2672
Ode aan de vloer
Gepubliceerd: 29-09-2012 Laatste update: 29-08-2017

De ohs en ahs zijn meestal niet van de lucht bij de aanblik van een nieuwe gietvloer. Naadloos, perfect vlak en uitgesproken zonder de aandacht op te eisen. Zeer geschikt dus voor representatieve doeleinden en dan ook vaak te bewonderen in musea en galeries. Toch vallen ook steeds meer particulieren, zeker designliefhebbers, voor de ingetogen schoonheid van een gietvloer.

Beton of kunststof. Verwarrend?
Er zijn gietvloeren op basis van cement en gietvloeren op basis van kunststof. Het veelgehoorde woord betonlook refereert overigens alleen aan een kunststof gietvloer. Een gietvloer op basis van cement wordt ook wel woon- of gietbeton genoemd. Daarbij bestaat er ook nog een verschil in de wijze van installeren. Een gietvloer op basis van kunststof wordt laagje voor laagje op de ondervloer gegoten en een gietvloer van cement wordt handmatig uitgestreken (gespaand).

Kunststof
Een gietvloer van kunststof bestaat hoofdzakelijk uit epoxy of polyurethaan. De meeste mensen kiezen voor een basis van polyurethaan omdat dit materiaal veerkrachtig (waardoor antislib), geluidsdempend en krasvrij is. Door zijn geringe dikte (2 mm) kan een kunststof vloer over het algemeen direct op een oude vloer geplaatst worden, bovendien is deze in een groot aantal trendy kleuren verkrijgbaar. De kleuren worden RAL kleuren genoemd; dit is een coderingssysteem om kleuren van verf en andere coatings te definiëren.. Doordat de kleuren ter plekke en dus tijdens het installeren worden gemengd kunnen spectaculaire marmer en gevlamde effecten worden verkregen.

Beton
Een cementgebonden gietvloer heeft een rauwe, industriële uitstraling en is goed betaalbaar. Nadeel kan zijn dat de vloer wat dikker is (tot 1 cm) en kouder zal aanvoelen als een kunststof gietvloer. Ook de poreusheid van het materiaal kan een bezwaar zijn, omdat het vochtgevoelig is. Net als de kunststofvloer is de cementgebonden gietvloer beschikbaar in een groot aantal kleuren. Ook kan er nog gekozen worden voor een afwerking in zijdeglans, matglans of hoogglans.

Glad en droog leggen
Het leggen van een gietvloer neemt een aantal dagen in beslag. Laagje voor laagje wordt de vloer opgebouwd. Elk laagje moet voldoende uitharden en droog zijn. Als laatste wordt de gietvloer voorzien van een beschermende toplaag. Het eindresultaat en de houdbaarheid van een gietvloer staat of valt bij een goed geprepareerde ondervloer. Die moet droog, vormvast en stevig genoeg zijn om krimpen en scheuren te voorkomen. Het voert te ver om alle ins en outs van een gietvloer hier te beschrijven, daarvoor is het vakgebied te specialistisch. Neem daarom een specialist op het gebied van gietvloeren in de arm, hij of zij kan u er alles over vertellen.

Onderhoud
Een kunststof gietvloer heeft een hoge poriëndichtheid en is gemakkelijk te onderhouden. Gewoon met een droge doek en af en toe een vochtige (niet te natte) dweilbeurt. Bij een cementgebonden gietvloer is een regelmatige onderhoudsbeurt op basis van water en een speciaal onderhoudsmiddel voldoende om de vloer voldoende waterafstotend te houden. Toch een vlek? Dan direct een nat doekje erover om te voorkomen dat kleurstoffen van bijvoorbeeld wijn of koffie in de vloer trekken.

 

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide