2508
vijver
Gepubliceerd: 01-08-2012 Laatste update: 25-04-2017

In een tuin, op het balkon of terras is een minivijver een mooi en heerlijk rustgevend element. Lekker wegdromen langs de eigen waterkant. En zo moeilijk is het allemaal niet: een geschikte pot of bak, wat mooie planten en genieten maar!

De ideale maat voor een minivijver is zon halve meter breed en tussen de 25 en 50 centimeter diep. Groter kan ook, maar bedenk wel dat groter ook zwaarder betekent. Belangrijk is dat de bak waterdicht is en geen schadelijke stoffen afstaat. Een kunststof, glazen of geglazuurde bak is uit zichzelf al goed. Bekleed houten vaten, die niet waterdicht zijn, van binnen met vijverfolie.

Natuurlijk
En dan de planten. Kies voor verschillende oeverplanten die niet te groot worden en niet te snel groeien. Zet er niet gelijk teveel planten in. Voor je het weet is de vijver helemaal dichtgegroeid. Planten van verschillende hoogtes geven de minivijver een evenwichtige en natuurlijke uitstraling.

Oeverplanten
Een sigarenplant staat natuurlijk wel heel erg echt. Kies voor de wat kleinere bebladerde lisdodde (Typha gracilis). Deze heeft wat fijnere bladeren dan de kleine lisdodde en blijft ook wat kleiner.

Minikalmoes (Acorus gramineus)heeft mooie, grasachtige, witgroen gestreepte bladeren. Het is een makkelijke plant die goed tegen zon kan en winterhard is.

De puntwederik (Lysimachia punctata) heeft eivormige bladeren Deze zitten in kransjes van drie tot vier bij elkaar. Van juni tot augustus bloeit de plant met mooie gele of oranje bloemen.

Watermunt is letterlijk en figuurlijk een heerlijke plant. De blaadjes ruiken sterk naar pepermunt. De roodachtig lila bloemen trekken honingbijen en hommels aan.

Bij een echte vijver horen ook zuurstofplanten en drijfplanten. Drijfplanten zorgen voor schaduw. Zuurstofplanten houden het water zuurstofrijk en helder. Denk aan vederkruid, hoornblad of waterpest.

Water bijvullen
En dan nog een paar tips voor lang en veel vijverplezier. Halfschaduw is de beste plek voor een vijver. En dat geldt extra voor een minivijver, die sneller opwarmt en afkoelt dan een gewone vijver.

Vul regelmatig water bij. Bedenk dat het water, vooral in de zomer, snel kan verdampen.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide