1341
Tips bij het kopen van je eerste huis
Gepubliceerd: 02-06-2020

Krijg jij ook al buikpijn van woorden als hypotheekadvies, notaris, bezichtigingen en woonverzekeringen? Een eerste huis kopen is ontzettend spannend. Maar geen nood, want met deze tips bereid je je alvast goed voor.

 

Wat is je budget?

Dit is misschien het wel het belangrijkste om mee te beginnen: je budget. Voor je met je huizenjacht begint, is het goed om te bepalen wat je maximale hypotheek kan zijn. Zo voorkom je dat je verliefd wordt op je droomhuis en er daarna pas achter komt dat je het niet kan betalen. Er zijn genoeg tools op internet om een schatting van je maximale hypotheek te maken, op basis van je inkomen. Precies weten waar je aan toe bent? Schakel dan je bank of een hypotheekadviseur in.

banner-woontrends-2024-mag.png

Wat staat er op je wensenlijstje?

Nu je weet wat je budget is, kun je beginnen met het maken van je wensenlijstje. In wat voor type woning wil je straks wonen? Ga jij voor nieuwbouw, bestaande bouw of een flinke opknapper? Bedenk hoeveel (slaap)kamers je nodig hebt, hoeveel behoefte je hebt aan een tuin en natuurlijk de locatie van je nieuwe huis. Misschien heb je wel de wens om in een kindvriendelijke wijk te wonen. Of woon je liever in de stad, dichtbij alle voorzieningen. Bonustip: schrijf alles op! Dat helpt je bij de bezichtigingen. Want zo houd je focus en weet je precies of de woning voldoet aan wat jij wilt.

De bezichtiging

In het begin kan het best overweldigend zijn, zo’n bezichtiging. De makelaar heeft het huis waarschijnlijk al meerdere keren laten zien en vertelt honderduit over de woning. Misschien snap je niet alles of heb je nog een paar onbeantwoorde vragen. Schroom niet en vraag gewoon wat je wil vragen. Het is belangrijk dat jij uiteindelijk een goede keuze maakt. En daar komt nou eenmaal een boel informatie bij kijken. Een paar handige vragen die je kunt stellen zijn:

  • Waarom verhuizen de bewoners?
  • Hoe zijn de buren?
  • Wanneer was het laatste onderhoud?
  • Is er onlangs nog iets verbouwd?
  • Hoe is het huis geïsoleerd?
  • Hoe oud is de CV-ketel?
  • Heeft het huis gebreken? Zoals problemen met de afvoer of lekkage.

Bekijk tijdens de bezichtiging niet alleen het huis, maar verken ook de buurt. Het huis kan nog zo mooi en perfect zijn, de buurt bepaalt heel erg hoe jij straks je nieuwe woning ervaart. Check dus even waar de dichtstbijzijnde bushalte en supermarkt zijn. Maar ook hoeveel verkeer er door de straat of wijk rijdt.

Het papier- en regelwerk

Hier begint het bij de meeste mensen te kriebelen. Want nu krijg je te maken met dingen als bieden ondervoorbehoud van financiering, het papierwerk, de hypotheek, een bezoekje notaris en het regelen van je woonverzekering. Ook de financiële impact merk je nu. Want het regelen van al deze dingen is best prijzig. Goed om te weten: je kunt een deel van je kosten terugkrijgen als je belastingaangifte doet.

Je woonverzekering

Alles geregeld en ben jij trotse eigenaar van je eerste huis? Gefeliciteerd! Zodra jij je eerste huis koopt, ben je ook verantwoordelijk voor het regelen van je woonverzekering. Bij een huurhuis heb je alleen een inboedelverzekering nodig, want de rest regelde de verhuurder. Maar nu is het ook tijd voor je eigen opstalverzekering. Daarmee verzeker je schade aan je huis door bijvoorbeeld storm, brand, water of inbraak.

Het lijkt misschien nog steeds een hele opgave, zo’n eerste huis kopen. Maar alles gebeurt stapje voor stapje. En ben je ergens niet zeker over? Vertrouw dan op je gevoel en kijk nog even verder. Niks zo vervelend als dat je een huis hebt gekocht en je voelt je er toch niet thuis en op je gemak. Veel plezier en succes met je huizenjacht!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide