Gerrit en Mignon groeiden met hun twee kinderen uit hun woning en besloten een heel nieuw onderkomen te bouwen op een kavel in Amsterdam-Noord. Ze namen de vrijheid om het huis op een originele manier in te delen, helemaal passend bij hun leven. Het resultaat is spectaculair.

 

“We gaan voor een architect die we kennen en een aannemer waarmee de architect graag samenwerkt, dat was het eerste besluit dat we namen, nadat we een bouwkavel hadden bemachtigd”, vertelt Gerrit. “Een nieuw huis bouwen is een intensief proces, waarbij je met z’n allen helemaal op één lijn moet zitten, maar ook flexibel en creatief moet zijn. Het is een heel goede keuze gebleken.”

Welkom in de keuken

Amsterdam-Noord_5.jpg

“Het was voor ons snel duidelijk dat we de vrijheid wilden nemen om het huis anders in te delen dan gebruikelijk. Liefst niet in allemaal afgesloten kamers, maar meer open. Daar was ook de ruimte voor, alleen al omdat we tot 12 meter hoogte mochten bouwen. Vanuit de ervaring hoe we leefden in ons vorige huis, wisten we dat de keuken de basisruimte zou moeten worden. We hebben twee kinderen van inmiddels 12 en 13 jaar oud. In ons oude huis zat iedereen altijd aan de keukentafel te knutselen, tekenen, werken en rommelen. Super gezellig, maar als we gingen eten, moest de tafel altijd eerst helemaal opgeruimd worden. We wilden daarom een aparte ruimte waar iedereen zich kan uitleven met zijn hobby's, maar wel in open verbinding met de keuken, om de gezelligheid van het bezig zijn aan de keukentafel te behouden. De keuken met atelierruimte, om het zo maar te noemen, mocht wat ons betreft de hele begane grond in beslag nemen. Dat moest de plek worden waar je vanuit de hal het huis binnenkomt, waar iedereen in en uit loopt.”

Vijf vides

Amsterdam-Noord_3.jpg

“De architect ging met onze input aan de slag en kwam met het plan om de woonkamer, badkamer en slaapkamers op vides te lokaliseren. Dus om geen hele verdiepingsvloeren in het huis te bouwen, maar halve. Afwisselend aan de voorkant en de achterkant. Dus als je naar boven loopt, zigzag je van vide naar vide. Op de eerste vide is de woonkamer, die open is naar de keuken toe, waardoor je direct contact hebt met elkaar. Bovendien kijk je vanuit de hoog gelegen woonkamer uit over het park voor het huis, ongehinderd door obstakels op straatniveau.

Amsterdam-Noord_7.jpg

Op de volgende vide zijn de badkamer en de wasmachinekamer, op de volgende is de ouderlijke slaapkamer en op de bovenste zijn de slaapkamers van de kinderen. Daarboven is nog een buitenvide, het dakterras.”

Natuurlijk duurzaam

Amsterdam-Noord_2_met_de_Mamoleum_Cocoa_vloer_van_Forbo_Flooring_ook_wel_chocladevloer_genoemd_waarin_resten_uit_de_cacao_industrie_in_zijn_geupcycled.jpg

“Qua duurzaamheid moesten we aan strenge normen voldoen en dat is gelukt. We maken gebruik van stadsverwarming, hebben zonnepanelen en het huis is heel goed geïsoleerd. Maar ook als de normen minder strikt waren geweest, hadden we geprobeerd het huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Duurzaamheid vinden we belangrijk. Dat is ook een van de redenen waarom we kozen voor Marmoleum-vloeren. Marmoleum is een Nederlands natuurproduct dat helemaal recyclebaar is. Wat ik extra leuk vind aan het Marmoleum Cocoa dat bij ons op de benedenverdieping ligt, is dat er cacaoschillen in zijn verwerkt. Dat is restmateriaal van de Zaanse chocoladefabrieken, bijna letterlijk de buren van Marmoleum. Naast duurzaamheid heeft Marmoleum allerlei andere eigenschappen die heel prettig zijn. Zo voelt het warm en comfortabel, is het praktisch in onderhoud en kan het tegen een stootje.”

Oud naast nieuw

“Wat meubels betreft, hebben we veel meegenomen uit het vorige huis. We hadden al het een en ander aan mooi design, zoals een fauteuil van CharlesEames en een salontafel van IsamuNoguchi. Hier hebben deze meubels de ruimte en komen ze alleen maar mooier uit. Een aantal tafels lieten we op maat maken, zoals mijn bureau en de grote keukentafel. De vintage Italiaanse tegels in de keuken tikten we op de kop in Groningen. Omdat de keuken zelf van Ikea is, vonden we het leuk om daar iets speciaals tegenover te stellen. Het kost een boel extra moeite om zoiets te vinden en ook om te lijmen waren de tegels niet het gemakkelijkst, maar dat vind ik dan wel enorm de moeite waard.”

Staren naar de maan

“Het was behoorlijk overweldigend toen het huis klaar was en we voor het eerst de hoogte en de ruimtelijkheid ervoeren. Als je helemaal beneden in het hart van de woning staat, kun je 12 meter omhoog turen naar het dakraam waar de wolken voorbij drijven of de maan naar binnen schijnt. Overal komt het licht vanaf de voorkant en de achterkant naar binnen stromen en dus ook nog eens van boven. Dat ben je gewoon niet gewend, het geeft een enorm gevoel van luxe. De indeling pakt helemaal uit zoals we gehoopt hadden, want ondanks dat het huis groot is, zijn de lijnen kort: het gevoel van contact tussen alle verdiepingen en ruimtes is er echt. We genieten met het hele gezin dan ook elke dag enorm van onze nieuwe plek.”

Ook leuk om te lezen