2177
De voordelen van een nieuwbouwwoning
Gepubliceerd: 12-03-2018

De huizenmarkt is in een groot gedeelte van Nederland alweer aardig opgekrabbeld na jaren van crisis. In veel plaatsen zijn de huizenprijzen erg gestegen. Daarnaast is de vraag alweer zo groot dat steeds meer huizen de openbare verkoop niet eens halen. Mensen vissen hierdoor steeds vaker achter het net en komen niet eens aan bezichtigingen toe.

Gelukkig is de bouw van nieuwbouwwoningen de afgelopen jaren wel weer gestegen. Zo werd in 2017 het hoogst aantal nieuwbouwwoningen in acht jaar gerealiseerd, al werd het gemiddelde aantal van voor de crisis nog niet gehaald. Verwacht wordt wel dat er ook in 2018 een groei te zien zal zijn in het aantal opgeleverde nieuwbouwhuizen.

Wil jij in 2018 je eerste huis gaan kopen, of doorstromen naar een volgende woning? Bijvoorbeeld omdat je gaat samenwonen, of omdat je meer ruimte nodig hebt door gezinsuitbreiding? Dan is het belangrijk om alle nieuwbouwprojecten goed in de gaten te houden. Waarom? Hieronder noemen we de tien grootste voordelen van een nieuwbouwwoning.

inspiratiebrochures1.png

Minder extra kosten bij de aankoop

Bij de aankoop van een bestaande woning heb je niet alleen te maken met de koopprijs, maar ook met overdrachtsbelasting, taxatiekosten en soms ook nog makelaarskosten. Een nieuwbouwwoning wordt meestal ‘vrij op naam’ aangeboden, wat betekent dat de overdrachtsbelasting bij de koop is inbegrepen. De andere extra kosten hoef je niet te betalen, en dit kan net het verschil maken bij je hypotheek laten berekenen!

Lage onderhoudskosten

Hoewel bij een nieuwe woning natuurlijk het gevoel een grote rol speelt, zijn er meer financiële voordelen. Omdat alle materialen nieuw zijn, heb je niet gelijk te maken met achterstallig onderhoud en houd je lage onderhoudskosten de eerste jaren.

Extra zekerheden bij nieuwbouwwoningen

Vooral als een woning met SWK-garantie is gebouwd en opgeleverd, krijg je niet snel te maken met onverwacht onderhoud al snel. Deze bouwkundige kwaliteitsgarantie geeft de eerste jaren een groot gevoel van zekerheid, omdat je weet dat je extra rechten hebt op wat de aannemer heeft opgeleverd.

Lage energiekosten

Nog een financieel voordeel: de lage energiekosten. Alle nieuwbouw moet voldoen aan de huidige technische voorschriften volgens het Bouwbesluit, waarbij de vloer, gevels, deuren en het dak bepaalde isolatiewaardes moeten halen. Doordat isolatie, verwarming en elektra helemaal nieuw zijn heb je een goed geïsoleerde woning, ook tegen geluid van buiten.

Een fijn woonklimaat

In het Bouwbesluit worden naast isolatiewaarden nog meer voorwaarden gesteld aan nieuwe woningen. Hierbij kun je denken aan een goede luchtkwaliteit door hoogstaande ventilatiesystemen, kamers met een minimale oppervlakte en een minimale plafondhoogte. Aangenaam en gezond wonen!

Invloed op de indeling en afbouw…

Als je al vroeg instapt in een nieuwbouwproject heb je zelf nog invloed op een aantal zaken. Denk hierbij aan het zelf kiezen van een keuken en badkamer, gebruikte materialen en bijvoorbeeld waar de stopcontacten komen. Dit wordt helemaal jouw droomwoning!

… En bepalen hoe het buitenshuis wordt

Niet alleen heb je invloed op het interieur, dit geldt ook voor de ruimte om het huis heen. Fijn toch, als je zelf de erfafscheiding en tuinaanleg kunt bepalen.

Een veilig huis

Nieuwbouwwoningen zijn veel vaker dan oude bestaande woningen in het bezit van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld inbraakwerend hang- en sluitwerk gemonteerd is, waardoor je wel vijftig procent minder kans loopt op inbraak.

Een fris huis

In een nieuwbouwwoning is alles -zoals de naam al zegt – nieuw. Geen vorige eigenaren dus die de keuken, de badkamer en het toilet al gebruikt hebben. En ook geen uitgebreide opfris- of schoonmaakbeurt nodig, alleen een snelle schoonmaak bij oplevering.

Waardestijging zonder investering

Tot slot dan toch nog een ander heel fijn financieel voordeel, namelijk de waardestijging van nieuwbouw. Nieuwe huizen stijgen sneller in waarde dan bestaande woningen, en waardestijgingen al tijdens de bouw zijn zeker geen uitzondering meer!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide