499
Wat heeft impact op de waarde van mijn huis?

De huizenmarkt is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. De prijzen van zowel koop- als huurwoningen stijgen enorm en het wordt voor starters steeds lastiger om op de eerste stappen te zetten.  Ook als je niet van plan bent om je woning te verkopen is het verstandig om eens na te gaan wat de waarde van je huis is. Er zijn veel factoren die dat bepalen en het is altijd handig om te weten waar je aan toe bent, mocht je de volgende stap willen maken. Daarom vind je in dit artikel meer informatie over wat de waarde van je huis bepaalt.

De staat van je woning

Om te beginnen is de staat van je huis natuurlijk belangrijk. Als er nog veel opgeknapt moet worden verlaagt dat de waarde. Andere zaken die meetellen zijn of er een goede keuken en badkamer in zit, of het hout en de muren nog allemaal in orde zijn en de duurzaamheid van het huis. Een huis dat op lange termijn energie bespaart zal ook meer waarde hebben.

Omgeving

Een factor die veel invloed heeft op de waarde van je woning heeft gek genoeg niks te maken met je woning zelf. Het gaat hierbij om de ligging van het huis. Hoe ziet de wijk eruit? Heeft deze wijk voorzieningen zoals een winkelcentrum, scholen, genoeg parkeergelegenheid en natuur? Kijk je uit op een grauw industrieterrein of een mooi park? Hoe goed is de bereikbaarheid? Is de wijk al af of is er een bestemmingsplan? Dit zijn allemaal vragen die misschien niet direct voor de hand liggen, maar wel het verschil kunnen maken in de portemonnee. Je kan je daarnaast ook afvragen of je huis in een gebied staat met veel vergrijzing, veel expats of veel jonge gezinnen. Huizen in een regio die krimpt of vergrijst zijn minder waard dan soortgelijke panden in een levendige stad.

Vergelijkbare woningen

Een laatste goede manier om je woningwaarde te bepalen is door te kijken naar vergelijkbare woningen. Gelukkig zijn er veel partijen die helpen, zoals deze makelaar in Enschede Kijk naar woningen in dezelfde of een vergelijkbare buurt. Let daarnaast op de staat van de woning, de grootte en het bouwjaar. Natuurlijk zijn er andere factoren die meespelen, maar door te vergelijken krijg je een goede indicatie van wat je huis waard zou kunnen opbrengen.

Hopelijk ben je met deze tips weer wat wijzer geworden. Wil je bijvoorbeeld binnenkort je huis verkopen in Enschede? Doe dan goed vooronderzoek zodat je weet waar je aan toe bent. Houd daarbij in je achterhoofd dat het niet te doen is om een exact bedrag te bepalen. Kijk naar verschillende zaken en baseer daar een grove schatting op.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners