1648
Een huis kopen
Gepubliceerd: 12-10-2012 Laatste update: 14-11-2017

Door de stagnerende economie zijn koophuizen wat minder in trek. Mensen hebben minder geld te besteden en het is niet meer vanzelfsprekend dat huizen in waarde stijgen - en dus is men minder kooplustig als het gaat om de aanschaf van een duur huis. Hoe kun je als verkoper toch geschikte kandidaten voor je huis vinden? En hoe kom je als koper uit het grote aanbod geschikte huizen op het spoor?

Verkoper: de boer op
Tot voor kort was het meestal geen enkel probleem om belangstellenden te vinden als je je huis wilde verkopen. Je verspreidde wat folders in de buurt en liet je vrienden- en kennissen weten dat je huis te koop stond, en presto: de potentiële kopers stroomden toe. Dat is nu wel anders. Wie zijn huis zelf wil verkopen, zal er harder aan moeten trekken dan enkele jaren terug.

Wat te doen? Nog altijd vormen mond-tot-mondreclame en het bord in de tuin of voor de ruit een goed manier om belangstelling te wekken. Daarnaast is adverteren in de huidige slappe markt verplichte kost. Niet alleen in dagbladen en tijdschriften zoals VT-wonen en Vivenda (vooral voor huizen aan de bovenkant van de markt), maar ook via internet. Er zijn allerlei sites om je huis te koop aan te bieden.

Koper: wikken en wegen
Eén probleem is minder urgent geworden in de afgelopen maanden: de schaarste op de woningmarkt. Maar het is zeker niet zo dat je het als koper voor het uitzoeken hebt. En al was het zo: het kopen van een woning is niet een beslissing die je zomaar maakt. De financiële gevolgen die de aanschaf van een woning met zich meebrengen zijn groot. Dus is het zaak om doordacht te werk te gaan. Enkele aandachtspunten:

  • De omgeving
   Hoe moet de buurt eruit zien? In welke regio zoek je een woning? Hoe ver moet de woning zijn van je werk? Is er gezinsuitbreiding op komst? Dan is het van belang dat er kinderopvang in de buurt is. Neem eens een kijkje in de verschillende gemeenten en wijken die je bevallen.
  • Je woonwensen
   Hoe belangrijk is een tuin, garage etc.? Gaat je voorkeur uit naar nieuwbouw of bestaande bouw? Hoe groot moet het huis zijn? Let hierbij niet alleen op het aantal vierkante meters, maar ook op de inrichting van het huis.
  • De prijs
   Welke netto maandlasten kun je dragen? Dit beperkt je in je keuze van een woning. Elders op deze site vind je hier nadere informatie over.

Hoe beter je weet wat je wilt, hoe gerichter je kunt zoeken - en hoe groter de kans dat je je een huis vindt dat bij je past.Een heel gedoe, maar het loont de moeite. Een eerste stap om het zoek- en keuzeproces te vergemakkelijken, is wellicht advertenties doorbladeren. Behalve in gedrukte media, staat er ook op internet het nodige aangeboden. Door: Jan Bletz

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide