1122
Hypotheekrente 20 of 30 jaar vastzetten? | Handige tips

Je hypotheek 20 of 30 jaar vastzetten geeft je lang zekerheid over je maandlasten. Hier vind je handige tips zodat je de beste keuze maakt voor jouw rentevaste periode.

Rente 20 of 30 jaar vast?

Wanneer je moet kiezen voor het vastzetten van de hypotheekrente moet je even goed opletten. Beide varianten hebben namelijk verschillende voorwaarden, naast het feit dat je aan de ene langer vastzit dan de ander. Er zijn verschillende elementen die je in de gaten moet houden, namelijk de huidige rente, maar ook de verwachting voor de komende jaren. Wanneer pak je de laagste hypotheekrente en is dit per se het voordeligst? Gaat de rente stijgen, dalen of grotendeels gelijk blijven? Daarnaast heeft het kiezen tussen 20 en 30 jaar vast ook invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. 

Voor- en nadelen hypotheekrente 20 jaar vast

Er zijn veel redenen om te kiezen om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. Niet alleen pak je hiermee waarschijnlijk een lagere hypotheekrente waardoor je een hogere maximale hypotheek kunt krijgen, maar ook zit je minder lang aan de hypotheek vast mocht je nog willen verhuizen. Niet alle hypotheken zijn gemakkelijk mee te nemen naar de volgende woning, waardoor je een boete betaalt als je de hypotheek voor de einddatum beëindigt. Het nadeel van het vastzetten van 20 jaar is dat je na deze termijn de actuele rente gaat betalen, die mogelijke een stuk hoger ligt dan wat je de afgelopen jaren betaald hebt. Je kunt hier dus alleen voor kiezen als je verwacht tegen die tijd een hoger besteedbaar inkomen te hebben. 

Voor- en nadelen hypotheekrente 30 jaar vast

Wanneer je je hypotheek 30 jaar vastzet,betaal je een hogere rente, omdat je langer van de zekerheid geniet. Hierbij heb je dus direct een nadeel, maar ook een voordeel op zak. Je hebt namelijk 30 jaar lang de zekerheid op gelijkblijvende, maandelijkse kosten. Het bedrag van je maandelijkse hypotheek wordt dan dus wel automatisch hoger, waardoor je maximale hypotheek lager zal uitkomen. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je de hypotheek echt volledig nodig hebt om een nieuw huis te bekostigen. 

Conclusie: Rente hypotheek 20 of 30 jaar vast?

Je hypotheek voor een langere periode vastzetten is ontzettend verstandig als je van plan bent hier nog jaren te gaan wonen. Zo weet je zeker dat je maandelijkse lasten niet ineens zullen stijgen tot het punt dat je het niet meer kunt betalen. Wil je enkel vijf jaar in dit huis blijven wonen, dan zal je misschien andere voorwaarden moeten bekijken zoals of de hypotheek over te sluiten valt zonder boete. Je kunt het beste voor 20 jaar vastzetten gaan als je verwacht na die tijd meer te gaan verdienen, waardoor je de eventuele rentestijging makkelijk op kunt vangen. Weet je dit nog niet zeker, dan is 30 jaar vastzetten een veilige keuze.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners