1764
Wat je moet weten bij het kopen van een huis

Het aankopen van een woning is niet iets wat je zomaar even doet. Hier komt ontzettend veel bij kijken. Daarom is het verstandig om vooraf alles goed op een rijtje te zetten en een stappenplan te maken. Tegenwoordig is het kopen van een woning niet meer zo gemakkelijk als een paar jaar geleden. Niet alleen door de strengere regels die er gelden bij het verkrijgen van een hypotheek maar ook door de druk op de markt. Vaak ben je niet de enige geinteresseerde en zul je dus goed beslagen ten ijs moeten komen wanneer je jouw droomhuis gevonden hebt. Wij geven je een aantal tips!

 

Bepaal je budget
Voordat je je gaat orienteren op de huizenmarkt is het goed om te weten in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Niets is zo teleurstellend als jouw droomhuis net boven je budget blijkt te zijn. Het is dus helemaal niet zo gek om eerst je financiele mogelijkheden op een rijtje te krijgen. Vaak kan je een vrijblijvend introductiegesprek bij een bank of financiele instelling aanvragen. Zij kunnen je dan een globaal beeld geven van wat er mogelijk is tegen de op dat moment geldende hypotheekrente tarieven om een globaal idee te krijgen van de mogelijkheden. Ben je benieuwd hoe de rentetarieven op dit moment zijn neem dan eens een kijkje op de website van Nibcdirect.nl. Maar met alleen de prijs van een huis ben je er nog niet.. je krijgt ook nog met allerlei kosten te maken, dit noemen we kosten koper. En moet er nog veel aan de woning verbouwd worden? Ook hier dien je bij het bepalen van je budget rekening mee te houden.

Orienteren op de huizenmarkt
Weet je eenmaal wat je maximaal kunt lenen dan kan je je gaan orienteren op de huizenmarkt. Veelal start deze zoektocht op Funda. Hier kan je gemakkelijk binnen een bepaalde prijsklasse zoeken maar ook het type woning, de woonplaats, de buurt en nog veel meer andere filters instellen om zo bij jouw ideale huis terecht te komen. Heb je jouw droomhuis gevonden dan is het tijd om een bezichtiging aan te vragen.

Woning bezichtigen
Wanneer je een woning gaat bezichtigen komt er ineens heel veel op je af. Misschien is het voor jou verstandig om je te laten begeleiden door een aankoopmakelaar, deze weet precies waar je op moet letten. Ook zijn er online diverse gratis checklists te vinden die je kunt gebruiken bij een bezichtiging. Zet vooraf goed op papier welke vragen je hebt en misschien mag je tijdens de bezichting wel wat foto's maken zodat je later thuis nog eens op je gemak kunt kijken. Ben je serieus in de woning geinteresseerd vraag dan naar de vragenlijst die bij de woning hoort waarin je alles over de woning komt te weten zoals bijvoorbeeld de (verborgen) gebreken.

Een bod uitbrengen
Ben je eruit en heb je je droomhuis gevonden dan is het tijd om een bod te gaan doen. Tegenwoordig is dat niet meer zo heel eenvoudig want je krijgt al snel te maken met andere kapers op de kust. Het is dus van belang om goed te weten wat je mogelijkheden zijn en snel te handelen wil je je droomhuis niet aan je voorbij zien gaan. Online kan je onderzoeken wat de waarde van de woning is, bijvoorbeeld via het Kadaster. Ben je geen gedreven onderhandelaar dan kan je voor het biedingsproces ook een aankoopmakelaar inschakelen. Deze heeft ervaring met de materie en doet zijn best om jouw huis voor de beste prijs aan te kopen. Denk bij je bod ook aan de ontbindende voorwaarden! Zoals bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering maar ook de datum van de overdracht en of je nog zaken wilt overnemen. En bij een wat ouder huis is een bouwkundige keuring zeker geen overbodige luxe. Dit alleen al om te voorkomen dat je straks met gebreken te maken krijgt waar jij voor op moet draaien.

Koopcontract tekenen
Is de bieding tot een goed einde gekomen en mag jij je binnenkort eigenaar noemen van jouw nieuwe koopwoning dan zal er eerst nog een koopovereenkomst getekend moeten worden. Dit is vaak nogal een dik pakket aan papier wat je moet doorploegen maar doe dit met veel aandacht en laat eventueel nog een kennis meekijken. Belangrijk is dat alle afspraken en ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Nu nog naar de notaris en onder het genot van een lekker bakkie koffie de stukken ondertekenen en de sleutel is voor jou!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners