252
Randstad blijft een dure bedoening met koopwoningen

De huizenprijzen blijven maar toenemen. Volgens Centraal Bureau voor de Statistiek waren huizen sinds het begin van de metingen nooit zo duur als nu. Duiken we dieper op de cijfers in, dan blijken er echter wel flinke verschillen te zijn in het land. De Randstad blijft het duurste om te wonen!

Landelijk gemiddelde

In 2020 kostte een gemiddeld huis in Nederland € 334.000. In 1995 begon het CBS met de metingen van de Nederlandse huizenprijzen en sindsdien lag de gemiddelde prijs zo hoog. In vergelijking met 2019 stegen de prijzen met gemiddeld 4 procent. De duurste gemeente om een huis te kopen, is Bloemendaal. Het verkoopbord ging daar uit de tuin nadat mensen gemiddeld € 863.000 neertikten voor een huis. In de gemeente Pekela (Noord-Holland) was men beduidend minder geld kwijt. Een huis ging daar voor gemiddeld € 164.000 van de hand. Dit is het laagste gemiddelde van het land en ligt, schrikbarend genoeg, in lijn met het landelijk gemiddelde van 1999 en 2000!

Half tot een miljoen

Het CBS deelt nog enkele andere schrikbarende cijfers. Zo waren er in 2019 8 gemeenten waar een bestaande woning werd verkocht voor meer dan een half miljoen euro. Vorig jaar steeg dit aantal naar 17 gemeenten! In totaal gingen 84.400 woningen over de miljoen-grens heen bij de verkoop. Een jaar eerder waren dat er ‘nog maar’ 60.000. 

Landelijke verschillen

Ook de landelijke verschillen zijn opmerkelijk. Van de 10 gemeenten met de duurste verkochte woningen liggen er 7 in Noord-Holland. Groningen telt 6 van de 10 gemeenten met de goedkoopste woningen. Met 2 ton op zak, kun je daar vaak makkelijk uit de voeten, terwijl in de Randstad minstens dubbele cijfers nodig zijn.

Rondom Amsterdam

Neem bijvoorbeeld onze hoofdstad. In Amsterdam lag het gemiddelde op € 510.900. Rondom de hoofdstad waren prijzen minstens zo hoog. Neem bijvoorbeeld een makelaar Amstelveen: die verkocht een huis gemiddeld voor € 534.700. Aan de andere kant van Amsterdam noteert het CBS opmerkelijk genoeg wel veel minder hoge cijfers. Een makelaar Zaandam dook met de huizenprijzen zelfs onder het landelijk gemiddelde. Kopers tikten daar gemiddeld € 315.700 neer voor een nieuwe woning. Hoe de Nederlandse markt zich verder gaat ontwikkelen, moet de tijd (helaas) gaan leren. 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners