1834
Magnovit gietvloer

Designliefhebbers vallen massaal voor het ingetogen minimalisme van een gietvloer. Dit vloersysteem is perfect vlak en oogt puur, zonder de aandacht op te eisen. Gietvloeren zijn er in cementgebonden en in kunststof uitvoering. Nieuw zijn de trendy felle kleuren en instrooisels.

Gietvloeren zijn geliefd in de strakke architectuur. Technisch gezien zijn deze vloeren in te delen in twee soorten: op basis van cement en op basis van kunsthars. Een gietvloer op basis van cement wordt ook wel woon- of gietbeton genoemd. Daarbij bestaat er ook nog verschil in de wijze van installeren. Een gietvloer op basis van kunststof wordt laagje voor laagje op de ondervloer gegoten. Een gietvloer van cement wordt handmatig uitgestreken (gespaand).

Veerkrachtig kunststof
Een gietvloer van kunsthars bestaat hoofdzakelijk uit epoxy of polyurethaan. De meeste mensen kiezen voor een basis van polyurethaan omdat dit materiaal elastisch, scheuroverbruggend, contactgeluidremmend en ongevoelig voor krassen is. Met als extra voordeel dat het lekker warm aanvoelt aan de voeten. Kunststof gietvloeren zijn bovendien geschikt voor toepassing op (laag-temperatuur) vloerverwarming.

Trendy design
Kunstharsen zijn tegenwoordig in een groot aantal trendy kleuren verkrijgbaar. De klassieke grijze betonkleur is aangevuld met modieuze bruinschakeringen en felle tinten. Doordat de kleuren ter plekke worden gemengd - toon-in-toon - kunnen spectaculaire marmers, gevlamde effecten en vloeipatronen worden verkregen. Elke vloer is dan uniek. Ook het inleggen van figuraties is mogelijk. Nieuw zijn parelmoerglans en instrooisels zoals glasparels, gekleurde chips en glitters.

Industrieel beton
Een cementgebonden gietvloer heeft een rauwe, industriële uitstraling. Nadeel kan zijn dat de vloer wat dikker is (tot 1 cm) en kouder aanvoelt dan een kunsthars gietvloer. Ook de poreusheid van het materiaal kan een bezwaar zijn, omdat het daardoor vochtgevoelig is. Voor natte ruimtes zoals badkamers is een verzegeling mogelijk. Net als de kunstharsvloer is de cementgebonden gietvloer beschikbaar in een groot aantal kleuren. Ook kan er gekozen worden voor diverse afwerkingen zoals matglans, zijdeglans of hoogglans.

Specialistisch
Door de geringe dikte (2-5 mm) kan een kunsthars vloer over het algemeen direct op een oude vloer worden geplaatst, in tegenstelling tot cementgebonden systemen. Het leggen van een gietvloer is zeer specialistisch werk en neemt een aantal dagen in beslag. Als laatste wordt de gietvloer voorzien van een beschermende toplaag. Het eindresultaat en de duurzaamheid staat of valt bij een goed geprepareerde ondervloer. Die moet droog, vormvast en stevig genoeg zijn om krimpen en scheuren te voorkomen. Er zijn speciale wapeningsplaten voor het leggen van ultradunne, lichtgewicht gietvloeren op houten of andersoortige oneffen ondergronden.

Onderhoud
Een kunsthars gietvloer heeft een hoge poriedichtheid en is gemakkelijk te onderhouden. Gewoon met een droge doek en af en toe een vochtige (niet te natte) dweilbeurt. Bij een cementgebonden gietvloer is een regelmatige onderhoudsbeurt op basis van water en een speciaal onderhoudsmiddel voldoende om de vloer waterafstotend te houden. Toch een vlek? Dan direct een nat doekje erover om te voorkomen dat kleurstoffen van bijvoorbeeld wijn of koffie in de vloer trekken.

Bron: Uw Vloer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners