982
Wel of niet een woning (ver)kopen in deze tijd?

De huidige corona crisis heeft ontzettend veel invloed op iedereen. Ook op de huizenmarkt. Want is het wel slim om nu een woning te kopen of verkopen? Of kun je beter wachten?

 

Corona maatregelen

De impact van het coronavirus enorm. Zo hebben veel landen een strenge lockdown, wat betekent dat iedereen binnen moet blijven. Zou het in Nederland ook zo ver komen? Volgens Rutte niet, helemaal niet nu de maatregelen langzaam weer worden versoepeld. Maar wat als er een tweede golf komt? Ook de onzekerheden zijn groot, en we weten gewoonweg niet welke kant het nog op zal gaan.

Hypotheekrente

Voor het kopen van een huis heb je vaak een hypotheek nodig. Maar hoe zit het precies met de hypotheekrente? Vlak na alle maatregelen tegen het coronavirus, zijn veel rentes flink verlaagd. Dat is positief voor huizenbezitters, want dat betekent dat de huizenprijzen niet omlaag gaan. De Europese Centrale Bank zegt er alles aan te doen om een lening betaalbaar te houden, dus dat zou betekenen dat de hypotheekrente voorlopig ook niet flink zal gaan stijgen. De hypotheekrente is wel iets gestegen ter vergelijking met het begin van de crisis, maar dit verschil is minimaal en de huizenprijzen gaan er niet van dalen. Gaat de crisis nog heel erg lang duren en gaat de rente daarmee steeds verder stijgen, pas dan heeft dit effect op de prijzen van huizen.

Is (ver)kopen verantwoord?

Dan rest de vraag: kun je nu wel of niet kopen of verkopen? Wat betreft een woning in de verkoop zetten, kan dit prima. Ondanks de corona crisis en alle bijkomende maatregelen, kunnen alle werkzaamheden rondom de verkoop van een woning gewoon worden doorgezet. Het gaat erom dat we voorzichtig zijn met elkaar, en geen handen schudden, deurklinken goed schoonmaken en de voorschriften van de experts opvolgen. Dat betekent dat bezichtigingen, mits deze maatregelen in acht worden genomen, gewoon door kunnen gaan en dat een woning kopen ook goed mogelijk is. Het enige minpunt is de wellicht langere overbruggingshypotheek door makelaars die hun bezichtigingen uitstellen of minder man op bezichtiging laten komen. Maar met de grote vraag die er op dit moment op de woningmarkt is, zal het vast wel goedkomen met die verkoop. En als de hypotheekrente niet ineens flink gaat stijgen, kun je er ook nog eens aardig wat aan verdienen!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners