3768
Terugverhuizen naar het ouderlijk huis - zo overleef je het
Gepubliceerd: 30-06-2020

Boemerangkinderen, zo noemt het CBS ze, de jongvolwassenen die na een tijdje op zichzelf te hebben gewoond, weer terug naar het ouderlijk huis trekken. Het heeft uiteraard voordelen, zoals lagere woonlasten en een dichter sociaal vangnet. Maar het is vaak ook een stap terug in het volwassen en zelfstandig worden. In dit artikel geven we tips om het weer bij je ouders wonen zo aangenaam mogelijk te maken en gaan we tot slot even in op het fenomeen.

Terug naar je ouders - hoe pak je het aan?

Terug naar het ouderlijk huis verhuizen kan een flinke aanpassing in het leven betekenen. Door een aantal maatregelen te nemen en goede afspraken te maken, kan het toch soepel verlopen.

banner-woontrends-2024-mag.png

Neem niet alles mee

Als je al even op jezelf hebt gewoond, dan heb je ongetwijfeld een hele inboedel verzameld. Het is vaak slim om deze spullen niet gelijk allemaal weg te doen, je hoopt toch ooit weer op jezelf te gaan wonen. Maar in het huis van je ouders is wellicht niet genoeg plek om alles ondertussen op te slaan. Zoek daarom alleen de belangrijkste dingen uit, zoals kleding, werkspullen en persoonlijke items. Al de rest, van het keukengerei tot de grote meubelen, kun je beter tijdelijk even in een opslag box stoppen.

Verfris je kamer

Grote kans dat je weer in je oude kamer terechtkomt. Aangezien je hier al een aantal jaren niet meer woonde, is het waarschijnlijk dat het interieur totaal niet meer bij je past. Veel te kinderlijk! Om de overgang terug naar huis te versoepelen, is het een goed idee om de ruimte dan ook onder handen te nemen. Dit hoeft niet drastisch te zijn. Door simpelweg eens goed op te ruimen en al je kinderlijke spullen (voorgoed) op te bergen kun je al heel wat ruimte scheppen.

Overweeg ook om de meubels een andere plek te geven, wellicht de muren opnieuw te verven of te behangen en wat nieuwe planten of bloemen neer te zetten. Door de opfrissing zul je minder het idee hebben dat je een stap terugneemt, en je ouders zullen er straks ook alleen maar blij mee zijn. Vraag ze gelijk of er nog andere interieurprojecten zijn die ze wilden uitvoeren en ga samen aan de slag! Ga om de tafel met je ouders

Op jezelf wonen betekent veel vrijheid, en weer terug bij je ouders zijn kan tot gevolg hebben dat je een groot deel van die vrijheid weer moet inleveren. Ook voor je ouders zal het een omschakeling zijn, nu ze al een tijdje het huis voor zichzelf hebben gehad. Erken dat de situatie zich heeft gewijzigd en creëer een moment om even goed met je ouders te praten over de nieuwe omstandigheden. Hoe eerder je dingen aankaart, hoe minder ze later een probleem zullen worden.

Waar moet je het zoal over hebben? Je wilt sowieso de wederzijdse verwachtingen uitspreken en samen wat regels stellen. Is het de bedoeling dat jullie elke avond samen eten, en wie kookt er dan? Hoe zullen de andere huishoudtaken verdeeld worden en hoe kun jij hierin bijdragen? Is het redelijk dat je ook een financiële bijdrage levert in de vorm van kostgeld?

Nu je geen kind meer bent, kun je ook niet verwachten dat je ouders je nog zo behandelen. Maak dan ook afspraken als een volwassene en beschouw je ouders meer als huisgenoten, dan als persoonlijke bedienden.

Focus op de positieve kanten

Hoewel het terug verhuizen naar het ouderlijk huis niet voor iedereen ideaal is, kan het toch ook een speciale tijd zijn. Besef je dat je ouders er niet altijd zullen zijn, en neem deze gelegenheid aan om nog zoveel mogelijk met elkaar te delen.

Of het nu verhalen van vroeger zijn, of dromen voor de toekomst, een generatie kan veel verschil maken en daarmee ook inspiratie bieden. Respecteer je ouders voor wie ze zijn en waardeer de tijd die je nog met ze mag doorbrengen.

Het fenomeen boemerangkinderen

Al in 2016 signaleerde het CBS dat het aantal boemerangkinderen in een stijgende lijn zat. Een boemerangkind is iemand die binnen 5 jaar na het verlaten van het ouderlijk huis zich weer voor minstens 45 dagen terug op het adres van de ouders inschrijft.

Nu we in het kielzog van de corona crisis een serieuze economische crisis mogen verwachten, zal het aantal thuis(terug)komers alleen nog maar toenemen. Voor jong afgestudeerden zal het de komende jaren lastig worden om een baan te vinden en anderen die bijvoorbeeld hun baan verliezen zullen door omstandigheden genoodzaakt worden de leefkosten aanzienlijk te verlagen. Financiële redenen zijn, na het beëindigen van een relatie, een van de meeste genoemde redenen om weer thuis te gaan wonen.

Ook de krapte en de prijzen op de huizenmarkt blijven tot nu toe, ondanks de pandemie, alleen nog maar toenemen. Ook dit zal zelfstandig wonen geen goed doen, aangezien het voor jonge stellen alleen nog maar lastiger maakt om samen een woning te vinden, of groter te gaan wonen. Vaak is een tussenoplossing dan ook weer even terug naar het ouderlijk huis te verhuizen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide