794
Quick-Step

Alvorens met de afwerklagen te beginnen wordt parket eerst mooi glad geschuurd. Voor de laatste schuurbeurt worden bij tapisvloeren eventuele gaatjes, naadjes en kieren opgevuld met voegenkit. Na het stofvrij maken wordt de gekozen afwerking aangebracht.

Vloeren in de lak
Eerst wordt een grondlak aangebracht om bepaalde in het hout aanwezige stoffen te neutraliseren. Daarna komt de eerste toplaag. Na droging wordt de vloer weer licht geschuurd, stofvrij gemaakt en voorzien van de laatste toplaag. Na 24 uur kan de vloer voorzichtig worden belopen. Ventileer de eerste week goed en ontzie de vloer een beetje tot hij helemaal is doorgehard. Daarna wordt een polish aangebracht. Als de vloer dof wordt of als er loopplekken verschijnen kunt u een nieuwe laag polish aanbrengen.

Vloeren in de olie
Als dit nog niet in de fabriek is gebeurd, wordt de vloer door de parketteur voorzien van een laag olie. Na circa 30 minuten wordt deze laag "ingemasseerd" en drooggewreven. Afhankelijk van de omstandigheden wordt deze handeling eventueel nog een keer herhaald. Hierna is de vloer gereed en kan na 2 tot 3 dagen drogen in gebruik worden genomen. Vooral in het begin dient u voorzichtig te zijn met vocht, omdat de olie nog geen vochtdichte laag vormt. Na zon 2 tot 3 weken is de vloer goed droog en volledig vochtbestendig. Bij normaal gebruik hoeft de vloer maar één keer per jaar te worden nageolied. Voor zon oliebeurt dient de vloer eerst goed te worden gereinigd. Uw parketzaak heeft daarvoor speciale reinigingsmiddelen in voorraad.

Vloeren in de was
Voor het parket in de was wordt gezet, moet de vloer eerst worden geïmpregneerd met olie. Na een halfuur droogtijd kan vervolgens de was worden aangebracht. Deze kan na ongeveer een uur drogen worden uitgewreven en geeft dan meteen een stevige onderlaag. Na 24 uur kan de vloer in gebruik worden genomen, maar moet na 2 dagen nog wel een keer goed worden uitgewreven. Dit gaat het beste met de borstels van een boenmachine. Na een maand gebruik moet de vloer opnieuw in de was worden gezet en vervolgens dient deze handeling zon 2 keer per jaar, of als de vloer er dof gaat uitzien, te worden herhaald. Bij de parketspecialist is een speciale reiniger verkrijgbaar voor het normale onderhoud. Zijn de oude waslagen na verloop van tijd echt vervuild, dan kan groot onderhoud gepleegd worden met behulp van een wasverwijderaar.

Uw parketvloer een beetje water geven
De lucht in onze huizen is, vooral in het stookseizoen, vaak veel te droog. Lusteloosheid, hoofd- en keelpijn en een droge huid kunnen daarvan het gevolg zijn. Ook planten en huisdieren voelen zich in een dergelijk klimaat niet echt behaaglijk. Zelfs uw parket kan de gevolgen merken. Bij te droge lucht kan het naden en scheuren gaan vertonen. Zorg daarom voor een relatieve luchtvochtigheid in uw kamer van zon 55-60%. Een goede luchtbevochtiger lost dit karweitje moeiteloos voor u op.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners