511
Kies jij voor screens of rolluiken?
Gepubliceerd: 26-07-2023

Als het aankomt op zonwering, zijn er twee hele populaire opties: moderne screens en het oude vertrouwde rolluik. Maar welk type zonwering is nou eigenlijk de beste keuze? Beide soorten kunnen de woning goed beschermen tegen zonlicht en zo de warmte buiten houden. Toch zijn er naast de overeenkomsten ook een aantal belangrijke verschillen. Hieronder zetten we de eigenschappen voor je op een rijtje.

Mate van verduistering

Er is een duidelijk verschil als het over verduistering gaat. Beide soorten zonwering kunnen het zonlicht goed tegenhouden, maar alleen rolluiken kunnen een ruimte volledig verduisteren. Dit komt doordat de rolluiken gemaakt zijn van een materiaal dat geen licht doorlaat. Screens zijn daarentegen gemaakt van een zonwerend doek dat wel daglicht doorlaat. Je kunt dus altijd van binnen naar buiten kijken, maar overigens niet andersom. Wil je privacy creëren zonder al het natuurlijke licht in je woning te blokkeren? Dan zijn screen doeken een echte uitkomst. Wil je een kamer juist volledig kunnen verduisteren op ieder moment van de dag? Dan kun je beter kiezen voor rolluiken.

Warmte- en geluidsisolatie

Beide soorten zonwering houden zonlicht en dus warmte goed tegen. Wat betreft de geluidisolatie wint het rolluik het toch duidelijk van het dunne screendoek.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Formaten en maatwerk

Zowel rolluiken als screens zijn volledig op maat te maken. Je kunt het formaat dus perfect aanpassen op jouw ramen.

Weersbestendigheid

Over het algemeen zijn rolluiken sterker en daarom beter bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Toch is het goed om te weten dat er naast de standaard screens ook zogenaamde ritsscreens verkrijgbaar zijn. Bij dit type zijn de zijkanten van het screendoek verbonden aan het frame, waardoor het niet kan gaan klapperen door de wind. Dit type screen is dus wel erg weersbestendig.

Bediening en montage

Beide varianten zijn handmatig en elektrisch te bedienen. Ook zijn er solar varianten verkrijgbaar. Hierbij werkt de zonwering op zonne-energie. Dit is erg duurzaam, beter voor het milieu en leuk voor je portemonnee. Bovendien zijn solar screens en rolluiken op zonne-energie veel eenvoudiger te monteren. 

Inbraakvertraging

Rolluiken met anti-optilveren hebben een inbraakvertragende werking. Screens zijn minder stevig en bieden hierdoor minder bescherming tegen inbrekers. Wel heeft het zonwerende doek een afschrikkend effect, omdat het de ramen toch extra beschermt.

Welk type zonwering heeft jouw voorkeur na het doorlezen van alle eigenschappen, verschillen en overeenkomsten? Wat de beste keuze is, is compleet afhankelijk van jouw persoonlijke wensen.

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids