Zweden. Prachtig land, vriendelijke mensen die een taal spreken die niet al te moeilijk lijkt, en schitterende huizen. Dat prachtige rood geverfde houten huis aan het meer, dat spierwitte huis op een schitterend eiland aan de Zweedse kust. Of dat kleurrijke Pippi Langkous-huis aan de rand van het bos. Daar wil je toch blijven! Dat kan ook, voor langere tijd als je er een tweede huis koopt. Zoek je gewoon op Funda, marktplaats of andere sites naar huizen in Zweden en je bent even zoet. 

 

Eindeloze bossen, rotsachtige kusten, verstilde meren en hout, veel hout. Zweden heeft die natuur waar veel mensen naar verlangen. Zet vervolgens een Zweeds rood houten huis in dit beeld en het hart van de Scandinavië-ganger gaat sneller kloppen. 

Het is voor Nederlanders een geliefd land om er een tweede huis te hebben. Nog steeds. Ook in tv-programma’s als Ik vertrek en Droomhuis gezocht komt Zweden regelmatig voorbij. 

In sommige landen is een tweede huis is te betalen

De meest populaire landen om een tweede huis te kopen zijn Frankrijk, Spanje en Portugal. Een lekker klimaat, veel zon. En gunstige huizenprijzen. Je hoeft er niet een heel dikke portemonnee voor te hebben. Het is voor veel mensen bereikbaar. 

Dat geldt ook voor de huizen in Zweden. Als je houdt van veel rust en ruimte, mooie lange zomers en winters met veel sneeuw, dan is dit het land waar je zijn moet. Volgens sommige liefhebbers heb je er voor dertigduizend euro al een leuk pandje op het platteland. Een opknappertje, dat wel. Maar leg er twintigduizend euro bij en je hebt een Zweeds huis dat van alle gemakken voorzien is. 

Zweden is elf keer groter dan Nederland

En ga dan maar zoeken in een land dat elf keer zo groot is als Nederland. Daarom is het goed om eerst na te gaan wat je echt wilt en wat bij je past. Ben je iemand die graag de natuur in trekt met een heuse Zweedse backpack of ga je voor die Burkelyrugzak die je draagt als je Zweeds design gaat bekijken in de omgeving? Kies je voor het wonen vlakbij een grote stad of ben je iemand die graag bij een bos, een meer of juist bij de bergen wilt wonen? En kies je voor een dorp of voor een echt afgelegen plek.

Een afgelegen huis in de natuur is natuurlijk fantastisch. In de zomer, als het mooi weer is. Enthousiaste Zweden-sites waarschuwen wel voor de consequenties. Denk bijvoorbeeld aan ‘even een paar boodschappen doen’. Als je voor een pakje boter veertig kilometer verderop moet, is dat nogal wat. Dat moet je willen. 

Pas op voor de Zweedse winter

Realiseer je ook dat de winters er lang, donker en koud zijn. Op een afgelegen plek is er niemand die jouw huis in de gaten houdt (inbraak) of de verwarming even checkt (wel zo fijn als deze het doet als je met de kerst komt). Sommige huizen zijn in de winter zelfs moeilijk te bereiken. Dat realiseer je je in de zomermaanden niet. 

Een houten huis is iets anders dan een huis van baksteen. Het is niet voor niets dat je in Zweden als koper de verplichting hebt om een ‘besiktningsplikt’ te laten uitvoeren. De staat van het huis wordt goed bekeken, door een expert. 

Kortom; ook al zijn de huizen aantrekkelijk geprijsd, weeg alle voors- en tegens tegen elkaar af. Maak een een juiste keuze, ga kijken, inspecteer het huis goed, laat je juist informeren. Koop bewust en bewaak je portemonnee door van tevoren een budget vast te stellen. En daarna volgt het grote genieten.  

Ook leuk om te lezen