3141
Je PVC vloer schoonmaken doe je zo!
Gepubliceerd: 14-01-2021 Laatste update: 04-08-2023

Door de jaren heen heeft de PVC vloer zich ontpopt tot één van de favorieten vloeren onder de Nederlanders. De ene na de andere prachtige PVC vloer wordt aan het assortiment van vloeren aanbieders toegevoegd. Stiekem best logisch, want het zijn mooie vloeren, prijs technisch is het interessant én ze zijn makkelijk te onderhouden. Maar hoe kun je het beste je PVC vloer schoonmaken? Dat vertellen we je hieronder!

PVC vloer schoonmaken? Zo ga je te werk!

Om zo lang mogelijk plezier van je PVC vloer te hebben, is het belangrijk om de vloer goed te onderhouden. Gelukkig is dit geen ingewikkelde opgave, maar je moet het wel even weten. Als je jouw vloer op een verkeerde manier schoonmaakt, bestaat de kans dat je vloer (onnodig) beschadigd raakt. Dat wil je natuurlijk niet, dus hoe moet het dan wel? 

Begin allereerst met het stofzuigen van je vloer zodat het vuil alvast verdwenen is. Zeker vuil zoals zand is funest voor je vloer, omdat dit krassen kan veroorzaken. Weg ermee dus! Daarna ga je aan de slag met een dweil en lauwwarm water. In de meeste gevallen is alleen water voldoende. Als je vloer er ernstig aan toe is of je vindt het fijn om toch wat schoonmaakmiddel te gebruiken: gebruik dan een klein scheutje. Tot slot is het belangrijk om niet te veel water te gebruiken bij het dweilen. 

inspiratiebrochures1.png

Welke schoonmaakmiddelen gebruik je voor je PVC vloer?

Als je dat kleine scheutje schoonmaakmiddel aan je lauwwarme water toevoegt, is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar ieder schoonmaakmiddel kunt gebruiken. Hoewel allesreiniger doet vermoeden dat je dit overal voor kunt gebruiken, is dit zeker niet het geval voor je PVC vloer. Ook groene zeep is geen goed idee. In beide gevallen zit een te hoge concentratie zeep. Hierdoor kan het strepen of zelfs een waas op je vloer achterlaten. Zonde! Gebruik daarom een speciale PVC vloerreiniger of schoonmaakazijn. Beide producten kunnen absoluut geen kwaad voor je vloer. 

Wat te doen bij vlekken op je PVC vloer?

Als je iets hebt laten vallen op je vloer of er is al een vlek ontstaan, dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk in actie komt. Verwijder de plek dus zo snel mogelijk, want anders kan het in je vloer gaan trekken. In de meeste gevallen kun je de vlek gewoon verwijderen met een schone en droge doek. Als je het idee hebt dat de vlek al ingetrokken is, dan kun je aan de slag met PVC reiniger of schoonmaakazijn. Doe een klein beetje schoonmaakazijn of PVC reiniger op de vlek, laat het een paar minuten intrekken en verwijder het vervolgens met een natte doek. Tot slot ga je er nog één keer overheen met een schone natte doek en je vloer is (als het goed is) gered!

PVC vloer schoonmaken en mooi houden? 10 tips!

  1. De stofzuiger is je beste vriend: Stof, vuil en gruis kunnen je PVC-vloer beschadigen. Gebruik de stofzuiger regelmatig om ervoor te zorgen dat dit vuil geen kans krijgt zich te verzamelen. Let op: gebruik de juiste opzetstukken om krassen te voorkomen!

  2. Voetjes van vilt: Klinkt het niet schattig? Dit is echter een serieuze tip. Bevestig viltjes onder je meubels om te voorkomen dat ze krassen veroorzaken op je prachtige vloer.

  3. Matje bij de deur: Het buitenleven is prachtig, maar houd het daar. Een goede deurmat houdt veel vuil buiten de deur.

  4. De juiste schoonmaakmiddelen: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen je PVC vloer dof maken of beschadigen. Een neutrale pH-reiniger is het meest geschikt.

  5. Emmer en dweil: Een snelle manier om je vloer te reinigen is met een goed uitgewrongen dweil en warm water. Vergeet niet regelmatig het water te verversen!

  6. Wijnvlek? Geen paniek! Mocht je een feestje hebben en er gaat een glaasje rode wijn om, geen zorgen. PVC is zeer goed bestand tegen vlekken. Reinig de vlek meteen met een natte doek en je vloer is weer als nieuw.

  7. PVC Polish: Voor een extra stralende vloer kun je eens in de zoveel tijd een speciale PVC polish gebruiken. Deze producten vullen kleine krasjes op en geven de vloer een nieuwe beschermlaag.

  8. Pas op met zonlicht: Langdurige blootstelling aan zonlicht kan je PVC-vloer verkleuren. Zorg voor voldoende zonwering in kamers met veel daglicht.

  9. Hakken uit, slippers aan: Hakken kunnen je vloer beschadigen. Binnen lopen op slippers of sokken is veel veiliger voor je vloer.

  10. Routine: Probeer een vaste schoonmaakroutine te ontwikkelen. Zo houd je je vloer het langst mooi. Stel bijvoorbeeld een wekelijks moment in voor het stofzuigen en dweilen van je vloer.

Het onderhouden van een PVC-vloer hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze tips kun je jarenlang genieten van je mooie, stralende vloer. Veel schoonmaakplezier!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide