425
Hoe koop je een huis in Spanje?

Is het altijd al jouw droom geweest om een huis te kopen in Spanje? Dan ben je zeker niet de enige, aangezien jaarlijks tienduizenden Nederlanders naar dit Zuid-Europese land vertrekken. Sommige blijven er tijdelijk, anderen vertrekken permanent. In dit laatste geval is het dan ook noodzakelijk om op zoek te gaan naar een goede woning. Natuurlijk is het in dit geval mogelijk om te huren, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om deze woning te kopen. In dit blogartikel gaan we je precies vertellen hoe dit in z’n werk gaat.

De zoektocht 

Het begint natuurlijk allemaal met de zoektocht naar een geschikte woning. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit zonder hulp te doen, maar de praktijk leert dat het vaker verstandiger is om een makelaar in dienst te nemen. Zij kennen de markt en weten precies met welke belangrijke zaken je rekening moet houden. Ook zijn er meer dan genoeg Nederlandssprekende makelaars in Spanje te vinden en dit zal de zoektocht dan ook aanzienlijk eenvoudiger maken. Let er wel altijd goed op dat je jouw wensen samen met de makelaar doorneemt, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Woning gevonden?

Heb je een geschikte woning gevonden? Dan is het tijd om het aankoopproces in gang te zetten. Het begint allemaal met het ondertekenen van een reserveringscontract. Tijdens de ondertekening van dit contract zal je een eerste aanbetaling doen. Dit bedrag ligt gemiddeld tussen de € 3.000,- á € 10.000,-. Door deze aanbetaling zal de woning van de markt worden gehaald, maar wel is het belangrijk om te onthouden dat wanneer je toch niet besluit om tot de aankoop over te gaan je de aanbetaling niet terugkrijgt.

hendersmagazinebanner.png

Laat het reserveringscontract ook altijd goed nakijken door een advocaat, zodat je zeker weet dat deze volledig klopt.

Aanvragen van een NIE-nummer

Om een huis te kopen in Spanje te kopen is het verplicht dat je in het bezit bent van een NIE-nummer. Dit is een nummer dat je kan vergelijken met het Nederlandse Burgerservicenummer (BSN). Het NIE-nummer kan je aanvragen bij het Spaanse Consulaat in Brussel of een lokaal politiekantoor in Spanje. 

Contratoprivado de compraventa

Het volgende contract dat ondertekent dient te worden is het Contratoprivado de compraventa, oftewel het compromiscontract. Je betaalt na ondertekening binnen 10 werkdagen 10% en het resterende bedrag binnen uiterlijk 4 weken. Dit contract is niet verplicht, maar wel aan te raden. Door middel van dit contract is het namelijk mogelijk om de juridische staat van de woning te controleren.

Houdt er bovendien ook rekening mee dat de restantbetaling via een Spaanse bankrekening moet worden voldaan. Het is dus verstandig om deze ruim op tijd aan te vragen en het liefst zo snel mogelijk, nadat je het NIE-nummer hebt ontvangen.

Ondertekening bij de notaris
De laatste stap voor het kopen van een woning in Spanje is het maken van een afspraak bij de notaris. Tijdens deze afspraak worden alle belangrijke contracten gecontroleerd en wordt de verkoop definitief gemaakt. Na deze afspraak wordt het mogelijk om de sleutel van je woning in ontvangst te nemen en te genieten van je nieuwe woonplaats.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners