1698
Een huurhuis
Gepubliceerd: 23-03-2017

Je wil graag een eigen huis, maar je hebt niet de mogelijkheid of de behoefte om (al) een huis te kopen. Dan is huren een ideale optie! Het vinden van de ideale huurwoning kan een uitdaging zijn. Je wil namelijk dat deze goed te betalen is én aan je eisen voldoet. Hoe je gemakkelijk een leuke huurwoning vindt en deze eigen maakt zetten wij voor je op een rij.

Stap 1. Weet wat je mogelijkheden en wensen zijn
Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat je kunt betalen en waar je naar op zoek bent. Wees realistisch wat betreft je wensen. Iedereen wil het liefst een balkon of tuin en zeeën van ruimte, maar uiteindelijk is je budget bepalend. Je wil natuurlijk niet dat je maandlasten te hoog zijn. Het is financieel verantwoord om ruwweg 30 procent van je nettoloon kwijt te zijn aan de kale huur. Het NIBUD heeft verschillende handige rekentools om je financiële situatie door te rekenen. Als je weet wat je kunt betalen, kun je je wensen op papier zetten. Hoeveel kamers wil je, vind je een grote keuken of badkamer belangrijk, wil je een gemeubileerd huurhuis of juist niet; allemaal dingen waar je van tevoren over na kunt denken. Als je dit helder voor ogen hebt ben je goed voorbereid wanneer je huizen gaat bezichtigen.

Stap 2. De zoektocht
In de zoektocht naar je nieuwe huurhuis is het verstandig zoveel mogelijk kanalen aan te boren zodat je meer kans hebt iets te vinden. Schrijf je in bij woningcorporaties in de regio waar je zoekt, mail (huur)makelaars met je wensen en maak op social media kenbaar dat je op zoek bent naar een huurwoning. Daarnaast kun je heel gemakkelijk online zoeken naar huurwoningen die precies aan jouw zoekplaatje voldoen. Kijk bijvoorbeeld eens op een online huurwoningenplatform waar makelaars en particulieren hun huurwoningen aanbieden. Vaak kun je een e-mailalert aanmaken voor jouw zoekopdracht, zodat je snel op de hoogte bent van nieuw aanbod. Ben je op zoek naar een specifiek soort huurwoning, bijvoorbeeld een studentenkamer? Ga dan op zoek naar websites die zich daarop richten.

Stap 3. Bezichtigen
Als je een aantal woningen hebt gevonden die aan je wensen voldoen dan kun je gaan bezichtigen. Let op dat je niet te enthousiast of juist te perfectionistisch ingesteld bent als je huizen gaat bekijken. Het is goed om kritisch te zijn, maar soms moet je ook door bepaalde dingen heen kunnen kijken. Een huis kan met een likje verf of leuke inrichting helemaal opfleuren, maar de constructieve dingen moeten wel in orde zijn. Het is verstandig om de volgende zaken te checken:  • Onderhoud van de woning: denk aan schilderwerk, ramen en deuren, vloeren, metselwerk, het dak en goten;

  • Verwarming, elektriciteit en isolatie: denk aan dubbel glas, cv-ketel, energielabel etc.;

  • Goede lichtinval en voldoende ventilatiemogelijkheden;

  • Beveiliging zoals sloten en brandveiligheid.


Houd in gedachten dat je soms concessies moet doen. Wil je graag in een grote stad zoals Amsterdam wonen? Daar is veel vraag en relatief weinig aanbod op de woningmarkt, dus zal je meer betalen voor minder huis. Is in het stadscentrum wonen te duur of wil je qua ruimte niet inleveren? Dan kun je ook net buiten de stad, bijvoorbeeld in aangrenzende stadjes en dorpen zoeken.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je je op je gemak voelt in een huis. Zie je jezelf er al wonen, zijn alle andere zaken in orde en kun je het betalen? Dan heb je je nieuwe thuis gevonden!


banner-woontrends-2024-mag.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide