Verhuizen brengt al genoeg rompslomp met zich mee, maar zoals voor zoveel zaken als energie en verzekeringen loont het om even je internet en tv wensen in kaart te brengen. Internet vergelijker Breedbandwinkel.nl heeft een aantal tips op een rijtje gezet.

 

Internet

Een nieuwe woning betekent ook nieuw internet en tv abonnement. Internet is internet zou je denken, maar verhuis je naar een nieuwbouwwoning, dan krijg je al snel te maken met slecht dekkende Wifi. Gewapend beton, dikke vloeren en glas blokkeren het Wifi signaal van het modem met trage en haperende verbindingen tot gevolg. Denk dus direct goed na over hoe je dit in gaat richten. Een Mesh-Wifi netwerk met meerdere zenders is de beste maar direct ook de duurste oplossing. Ook zou je kunnen kijken naar een Wifi-repeater op de verdieping of wellicht direct een kabel trekken naar boven nu de plintjes nog niet vast liggen.

Afhankelijk van welke kabels er naar je nieuwe woning liggen kun je bij het internet vergelijken kiezen voor VDSL (via de telefoonlijn), kabel (via de kabel-tv aansluiting) of glasvezel. Deze laatste is de snelste, maar ligt helaas pas in 30% van het land. Kabel is een goede tweede qua snelheid en betrouwbaarheid en VDSL is de goedkoopste optie. Let ook op waar de gekozen verbinding je huis binnenkomt. In oudere huizen komt de kabel-tv aansluiting bijvoorbeeld vaak in de woonkamer de woning binnen, hier moet dan het modem aangesloten worden. Doorgaans is het vaak de meterkast waar je moet zijn.

Tv

Groter gaan wonen? Dan wellicht ook meer kamers met meer televisies. Kies je voor VDSL of glasvezel dan wordt het tv-signaal ook over internet verstuurd. Met een losse tv-ontvanger kan dit vervolgens op tv worden getoond. Voor ieder toestel is dus een losse tv-ontvanger nodig, en die moeten doorgaans bedraad aangesloten worden.

Kies je voor kabel, dan ontvang je via de COAX-kabel (die doorgaans al door het huis ligt) ook het digitale kabelsignaal. Je hebt dan de basiszenders ook beschikbaar in bijvoorbeeld de slaapkamer, maar zonder interactieve mogelijkheden zoals programma gemist.

Kijk je nauwelijks meer ‘ouderwets’ tv, zorg dan gewoon dat je een vlotte verbinding kiest voor het soepel kijken van Netflix of Videoland.

Vraag op tijd aan

In alle drukte rondom de verhuizing zou je het zo vergeten of voor je uit schuiven, maar ook tijdens het behangen en schilderen kan internet handig zijn in je nieuwe woning. De levertijd van internet en tv neemt doorgaans al snel vier weken in beslag. Alleen kabelproviders zoals Ziggo en Caiway zijn in de praktijk sneller. Vraag je je internet dus pas aan nadat je de sleutel hebt ontvangen, zit je in je nieuwe woning in de praktijk bijna een maand zonder internet. Je nieuwe buren lief aankijken voor een beetje Wifi is natuurlijk ook mogelijk. Of overleg met de oude bewoners. Wellicht is het abonnement nog niet opgezegd en loopt dit nog een paar weken door.

Ook leuk om te lezen