1019
Je huis in 5 stappen verkopen
Gepubliceerd: 20-01-2017

We kennen ze allemaal: de versgebakken appeltaart in de oven en de bos bloemen op tafel als er potentiële kopers van je huis de woning komen bezichtigen. Het zijn twee eenvoudige trucjes die bezoekers onmiddellijk een welkom en huiselijk gevoel geven, maar of je woning daar nou echt sneller door verkocht wordt? Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die de keuze voor een huis puur en alleen baseren op de geur van een zelfgebakken appeltaart.

Het is dan ook veel interessanter om te weten hoe je wél echt het verschil kunt maken zodat je woning sneller verkocht wordt. Met deze 5 stappen zorg je ervoor dat je sneller een koper voor je huis weet te vinden.

1. Bekijk je woning objectief: hoe ziet een bezoeker jouw huis?
Probeer je huis te bekijken vanuit het oogpunt van een potentiële koper. Waar zou jij op letten en waar zou je op afknappen? Uiteraard verkoopt een opgeruimd, schoon en licht huis beter, maar wat nog meer?

 

inspiratiebrochures1.png

 

    • Haal zoveel mogelijk persoonlijke kenmerken weg, zoals foto’s in je kast of aan de muur. Hierdoor kunnen kijkers zich beter een beeld vormen van hun eigen spullen in de ruimte. Ook hele grote wanddecoraties kun je beter even opbergen.

 

    • Verwijder accessoires zoals souvenirs, vaasjes en andere snuisterijen. Maak vensterbanken – op een enkele mooie plant na – leeg.

 

    • Hoe de woning verlicht wordt, is enorm bepalend voor de sfeer in een huis. Maak hier optimaal gebruik van door overdag zoveel mogelijk lichtinval te creëren. Laat de jaloezieën en zonneschermen dus omhoog en doe de gordijnen open. Vindt de bezichtiging ’s avonds plaats? Gebruik dan sfeerverlichting zoals kaarsen, dimmers en bijzetlampjes. Vergeet niet je balkon of tuin te verlichten zodat het oppervlak groter oogt.

 


2. Voer kleine reparaties uit
Het is misschien verleidelijk om niets meer aan je woning te doen, omdat je er toch weggaat, maar verstandig is het niet. Potentiële kopers die je huis komen bekijken, zien dit soort kleine gebreken immers meteen. Het kan zelfs de reden zijn waarom zij besluiten het huis niet te willen kopen.

Pak de gereedschapskist dus nog niet in, maar fix de lekkende kraan, draai de loszittende deurklinken weer vast en spijker snel nog even dat plintje tegen de muur. Ook kun je overwegen om nog even wat verfwerk te verrichten – vooral aan de buitenkant is het belangrijk dat dit er goed uitziet, want dit is één van de eerste dingen die kopers zien. Heb je binnen muren die in een opvallende kleur geverfd zijn, dan kun je deze het beste overschilderen in een neutrale, witte kleur.

3. Leid zelf de kijkers rond
Het te koop zetten van je huis is een spannende gebeurtenis. Veel mensen dragen dit in zijn geheel over aan een makelaar, maar wist je dat er ook een makelaar is waarbij je je bezichtigingen zelf kan doen? Dat is niet alleen voordeliger maar ook slimmer. Jij bent immers – letterlijk – de expert in huis wanneer het om jouw woning gaat. Jij weet precies wat dit huis zo geweldig maakt, wat er zo leuk is aan wonen hierin én jij kent ook de buurt het beste.

Bovendien heb je al ervaring want toen jij hier kwam wonen heb je vrienden en familie ook je huis laten zien. Jij bent dan ook de aangewezen persoon voor het rondleiden van potentiele kopers. Daarbij kan je de kijkers uitnodigen wanneer het jullie beiden uitkomt. Zoals in de avonduren of het weekend dus jij hoef je huis niet uit. Daarbij vinden geïnteresseerden het juist leuk om door de eigenaar rondgeleid te worden en alle informatie uit eerste hand te krijgen.

Een huis verkopen omvat natuurlijk meer dan alleen de bezichtigingen. Het moeilijke gedeelte – met financiële en juridische vraagstukken – laat je dan ook over aan de experts, zoals aan NVM-makelaar Makelaarsland. Zij zorgen voor zaken zoals de taxatie en woningopname, vraagprijsadvies, en het vaststellen van de verkoopstrategie. Uiteindelijk doen zij ook de onderhandelingen en afhandeling van de verkoop én dat ook nog eens voor een vaste lage prijs..

4. Maak gebruik van social media
Hoe mooi je woning ook gepresenteerd wordt op een website als funda, hier kijken eigenlijk alleen de mensen die daadwerkelijk al op zoek zijn naar een huis. Jij wilt echter iedereen bereiken – ook de mensen die nog niet wisten dat ze een nieuw huis willen: jouw huis, dat te koop staat! Social media is hierbij dan ook je beste vriend.

Promoot je woning op social media zoals Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram. Het is gratis en je kunt er ook nog eens heel veel mensen mee bereiken. Vraag gerust aan al je vrienden of ze het bericht willen delen, zodat nog meer mensen zien dat je huis te koop staat. Houd er wel rekening mee dat je niet te veel privéinformatie deelt – deze is dan immers ook voor heel de wereld te zien.

5. Zet een ludieke actie op
Wat je ook wilt verkopen – of het nu een tros bananen of je huis is – een bijzondere actie valt altijd op en trekt de aandacht van potentiële kopers. Trek dus alles uit de kast om je woning in de spotlights te zetten en geef je creativiteit de vrije loop.

Mensen vinden het altijd leuk om iets cadeau te krijgen. Laat bijvoorbeeld sleutelhangers maken met een foto van je huis, zodat je deze kunt uitdelen na een bezichtiging of op een lokaal evenement. Niemand die jouw woning dan nog over het hoofd ziet!

Een goede promotie, een snelle verkoop
Actief bezig zijn met de verkoop van je huis is niet alleen leuk, maar ook nog eens effectief. Je vergroot er immers je kansen mee dat je woning veel sneller verkocht wordt dan wanneer je afwacht tot de koper het weet te vinden. Zorg er dus voor dat je huis zo aantrekkelijk mogelijk gepresenteerd wordt en vertel iedereen het goede nieuws: het leukste huis van Nederland staat te koop!

 

 

Wonenonline

wonenonline

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide