775
Nieuwe huurwoning? Hier moet je op letten

Heb je na een lange zoektocht eindelijk een geschikte huurwoning gevonden en mag jij het contract gaan tekenen? Dan is het verstandig om wel een aantal dingen in de gaten te houden. In deze blog geven we je een aantal tips waar je op kunt letten voor je je nieuwe huurcontract ondertekent. Succes!

Lees de huurovereenkomst goed door

Je bent waarschijnlijk helemaal blij met je nieuwe woning en de kans is groot dat je staat te popelen om het contract te ondertekenen. Toch is het verstandig om het contract goed door te lezen en te controleren. Het contract dient er namelijk voor om onenigheid tussen de huurder en verhuurder in de toekomst te voorkomen. Kijk dus goed of alle gegevens kloppen en welke zaken er wel en niet binnen de huurprijs vallen. Dit is ook het moment om nog te onderhandelen en afspraken te maken over dingen zoals de borg, de huurtermijn en verhogingen van de huurprijs in de toekomst.

Inspecteer de nieuwe woning
Het voordeel van huurwoningen is dat de verhuurder in veel gevallen ervoor moet zorgen dat gebreken hersteld worden. Daarom is het slim om – voordat je de woning betrekt – samen met hem de kamers in de woning langs gaat om te controleren of er dingen kapot zijn of aan vervanging toe zijn. Maak tijdens de inspectie foto’s zodat er ook hier geen meningsverschillen over ontstaan. Overleg samen voor welke kosten jij als huurder eventueel zou kunnen opdraaien.

Mogelijkheid tot huurtoeslag

Een ander voordeel van een huurhuis is dat je recht hebt op huurtoeslag. Let wel op dat dit niet voor iedereen geldt; dit is afhankelijk van de hoogte van je huur en je salaris. Daarnaast kan er nog gekeken worden naar je woonsituatie. Ben je bijvoorbeeld getrouwd, woon je alleen of heb je een huisgenoot? Ontving je eerder al huurtoeslag voor een andere woning? Check dan goed of je huur omhoog of omlaag is gegaan, want dit zal het bedrag dat je ontvangt doen veranderen.

Administratieve zaken op een rijtje

Bij een nieuwe huurwoning komen ook een hoop administratieve zaken kijken. Kijk bijvoorbeeld of je je verzekeringen nog op orde hebt; zo zul je er goed aan doen om een inboedelverzekering af te sluiten. In geval van inbraak of schade maak je dan kans op een vergoeding. Verhuis je naar een andere stad? Dan zul je je moeten inschrijven bij je nieuwe gemeente. Geef dan ook meteen adreswijzigingen door aan de instanties waar je mee te maken hebt zoals je zorgverzekering en de belastingdienst.

Extra tip: is je huurprijs niet inclusief gas, water en licht? Dan doe je er goed aan om op zoek te gaan naar de meest voordelige leverancier.   

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners