916
Wat te doen met een gezamenlijk huis na een echtscheiding?

Iedereen die trouwt gaat er vanuit dat het niet gebeurt en dat ze voor altijd samenblijven. Toch eindigen ongeveer een derde van alle huwelijken in Nederland in een echtscheiding volgens het CBS. Dit is natuurlijk verschrikkelijk, maar als het gebeurd is er een hoop te regelen. Wat doe je bijvoorbeeld met het huis waar jullie samen altijd gelukkig in waren? Er zijn een aantal opties die we met je zullen bespreken.

 

Verkopen en opnieuw beginnen

Als de echtscheiding niet in goed overleg is gegaan of als er ruzie is geweest is het verstandig om het hoofdstuk zo snel mogelijk af te sluiten. In dat geval is het slim om jullie gezamenlijk huis te verkopen en aan een nieuw leven te beginnen. Het verkopen van jullie huis zorgt ervoor dat je niet meer in een omgeving zit die nare herinneringen opbrengt. Hierdoor kan je met een schone lei weer beginnen en je eigen plekje creëren. Aan de andere kant kan dit ook vervelend zijn. Op de korte termijn moet je dan opzoek naar nieuwe woonruimte.

Eén blijft, één gaat 

Om het allemaal wat makkelijker te maken is het ook mogelijk dat maar 1 van de 2 vertrekt. Dit zorgt voor meer ruimte en rust in het gezamenlijk huis. Hierdoor krijg je de tijd die je nodig hebt om dingen op een rijtje te zetten. Ook hoef je hierdoor niet gelijk gedag te zeggen dat alle herinneringen die je hebt. Thuis zoals je het kent verandert wat, maar de basis blijft hetzelfde. Zeker als er kinderen in het spel zijn kan dit een goede optie zijn. Ze worden niet weggerukt uit het leven dat ze gewend zijn en ze blijven zich veilig voelen. Wel is het belangrijk voor deze optie dat de relatie nog vriendschappelijk is en communicatie mogelijk is. 

Allebei blijven en niemand gaat weg 

De laatste optie is dat jullie allebei blijven wonen in het gezamenlijk huis. Gescheiden levens en toch in hetzelfde huis, dat kan lastig zijn. In bepaalde gevallen kan dit werken, maar het vergt wel duidelijke regels en verwachtingen. Deze optie is soms noodgedwongen, bijvoorbeeld als er financiële problemen zijn. Het kan ook vrijwillig zijn, als je de relatie toch nog een kans wil geven. Soms geeft een scheiding rust in een relatie, maar wil je elkaar nog zien. In dat soort gevallen kan een relatie opnieuw opbloeien en kan je jouw ex terugwinnen na een echtscheiding.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners