4228
Een pvc vloer kiezen

Over het algemeen wordt met een PVC vloer een vloer bedoeld die bestaat uit stroken of tegels van polyvinylchloride; ook wel vinyl of PVC genoemd. Er is dus eigenlijk geen verschil tussen PVC en vinyl, alleen wordt met vinyl vaak een kamerbrede vinylvloer bedoeld en met PVC een vloer van stroken of tegels.

Vaak lijkt een PVC vloer sprekend op een echte houten of stenen vloer, maar er zijn ook diverse PVC vloeren op de markt met een fantasiedessin. Ook metaaldessins of textielontwerpen komen voor.

PVC en vinyl kunnen in twee producttypes ingedeeld worden: heterogeen en homogeen vinyl of PVC.

Verschil homogeen en heterogeen PVC
Homogeen PVC bestaat uit één laag vinyl en is niet bedrukt. Het dessin ontstaat door het productieproces. Heterogeen PVC is daarentegen opgebouwd uit verschillende lagen: een rug (compact of juist verend), een drager zoals glasvlies, een printlaag met het dessin en een beschermlaag. Veel vinylvloeren zijn voorzien van een PUR finish die de vloer eenvoudiger te onderhouden maakt. Het vuil hecht minder snel, waardoor het gemakkelijker te verwijderen is.

Waarom kiezen voor PVC
De voordelen van een PVC vloer zijn divers. Zo bieden de tegels en stroken een enorme flexibiliteit in zowel ontwerp als installatie. Door dessins of kleuren te combineren of in legpatroon te variëren kan elke keer weer een andere en dus persoonlijke vloer ontworpen worden. Zo kan een strook niet alleen in een halfsteensverband geïnstalleerd worden, maar ook in bijvoorbeeld derde steensverband, wildverband of in een elegante visgraat. Vooral het visgraatpatroon beleeft een revival en komt voor in vele vormen. Van een elegante visgraat met smalle stroken tot een stoere variant met grote en brede stroken.

Diverse leveranciers van PVC vloeren bieden een vloerplanner als service aan. Hierin kunt u digitaal experimenteren met de vloer van uw keuze. U kiest een foto van een ruimte – of bij enkele vloerplanners kunt u zelfs uw eigen foto uploaden – en kiest de vloer van uw keuze. Vervolgens kunt u diverse installatiemethodes uitproberen om zo tot uw favoriete ontwerp te komen. Een woninginrichter weet uiteraard ook alle mogelijke installatiemethodes en kan u daar natuurlijk bij helpen.

Doordat PVC stroken en tegels verpakt zijn in dozen, zijn deze vaak makkelijk op de plek te krijgen waar ze gebruikt worden. Ook ontstaat bij de installatie van een strook of tegel vaak minder snijverlies dan wanneer men een baan van bijvoorbeeld 2 of 4 meter breed installeert.

Net als een vinylvloer kan het meeste PVC zeer goed toegepast worden op vloerverwarming. Door de geringe warmteweerstand wordt de warmte goed doorgelaten en haalt men het hoogste rendement uit de verwarmingsinstallatie. Daarnaast is een PVC vloer eenvoudig te onderhouden. De vloer goed stof- en vlekvrij houden is genoeg, vooral als deze gecombineerd wordt met een geschikte entreemat. De vloer kan dan vele jaren meegaan.

Verschillen in PVC
Er zijn ontzettend veel aanbieders van PVC vloeren op de markt, maar wat zijn de verschillen? Natuurlijk zijn er variaties in uiterlijk van de vloeren. Zo is het ene eikendessin niet het andere. Er kunnen verschillen zijn in kleur, noesten, tekening en ga zo maar door. Ook het reliëf – ook wel embossing genoemd – kan flink verschillen. En juist het reliëf is belangrijk voor de uiteindelijke uitstraling van een vloer. Je kunt nog een zo mooi plaatje hebben; als het reliëf er niet bij past, sla je letterlijk de plank mis. Sommige producenten maken stroken met ‘in register embossing’. Dit betekent dat het reliëf de print volgt. Als je dan een noest in het ontwerp ziet, kun je hem in het reliëf voelen. Dit maakt dat de strook er extra natuurgetrouw uitziet. Of het nu een in register embossing is of een reguliere embossing, feit is dat het plaatje en het reliëf op elkaar afgestemd moeten zijn, zodat het één mooi geheel vormt. En in dit geval is dieper niet altijd mooier of beter. Hoe dieper de embossing, hoe meer vuil er in komt te zitten en of dat nu mooi is? Bij sommige houtdessins past subtiel bovendien veel beter dan een robuust en extra diep reliëf.

Naast het dessin en het reliëf van een strook of tegel, bieden veel aanbieders ook een v-groef. Hierbij wordt de omtrek van de strook of tegel extra benadrukt door deze van een afgeschuinde kant te voorzien. Als je dan twee stroken of tegels tegen elkaar aan legt, ontstaat een v-vormige groef die extra diepte aan de individuele stroken of tegels geeft. Bij sommige producenten is een v-groef standaard, sommige bieden het helemaal niet aan en andere producenten doen het alleen als het bij het ontwerp aansluit. Hierbij geldt dat je het beste kunt kiezen wat je mooi vindt en wat bij jouw interieur past.

Een ander belangrijk verschil is hoeveel verschillende stroken of tegels een dessin telt. Bij sommige PVC leveranciers zijn er van een houtdessin bijvoorbeeld slechts 6 verschillende stroken (dezelfde kleur e.d. maar een andere tekening). Als je dan een vloer in bijvoorbeeld een woonkamer installeert, dan zie je ongetwijfeld dezelfde strook een aantal keer terugkomen en dat kan flink ergerlijk zijn. Bij andere leveranciers is het aantal verschillende stroken of tegels per dessin hoger, waardoor minder herhaling zichtbaar is. Een enkele leverancier geeft zelfs aan vrijwel nooit twee dezelfde stroken te leveren, waardoor er geen herhaling zichtbaar zal zijn in een vloer.

Tot slot zijn er qua uiterlijke verschillen natuurlijk nog het formaat: van groot tot klein en van breed tot smal. De tegels en stroken komen in allerlei maten. Zo zijn er stroken beschikbaar van maar liefst 1,5 meter lang en zijn er betontegels van 1 bij 1 meter. Tegels die normaal niet te tillen zouden zijn, maar in PVC prima vervoerd én geïnstalleerd kunnen worden.

Technische verschillen
Ook in het product zelf zijn verschillen te ontdekken. Het eerste kwam vrij vroeg in dit artikel al aan bod, namelijk het verschil tussen homogeen en heterogeen PVC. Omdat heterogeen PVC het meest aangeboden wordt – een strook of tegel is hierbij opgebouwd uit meerdere lagen, focussen we ons in dit artikel op heterogeen PVC.

Finish en beschermlaag
De eerste tip die we kunnen geven is: let in ieder geval op of het PVC voorzien is van een PUR finish. Deze zorgt ervoor dat de vloer eenvoudig te onderhouden is en ook langer meegaat. Onder de PUR finish zit een transparante beschermlaag. De dikte hiervan varieert en bepaalt voor een groot deel hoe zwaar de vloer belast kan worden. Leg je de vloer in de slaapkamer en loop je hier altijd op je sokken? Dan heb je in theorie een minder dikke beschermlaag nodig dan wanneer je hem in de woonkamer legt waar ook de hond rondloopt. De dikte van de beschermlaag loopt van circa 0,3 mm tot 0,7 of zelfs 1,0 mm. Deze laatsten worden veelal commercieel toegepast – in bijvoorbeeld winkels of restaurants. Voor een woning is een dikte van 0,3 of 0,4 mm vaak ruim voldoende.

Dimensiestabiliteit
Een ander belangrijk punt aan PVC is de dimensiestabiliteit van het materiaal. Hiermee wordt bedoeld of het materiaal krimpt. Elk PVC werkt een klein beetje, maar hierin zitten wel aardige verschillen. Het krimpen van een strook of tegel gebeurt vaak na installatie en dan ontstaan naadjes die je natuurlijk liever niet krijgt.

De dimensiestabiliteit wordt uitgedrukt in een percentage. Hoe hoger het percentage, hoe groter de krimp. En dit wordt nog relevanter naarmate de strook of tegel groter wordt. Een naadje van minder dan een millimeter is moeilijk waar te nemen, maar een naad van enkele millimeters zal altijd opvallen. Hoe lager het percentage van de dimensiestabiliteit, hoe lager het risico op ongewenste naadjes.

Duurzaamheid
Onder duurzaamheid kunnen twee verschillende dingen worden verstaan: gaat de vloer lang mee en is deze milieuvriendelijk (geproduceerd). PVC gaat gemiddeld circa 10 tot 15 jaar mee, mits de vloer goed geïnstalleerd is, goed onderhouden wordt en u beschikt over een geschikte entreemat.

De vraag naar milieuvriendelijke producten groeit nog steeds. Over of PVC milieuvriendelijk is, bestaan diverse meningen. Het is en blijft in essentie een aardolieproduct en aardolie is een bron die uiteindelijk uitgeput zal raken. Wel kan vinyl – en dus ook PVC – gerecycled worden, zonder dat het aan kwaliteit verliest. Een eenmaal geïnstalleerde PVC vloer die vastgelijmd is, kan op het moment van schrijven helaas nog niet gerecycled worden.

Diverse PVC vloeren worden geïmporteerd vanuit bijvoorbeeld China, wat niet alleen zorgt voor lange levertijden, maar ook milieubelastende transportkilometers. Slechts enkele aanbieders produceren in Europa en slechts één aanbieder produceert haar vinyl en PVC in Nederland. Hoe dichterbij de productie van het product plaatsvindt ten opzichte van de verkoop, hoe minder milieubelastend het transport. In Nederland zijn de richtlijnen voor fabrieken strenger dan in China, waardoor u zou kunnen veronderstellen dat een Nederlands fabricaat ook op die manier minder milieubelastend is.

Tevens gebruiken veel producenten van PVC vulmiddelen om de stroken en tegels minder flexibel aan te laten voelen en het product stabieler te maken. Het toevoegen van deze middelen zorgt voor een zwaarder en over het algemeen dikker product, wat ook zijn weerslag heeft op het transport en dus de hogere milieubelasting hiervan. De flexibiliteit van een strook of tegel zegt niets over de kwaliteit of sterkte. In tegendeel; hoe flexibeler een tegel of strook, hoe beter deze te installeren is. En een betere installatie zorgt voor een mooiere vloer.

CE-markering
Er gaan diverse verhalen de ronde over schadelijke stoffen die teruggevonden worden in vinyl, PVC en kunststof in het algemeen. Hoe weet je nu of het product dat je op het oog hebt geen gekke dingen in zich heeft? Een van de middelen hiervoor is de CE-markering. Alleen producten die voldoen aan de Europese richtlijnen hebben een CE-markering. En van producten die in Nederland geproduceerd worden, kun je ervan op aan dat ze geen bekende schadelijke stoffen bevatten.

Of een product geen schadelijke stoffen bevat is niet alleen relevant voor de milieuvriendelijkheid, maar ook voor uw eigen gezondheid. Sommige stoffen kunnen namelijk uit het product treden – emissie genoemd – en als dit schadelijke stoffen zijn is dit niet bevorderlijk voor uw gezondheid. Ook hiervoor geldt: let op de CE-markering en bijvoorbeeld of het product volgens ISO 14001 geproduceerd wordt. Zo bent u verzekerd van een vloer die aan de Europese richtlijnen voldoet. Heeft een vloer het Eurofins certificaat van de Agbb, dan bent u nog extra verzekerd van een vloer waaruit geen schadelijke stoffen uittreden.

Garantie
Een laatste punt waarop aanbieders zich onderscheiden is de garantie die op het product verleend wordt. Ook deze varieert enorm. Niet alleen in het aantal jaar, maar ook in wat de garantie inhoudt. Heeft de aanbieder bijvoorbeeld een Nederlandse serviceafdeling? Kunt u voor eventuele vragen bij de aanbieder terecht? Biedt de aanbieder advies bij installatie? Hoe kunt u eventuele klachten aanmelden?

Zelf installeren?
Een veel gestelde vraag over PVC vloeren is of een consument het zelf kan installeren. Het kan natuurlijk altijd, maar over het algemeen wordt aangeraden om een specialist – zoals een woninginrichter – in te schakelen. Reden is niet alleen het installeren van de vloer zelf, maar ook dat voor PVC stroken die gelijmd worden, een strakke ondervloer vereist is. En egaliseren blijft een vakkundig werkje, waarvoor een specialist zijn hand niet omdraait. De keuze is uiteraard aan u, maar denk goed na wat u wilt.

Woninginrichter
Weet u ook na deze tips niet welke PVC vloer u het beste kunt kiezen of wilt u meer weten? Ga dan eens langs bij de betere woninginrichter. Die heeft vaak enkele merken PVC stroken in de collectie en kan u helpen om de juiste keuze te maken.

Conclusie
PVC stroken en tegels zijn eigenlijk hetzelfde als vinyl, alleen in een ander formaat. Door de vele aanbieders is het soms moeilijk een keuze te maken. Op basis van uiterlijk kan men letten op:

- Dessin of ontwerp

- Kleur

- Formaat

- Reliëf

- V-groef

- Herhaling van het dessin

Bij de technische eigenschappen kan men het beste een vergelijking maken op:

- Wel of geen PUR finish

- Dikte transparante beschermlaag

- Dimensiestabiliteit (hoe lager het percentage hoe beter)

- Duurzaamheid

- CE-markering

Vergeet bij uw vergelijking ook niet te kijken naar de garantie en service die op een product verleend wordt.

En wilt u een persoonlijk advies? Ga dan vooral langs bij een woninginrichter bij u in de buurt. Deze kan u adviseren op gebied van kleur- en productkeuze, legmethode en installatie.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners