1676
Fris en schoon zwembadwater met zwembadzout
Gepubliceerd: 27-08-2021

Wie in het bezit is van een eigen bubbelbad of zwembad in de tuin, of binnenshuis, weet natuurlijk hoe cruciaal het is om te zorgen dat het zwembadwater schoon en fris blijft. Want zwemmen in water dat een groen kleurtje heeft, vol zit met troep (zoals bladeren, haren, etc.) of zelf rijk is aan bacteriën en schimmels, is verre van een pretje. Maar welke methodes en trucjes zijn er om te zorgen dat het water in je zwembad mooi schoon blijft?

Een van de belangrijkste manieren om het water te reinigen en vers te houden, is het gebruik van zwembadzout. Wat is dit voor zoutsoort? Hoe werkt zwembadzout? En welke meerwaarde heeft dit zou zwembad eigenaren te bieden?

Wat is dat eigenlijk: zwembadzout?

Zwembadzout is een speciale zoutsoort, die gebruikt wordt in zoutwatersystemen om op die manier het water dat door het systeem wordt geleid, schoon te maken. Het systeem kan gebruikt worden in plaats van het toevoegen van chloor aan het badwater. Chloor heeft namelijk enkele nadelen. Zo stinkt het behoorlijk en moet je je na een zwembadduik echt opfrissen met een shampoo om de chloorgeur te neutraliseren. Verder zijn tienduizenden Nederlanders allergisch voor chloor. Alleen al om deze redenen is gebruikmaken van zwembadzout een goed alternatief voor het gebruik van chloor.

Hoe wordt zwembadzout gebruikt om zwembadwater schoon te maken?

Zoutwatersystemen zijn apparaten die je helpen om het water in je zwembad fris te houden. Via een proces dat bekendstaat als zoutelektrolyse, wordt er in het badwater op een natuurlijke manier chloride geproduceerd. Het chloride komt in het zwembadwater terecht en zorgt daar voor de neutralisatie van vuiltjes, bacteriën en schimmels. Hierdoor blijft het water lekker schoon, maar ook gezond.

Gezondheidsvoordelen & voordelen voor de natuur

Water dat met zwembadzout gechloreerd is, is aanmerkelijk beter voor je lichaam, en dan specifiek voor je huis, dan wanneer er chloor wordt gebruikt in het zwembadwater. Met zwembadzout schoongemaakt water heeft dan ook interessante gezondheidsvoordelen. Zo hebben mensen met huidproblemen door zoutelektrolyse en ervaren ze minder reumatische klachten of irritaties. Goed schoongemaakt water in je thuiszwembad is daarom van groot belang, zeker als je last hebt van huidproblematiek of kampt met bijvoorbeeld allergieën.

Nog los hiervan geef je ook de natuur en de omgeving rond het tuinzwembad een positieve injectie. Terwijl chloor bekendstaat als erg schadelijk voor het milieu, met name voor het grondwater, heeft zuiveringszout voor in het zwembad deze nadelen niet. Zwembadzout is totaal niet schadelijk voor het milieu en kan dus zonder schuldgevoel gebruikt worden als goed een milieuvriendelijk alternatief voor chloor.

Een paar tips en trucs!

Vandaag de dag is een zoutwatersysteem met zwembadzout voordelig verkrijgbaar bij speciaalzaken, die in de regio actief is. En dat is prettig, want chloor is relatief duur, terwijl je met goed zout hetzelfde resultaat kunt bereiken. Let er op dat, voordat je zou toegevoegd aan je badreiniger, de pH-waarde van het water de juiste cijfers heeft. De meest ideale pH-waarde bedraagt minimaal 7,2 tot (maximaal) 7,6. Heeft jouw zwembadwater deze waarden, dan zit je helemaal goed.

Bij de juiste pH-waarde, check dit altijd goed met metertjes, kun je aan de slag gaan met het toevoegen van zout. De meest ideale waarde is hier 3 ppm. Zorg dan ook dat je voldoende zout hebt om dit peil te kunnen bereiken.

Je kunt via een eenvoudig rekensommetje bepalen hoeveel zout er in jouw apparatuur moet. Dat doe je met deze simpele, maar handige formule: aantal kg zout = inhoud zwembad x 0,003. Om dit te verduidelijken met een. Ter voorbeeld: bij 2500 liter water dan krijg je de eenvoudige rekensom: 2500 x 0,003 = 7.5 kilogram zout.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide