnen namelijk uit het product treden - emissie genoemd - en als dit schadelijke stoffen zijn, is dit niet bevorderlijk voor de gezondheid. Ook hiervoor geldt: let op de CE-markering en bijvoorbeeld of het product volgens ISO 14001 geproduceerd wordt. Zo ben je verzekerd van een vloer die aan de Europese richtlijnen voldoet. Heeft een vloer het Eurofins certificaat van de Agbb, dan ben je nog eens extra verzekerd van een vloer waaruit geen schadelijke stoffen uittreden.

Garantie

Een laatste punt waarop aanbieders zich onderscheiden, is de garantie die op het product verleend wordt. Ook deze varieert enorm. Niet alleen in het aantal jaar, maar ook in wat de garantie inhoudt. Heeft de aanbieder bijvoorbeeld een Nederlandse serviceafdeling? Kun je voor eventuele vragen bij de aanbieder terecht? Biedt de aanbieder advies bij installatie? En hoe kun je eventuele klachten aanmelden?

Zelf installeren?

Een veel gestelde vraag over PVC vloeren is of een consument het zelf kan installeren. Het kan natuurlijk altijd, maar over het algemeen wordt aangeraden om een specialist - zoals een woninginrichter - in te schakelen. Reden is niet alleen het installeren van de vloer zelf, maar ook dat voor PVC stroken die gelijmd worden, een strakke ondervloer vereist is. Weet dat egaliseren een kunde is (die beheerst wordt door een vakman). De keuze is uiteraard aan jou, maar denk goed na wat je wilt.

Woninginrichter

Weet je ook na deze tips niet welke PVC vloer je het beste kunt kiezen of wil je meer weten? Ga dan eens langs bij de betere woninginrichter. Die heeft vaak enkele merken PVC stroken in de collectie en kan je helpen om de juiste keuze te maken.

Conclusie

PVC stroken en tegels zijn eigenlijk hetzelfde als vinyl, alleen in een ander formaat. Door de vele aanbieders is het soms moeilijk een keuze te maken. Op basis van uiterlijk kan men letten op:

 • Dessin of ontwerp
 • Kleur
 • Formaat
 • Reliëf
 • V-groef
 • Herhaling van het dessin
 • Constructie (dryback, losleg of click)

Bij de technische eigenschappen kan men het beste een vergelijking maken op:

 • Wel of geen PUR finish
 • Dikte transparante beschermlaag
 • Dimensiestabiliteit (hoe lager het percentage hoe beter)
 • Duurzaamheid
 • CE-markering

Vergeet bij je vergelijking ook niet te kijken naar de garantie en service die op een product verleend wordt.

En wil je een persoonlijk advies? Ga dan vooral langs bij een woninginrichter bij jou in de buurt. Deze kan je adviseren op gebied van kleur- en productkeuze, legmethode en installatie.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide