6702
Hoe bereken je de overwaarde van jouw huis
Gepubliceerd: 31-05-2019 Laatste update: 18-07-2023

Steeds meer mensen lossen maandelijks via het maandbedrag af op hun hypotheek. Hierdoor zijn er ook steeds meer mensen die een overwaarde op hun eigen woning hebben. Dit is al een heel verschil met een aantal jaar geleden toen vooral de aflosvrije hypotheken zeer geliefd waren. Het aflossen op de hypotheek is zeer gunstig voor de eigenaar van de woning.

De woning staat niet meer onder water zoals het in de volksmond wordt genoemd. De kans op een restschuld van de hypotheek bij het verkopen van de woning of na het verstrijken van de hypotheektermijn is hierdoor vele malen kleiner geworden. Maar ook is het nemen van bijvoorbeeld een verbouwingshypotheek of het oversluiten van de hypotheek makkelijker voor elkaar te krijgen. Het is vaak lastig om te berekenen hoe je de overwaarde van het huis moet berekenen. Daarom hier onder een stappenplan.

Stappenplan overwaarde berekenen

Begin met het maken van een stappenplan voor het verzamelen van de gegevens. Als eerste is het belangrijk om te weten wat de waarde van de woning is. Er zijn woningeigenaren die hiervoor de WOZ-waarde van de woning gebruiken maar in de meeste gevallen is deze lager dan de werkelijke waarde. Als je de berekening wilt gebruiken voor een extra hypotheek of een vernieuwing van de hypotheek dan is een taxatie van de woning verplicht. Is dit de reden dat je begint met het berekenen dan is het verstandig om als eerste een taxatie te laten doen. Naast de waarde van de woning is natuurlijk het openstaande hypotheekbedrag nodig. Dit kan je vaak vinden door in te loggen bij jouw hypotheekverstrekker maar ook kan je dit vinden op het jaarlijkse financiële overzicht van de hypotheek. Wil je de woning verkopen en daarvoor de berekening maken dan is de volgende stap om een schatting te maken van de verkoopkosten. Dit zijn o.a. de taxatiekosten en de makelaarskosten die de verkoper moet betalen.

inspiratiebrochures1.png

Overwaarde berekenen

Als je alle gegevens verzameld hebt dan ben je klaar voor de laatste stap. Het maken van de berekening. Dit is eigenlijk niet meer dan het openstaande hypotheekbedrag en de eventuele verkoopkosten van de waarde van de woning af te trekken. Bijvoorbeeld: de waarde van de woning is € 225.000,00 het openstaande hypotheekbedrag is € 110.000,00 en de verkoopkosten zijn € 5.500,00. De berekening is als volgt € 225.000,00 -/- € 110.000,00 -/- € 5.500,00 = € 109.500,00. De overwaarde als je de woning verkoopt is dan € 109.500,00. Heb je de berekening nodig voor een vernieuwde of nieuwe hypotheek dan worden de verkoopkosten meestal buiten beschouwing gelaten. Voor een tweede hypotheek of voor een verbouwingshypotheek is het naast de overwaarde op de woning ook belangrijk dat het inkomen hoog genoeg is. Een andere hypotheek berekenen, of direct contact met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt? Zie hypotheekberekenen.nl voor meer informatie en alle hypotheek berekentools.

15 praktische tips om je overwaarde te berekenen

 1. Weet wat overwaarde is: Overwaarde is het verschil tussen de marktwaarde van je huis en het bedrag dat je nog aan hypotheek verschuldigd bent.

 2. Laat je huis taxeren: De huidige marktwaarde van je huis is van invloed op de berekening van de overwaarde. Het is raadzaam om een erkende taxateur in te schakelen.

 3. Check de WOZ-waarde: De WOZ-waarde kan een indicatie geven van de waarde van je woning, maar houd er rekening mee dat de werkelijke marktwaarde vaak hoger ligt.

 4. Ken je hypotheekschuld: Raadpleeg je hypotheekverstrekker of kijk in je laatste hypotheekoverzicht om te zien hoeveel je nog verschuldigd bent.

 5. Houd rekening met kosten koper: Als je je huis verkoopt, zijn er kosten verbonden aan de verkoop, zoals makelaarskosten, notariskosten, en overdrachtsbelasting. Deze zullen van de overwaarde afgetrokken moeten worden.

 6. Wees bewust van de bijleenregeling: Als je je huis verkoopt en een nieuw huis koopt, moet je de overwaarde volgens de bijleenregeling gebruiken om je nieuwe hypotheek te verlagen.

 7. Overweeg toekomstige markttrends: De waarde van je woning kan fluctueren op basis van de woningmarkt. Houd rekening met potentiële marktveranderingen.

 8. Denk aan mogelijke verbeteringen aan de woning: Verbeteringen en renovaties kunnen de waarde van je woning verhogen en zo de overwaarde vergroten.

 9. Begrijp de fiscale implicaties: Het benutten van de overwaarde kan fiscale gevolgen hebben. Raadpleeg een belastingadviseur om deze aspecten te begrijpen.

 10. Vergelijk vergelijkbare woningen in jouw omgeving: Zo krijg je een beter beeld van de potentiële waarde van je woning.

 11. Begrijp de verschillende manieren om overwaarde te benutten: Je kunt bijvoorbeeld een tweede hypotheek nemen, je hypotheek oversluiten of je huis verkopen.

 12. Overweeg de tijdlijn: Als je plannen hebt om te verhuizen of te verbouwen, bepaalt dat mede wanneer en hoe je de overwaarde kunt berekenen.

 13. Let op mogelijke boetes: Als je je hypotheek wilt oversluiten of aanpassen, kunnen er boetes of extra kosten van toepassing zijn.

 14. Houd rekening met eventuele erfpacht: Als je woning op erfpachtgrond staat, kan dit van invloed zijn op de waarde van je woning en dus ook op de overwaarde.

 15. Neem contact op met een financieel adviseur: Het berekenen van de overwaarde en het maken van beslissingen op basis daarvan kan complex zijn. Het kan handig zijn om een financieel adviseur te raadplegen.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide