1306
Een huis kopen in 2021, waar moet je op letten?
Gepubliceerd: 22-02-2021

Een huis kopen doe je wellicht maar 1 of 2 keer in je leven. Waar moet je op letten als je een lening af gaat sluiten en als je een bod doet? Momenteel is de huizenmarkt behoorlijk oververhit. Dat wil zeggen dat de prijzen van woningen nog steeds met een behoorlijk percentage stijgen. Het is dus een ‘verkopersmarkt’. Dat heeft consequenties als jij aan de kopers-kant zit.

Niemand kan voorspellen hoe lang het duurt voordat de huizenprijzen weer gaan dalen. Voorlopig zal er in Nederland nog wel een schaarste blijven bestaan aan koopwoningen. Dit wordt niet opgelost met de bestaande bouwplannen voor de komende 10 jaar. Maar er zijn meer zaken die de waarde van woonhuizen bepalen. Om voldoende koopkracht te hebben, moet de economie blijven bloeien en mag de hypotheekrente niet te hoog worden. Als er immers geen kopers meer zijn, overstijgt het aanbod de vraag. Dat betekent in het algemeen een daling van de prijzen.

Hoe zit het met de hypotheekrente in 2021?

Door verschillende oorzaken is de hypotheekrente momenteel op een nieuw dieptepunt. Dat is voor jou als koper uiteraard goed nieuws. Hypotheekrentes vergelijken kan je op internet doen, maar het blijft een ingewikkelde materie en de keuze is groot. Hoort bij de laagste rente ook echt de beste hypotheek? Voor een beslissing die een looptijd heeft van vaak tientallen jaren, kan je wellicht beter een expert raadplegen. Bij Van der Horn Hypotheekadviseur kunnen ze je meer vertellen over de verschillende hypotheekvormen en welke het best bij jou past. Uiteraard kom je dan ook te weten hoeveel je maximaal aan hypotheek kan opnemen. Dat is ook juist in deze tijd van groot belang.

inspiratiebrochures1.png

Waar moet je rekening mee houden bij aankoop van een huis?

De huizenmarkt is veranderd in de loop der jaren en dat heeft veel van doen met de hoge prijzen. Inmiddels heb jij vast ook gelezen over piepkleine woningen in centrum Amsterdam waarvoor een hoofdprijs wordt gevraagd. Dat is nog niet overal in het land het geval. Houd er echter wel rekening mee dat het niet zeker is dat jij een woning krijgt als je de vraagprijs biedt. Overbieden is de gewoonste zaak van de wereld geworden in ons land. Houd dus rekening met de mogelijkheden die jouw hypotheek biedt, wanneer je als winnaar uit de strijd wil komen.

Een ander verschijnsel in deze markt is de verkoop zonder makelaar. Steeds meer verkopers willen geld besparen door de expert uit te schakelen. Als koper is het verstandig om dan extra op je hoede te zijn. Een aankoopmakelaar is dan wellicht een goede optie om de risico’s te beperken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide