2438
Houten overkapping onderhoud: langer genieten van jouw terrasoverkapping
Gepubliceerd: 22-03-2022 Laatste update: 25-07-2023

Een houten overkapping is een prachtige toevoeging aan de tuin. Het draagt bij aan een gezellige sfeer en zorgt voor meer comfort. Onder een terrasoverkapping kun je het hele jaar door genieten van de achtertuin! Heb jij een houten overkapping of overweeg je om er eentje te (laten) bouwen? Lees dan ook meer over het onderhoud. Wanneer je het hout op de juiste manier onderhoudt, kun je er nog langer van genieten. Er staan een paar handige tips in dit artikel.

Houtsoort van de overkapping

Hoe je een houten overkapping het beste kunt onderhouden, is afhankelijk van de houtsoort. De meeste terrasoverkappingen worden gemaakt van sterk en onderhoudsvriendelijk hout met een hoge duurzaamheidsklasse. Douglas hout is bijvoorbeeld erg populair. Op een schaal van 1 tot 5 valt Douglas hout binnen duurzaamheidsklasse 3. Hierdoor gaat een Douglas overkapping lang mee en heeft het maar weinig onderhoud nodig. Het is dus een hele goede keuze!

Hout behandelen voor lange levensduur

Je kunt de levensduur van een sterk houtsoort als Douglas verlengen door het te behandelen. Hiermee bescherm je het hout tegen weersinvloeden zoals vocht, regen en direct zonlicht. Schaf direct behandeld en geïmpregneerd hout aan voor jouw overkapping of behandel het materiaal zelf met een geschikte beits. Wil je de materialen voor de terrasoverkapping online aanschaffen? Kijk dan altijd bij de productomschrijving van houten balken, palen en planken of het gaat om behandeld of onbehandeld hout. Op de website van Wood and Colors staat dit duidelijk aangegeven.Vervolgens kun je er direct een geschikte beits bij bestellen. Je hebt de keuze uit een dekkende of transparante beits in verschillende kleuren. Een transparante en vrijwel kleurloze beits gaat vergrijzing van Douglas hout tegen. Hierdoor kun je langer genieten van de warme, natuurlijke kleur.

snoeiguide-banner-2024.png

Reinigen met mild schoonmaakmiddel

Als het hout eenmaal is behandeld, is het onderhoud heel gemakkelijk. Je kunt het hout eenvoudig reinigen met een mild schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld met PH-neutrale zeep of een sopje van water en azijn.

Zachte spons, borstel of doek

Gebruik voor het schoonmaken een zachte spons, borstel of doek om beschadigingen te voorkomen. Probeer vuil nooit weg te schuren met een schuurspons!

Tuinslang in plaats van hogedrukreiniger

Je kunt de houten overkapping ook gemakkelijk schoonmaken met gebruik van de tuinslang. Soms is even afspoelen al voldoende voor een frisse look. Het is ook een handige manier om sop weg te spoelen. Ga vooral niet met de hogedrukspuit aan de slag. Hiermee beschadig je het hout en verkort je de levensduur.

Lees ook

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids