1835
Energie vergelijken
Gepubliceerd: 15-02-2018

Bij het energie vergelijken kun je voor verschillende contracten kiezen. Wil je een contract met een vaste looptijd of heb je liever een variabel contract dat je ieder moment kunt opzeggen? Ook kun je de keuze maken tussen een contract met grijze of groene energie. Daarnaast kun je ook nog kiezen of je stroom en gas van dezelfde leverancier wilt afnemen of dat je alleen stroom of alleen gas wilt afnemen. Hieronder leggen we het verschil tussen de contracten uit en geven we aan waarom je misschien een bepaalde keuze maakt.

 

Neem je een vast of variabel energiecontract?
De meeste mensen kiezen voor een contract met vaste looptijd en dan wordt er voornamelijk gekozen voor de looptijd van een jaar. Uiteraard kun je ook kiezen voor een langere looptijd. Er zijn ook energiecontracten met de looptijd van bijvoorbeeld 3 jaar. Dat mensen vooral kiezen voor een contract van één jaar komt omdat deze contracten de voordeligste tarieven hebben. Leveranciers bieden namelijk vaak actiecontracten voor een jaar. Bij een vast contract moet je wel klant blijven voor de hele looptijd van je contract. Doe je dit niet, dan brengt een leverancier namelijk een boete in rekening. Hoe hoog de boete is hangt af van de looptijd van je contract.

inspiratiebrochures1.png

Kies je voor een variabel energiecontract, dan kunnen je tarieven veranderen tijdens je contract. Ook liggen de tarieven vaak hoger dan de tarieven van een vast contract. Wel kun je bij een variabel contract ieder moment overstappen van energieleverancier. Je hoeft dan geen boete te betalen als je je contract beëindigt.

Groene en grijze energiecontracten vergelijken
Bij het energie vergelijken kun je kiezen tussen verschillende energiecontracten. Zo kun je kiezen voor een energiecontract met groene stroom, vergroende stroom of grijze stroom. In 2016 kwam 5,9% van de gebruikte energie uit groen opgewekte energie. Groene energie is energie die duurzaam wordt opgewekt. Je kunt hierbij denken aan zonne-energie of windenergie.
Ook heb je vergroende energiecontracten. Dit is groene energie die is opgewekt in het buitenland of grijze energie die groen wordt gemaakt door certificaten die in het buitenland gekocht worden. Tot slot heb je ook grijze energiecontracten. Grijze energie is energie waarbij gebruik gemaakt wordt van fossiele energiebronnen. Dit zijn energiebronnen zoals aardgas en kolen.
Vaak is het idee dat groene energie duurder is dan grijze energie, maar dit is niet zo. Steeds vaker bieden leveranciers voordelige contracten aan waarbij je ook nog groene energie ontvangt.

Wat voor energiecontract heb je nodig?
Heb je stroom en gas nodig in je woning? Of wil je een contract voor alleen stroom of gas? Dit kun je allemaal kiezen tijdens het energie vergelijken. De meeste mensen kiezen voor een contract voor stroom en gas bij dezelfde leverancier. Dit is gemakkelijk omdat je dan een rekening krijgt waar dit beide op staat. Anders krijg je van twee verschillende leveranciers een jaarafrekening.

Het kan ook zijn dat je geen gas nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld stadsverwarming, dan kun je voor gas niet zelf een leverancier kiezen. Je kunt dan alleen voor stroom contracten vergelijken en overstappen van leverancier. Het komt weinig voor dat mensen alleen een gascontract aanvragen. Zoals we eerder al noemden, is dit voornamelijk omdat het makkelijker is om stroom en gas bij dezelfde leverancier af te nemen. Als mensen toch kiezen voor een gascontract bij een andere leverancier, dan komt dit voornamelijk door de groenheid van het gas. Sommige leveranciers bieden grijs gas aan zonder dit te compenseren. Andere leveranciers compenseren dit door bijvoorbeeld bomen te planten. Wil je dat je leverancier de CO2-uitstoot compenseert, dan kan het zijn dat je hiervoor een andere leverancier moet kiezen dan voor je stroomcontract. Al deze informatie kun je terugvinden bij het energie vergelijken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide