3664
Het belang van een goede woonverzekering
Gepubliceerd: 28-01-2019 Laatste update: 12-08-2020

Je eerste huis gekocht: feest! Maar nu begint iedereen te praten over verzekeringen en verstandig zijn. Welke (woon)verzekeringen zijn er eigenlijk en waarom zou je hiervoor maandelijks een premie betalen?

 

Inboedelverzekering
Lang niet iedereen heeft een inboedelverzekering; deze is namelijk niet verplicht. Maar wel aan te bevelen! Misschien heb je zelf het gevoel weinig waardevolle spullen in huis te hebben, maar schrik je toch als je alles bij elkaar optelt. Heb je wel de financiële middelen om je inboedel te vervangen als je getroffen wordt door brand of inbraak? Onder de inboedel valt alles wat je zo uit huis kunt meenemen zonder iets kapot te maken: losse apparatuur, muziekinstrumenten, meubels, maar ook persoonlijke kostbaarheden zoals kunst of sieraden. Dat is nogal wat om te vervangen! 

WIN-VLOERKLEED.png

Opstalverzekering
Een opstalverzekering is, in tegenstelling tot een inboedelverzekering, wél verplicht wanneer je een eigen huis koopt. Niet bij wet, maar het is een vereiste voor vrijwel elke hypotheekverstrekker. Onder opstal valt het huis zelf, en alles wat daaraan vast staat: ingebouwde apparatuur, gelijmde vloeren, muren. De opstalverzekering dekt schade - door bijvoorbeeld brand, bliksemslag en wateroverlast -aan de woning én onroerende zaken die bij het huis horen. Zoals een schutting of centrale verwarming, maar niet je bankstel of wasmachine. In de opstalverzekering kun je vaak ook een module opnemen voor het geval je glasschade oploopt: de dekking glasverzekering. Veel mensen kiezen overigens voor een woonverzekering: dit is een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering. 

Aansprakelijkheidsverzekering
Een belangrijke verzekering! De aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk de (meeste) kosten als je schade toebrengt aan de spullen van iemand anders, of als iemand anders dankzij jou gewond raakt. Zo heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig wanneer je een botsing veroorzaakt, maar ook wanneer jouw hond een andere hond bijt of als de boom uit jouw tuin op het dak van de buren valt. De kosten van dit soort schade kunnen zeer hoog oplopen, dus tenzij je miljonair bent is een aansprakelijkheidsverzekering eigenlijk onmisbaar.

Huisdierenverzekering
Vergeet bij het afsluiten van belangrijke verzekeringen je huisdieren niet! Ook zij kunnen onverwachts ziek worden of een ongeluk krijgen; de kosten die dit met zich meebrengt lopen soms hoog op. Als je niet voor grote verrassingen wil komen te staan, en wil voorkomen dat je moet beoordelen óf je jouw hond wel kunt laten opereren, is het slim om een huisdierenverzekering af te sluiten. De kosten zijn afhankelijk van factoren als leeftijd, ras en gewicht. In de regel is het voordeliger om een verzekering af te sluiten als je huisdier nog heel jong is; de premie is dan de rest van het dierenleven lager. Let wel goed op wat een verzekeringsmaatschappij precies vergoed en of dit bij jouw verwachtingspatroon past. Maar uiteindelijk neemt de juist verzekering, zowel voor huisdieren als voor het huis zelf, heel wat zorgen en schrikbarende tegenvallers weg!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide