2767
verhuren of verkopen?
Gepubliceerd: 21-12-2017

Beschik je over een woning in Amsterdam waar je zelf niet meer woont en weet je niet goed wat je met de woning moet doen? Wil je deze niet verhuren aan toeristen via bijvoorbeeld Airbnb, maar zit je na te denken over het verhuren van de woning, bijvoorbeeld via Rentslam of misschien zelfs wel over het verkopen ervan? Waar je ook voor kiest, aan beide opties zitten voordelen en nadelen. Kijk goed welke voordelen voor jou het beste werken in een grote stad als Amsterdam. In dit artikel lees je meer over de verschillende opties en over een aantal voordelen en nadelen van beide kanten. Op die manier kun je hopelijk iets gemakkelijker en sneller een keuze maken wat je met je woning in Amsterdam gaat doen. 

 

Vooraf: wat zijn je doelen?
Voordat je de beslissing maakt of je je woning in Amsterdam gaat verhuren of verkopen is het verstandig om na te denken wat je voor de rest ziet wat betreft je toekomstplaatje. Hoewel veel mensen alleen aan het extra geld denken wanneer ze een woning kunnen verhuren moet je zeker rekening houden met de extra tijd die je moet steken in de onderhoud van een huurwoning. Past dit niet binnen je toekomstplaatje dan is het zeker niet aan te raden om je woning in Amsterdam te gaan verhuren. Check daarnaast ook altijd wat een huurwoning met de waarde van je woning kan doen en of het wat dat betreft waard is om je woning te verhuren of te verkopen.

banner-woontrends-2024-mag.png

Check de vastgoedmarkt
Een ander punt waar je op moet letten is de locatie van de woning. Hoewel je met Amsterdam over het algemeen wel goed zit, ligt het er ook nog eens aan wáár in Amsterdam je woning bevindt. Dit bepaalt namelijk wat de waarde van je woning is en wat mensen ervoor willen betalen, zowel wat betreft huur als wanneer je het verkoopt. Is de wijk centraal gelegen en gemakkelijk bereikbaar? Hoe staat de wijk bekend? Bekijk de lokale vastgoedmarkt en check daarbij wat er gevraagd wordt voor huizen. Op die manier kun je bekijken of het verstandiger is om te gaan verhuren of te gaan verkopen.

Verhuren? Let op de bewoners
Wanneer je besluit om je woning in Amsterdam te gaan verhuren omdat je nog twijfelt over een eventuele verkoop is het altijd goed om te weten aan wie je je woning verhuurt. Stel van tevoren een duidelijk contract op waarin je bepaalde zaken zwart op wit afspreekt. Je weet namelijk nooit wie je in je woning haalt en of hij of zij zich aan de verplichtingen houdt. Je kunt bijvoorbeeld een paar voorwaarden vaststellen wat iemand bijvoorbeeld hoort te verdienen wil hij of zij jouw woning komen huren.

Voordelen en nadelen verhuur woning
Natuurlijk zijn er een aantal voordelen te vinden wanneer je je woning in Amsterdam gaat verhuren, al dan niet tijdelijk of voor een langere tijd. Je koopwoning ziet er namelijk altijd bewoond uit waardoor het niet een aantrekkelijke plek is voor krakers of tijdelijke bewoners. Daarnaast is het de ideale manier om je woning goed te onderhouden of zelfs te verbouwen. Kleine gebreken worden sneller opgemerkt waardoor er sneller wat aan gedaan kan worden. Ook ontvang je iedere maand een vast bedrag voor de huur. Hiermee kun je andere kosten of zelfs de hypotheek dekken. Wanneer je de juiste huurder kiest en samen een aantal voorwaarden opstelt is verhuren in Amsterdam een goede oplossing voor je woning. Het nadeel hierbij en bij verhuren in het algemeen is dat je niet weet of de huurder zich aan de voorwaarden houdt. Daarnaast kost het verhuren van een woning uiteindelijk vaak meer tijd dan het verhuren ervan. Je bent namelijk zelf altijd verantwoordelijk voor de woning.

Voordelen en nadelen verkoop woning
Het grootste voordeel van je huis in Amsterdam verkopen is dat je van de lasten van het huis af bent. Ook levert de verkoop van een huis natuurlijk in één klap meer op dan wanneer je besluit te gaan verhuren. Je beschikt direct over een groter bedrag geld dat je direct weer kunt investeren. Wanneer je besluit om je huis helemaal zelf te verkopen kun je ook nog eens veel geld besparen dat je normaal aan een makelaar uit zou geven. Het nadeel hiervan is dat je een minder groot bereik hebt en dat de kans groot is dat daardoor veel woningzoekers jouw woning missen. Maak hierin de juiste keuze: heb je tijd over en zie je het zitten om geld te besparen? Dan is het zeker aan te raden om je woning in Amsterdam zelf te verkopen.

Zoals je ziet heeft zowel het verhuren als het verkopen van een woning in Amsterdam zijn voordelen en nadelen. Zet voor jezelf de voordelen en nadelen op een rij en kijk wat het beste bij jouw wensen aansluit wanneer je een woning in Amsterdam wilt verhuren of verkopen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide