3689
Hoe bereken je de overwaarde van jouw huis

Steeds meer mensen lossen maandelijks via het maandbedrag af op hun hypotheek. Hierdoor zijn er ook steeds meer mensen die een overwaarde op hun eigen woning hebben. Dit is al een heel verschil met een aantal jaar geleden toen vooral de aflosvrije hypotheken zeer geliefd waren. Het aflossen op de hypotheek is zeer gunstig voor de eigenaar van de woning.

 

De woning staat niet meer onder water zoals het in de volksmond wordt genoemd. De kans op een restschuld van de hypotheek bij het verkopen van de woning of na het verstrijken van de hypotheektermijn is hierdoor vele malen kleiner geworden. Maar ook is het nemen van bijvoorbeeld een verbouwingshypotheek of het oversluiten van de hypotheek makkelijker voor elkaar te krijgen. Het is vaak lastig om te berekenen hoe je de overwaarde van het huis moet berekenen. Daarom hier onder een stappenplan.

Stappenplan voor overwaarde huis berekenen
Begin met het maken van een stappenplan voor het verzamelen van de gegevens. Als eerste is het belangrijk om te weten wat de waarde van de woning is. Er zijn woningeigenaren die hiervoor de WOZ-waarde van de woning gebruiken maar in de meeste gevallen is deze lager dan de werkelijke waarde. Als je de berekening wilt gebruiken voor een extra hypotheek of een vernieuwing van de hypotheek dan is een taxatie van de woning verplicht. Is dit de reden dat je begint met het berekenen dan is het verstandig om als eerste een taxatie te laten doen. Naast de waarde van de woning is natuurlijk het openstaande hypotheekbedrag nodig. Dit kan je vaak vinden door in te loggen bij jouw hypotheekverstrekker maar ook kan je dit vinden op het jaarlijkse financiële overzicht van de hypotheek. Wil je de woning verkopen en daarvoor de berekening maken dan is de volgende stap om een schatting te maken van de verkoopkosten. Dit zijn o.a. de taxatiekosten en de makelaarskosten die de verkoper moet betalen.

Overwaarde huis berekenen
Als je alle gegevens verzameld hebt dan ben je klaar voor de laatste stap. Het maken van de berekening. Dit is eigenlijk niet meer dan het openstaande hypotheekbedrag en de eventuele verkoopkosten van de waarde van de woning af te trekken. Bijvoorbeeld: de waarde van de woning is € 225.000,00 het openstaande hypotheekbedrag is € 110.000,00 en de verkoopkosten zijn € 5.500,00. De berekening is als volgt € 225.000,00 -/- € 110.000,00 -/- € 5.500,00 = € 109.500,00. De overwaarde als je de woning verkoopt is dan € 109.500,00. Heb je de berekening nodig voor een vernieuwde of nieuwe hypotheek dan worden de verkoopkosten meestal buiten beschouwing gelaten. Voor een tweede hypotheek of voor een verbouwingshypotheek is het naast de overwaarde op de woning ook belangrijk dat het inkomen hoog genoeg is. Een andere hypotheek berekenen, of direct contact met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt? Zie hypotheekberekenen.nl voor meer informatie en alle hypotheek berekentools.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners