685
Ga voor een carport of overkapping in de tuin
Gepubliceerd: 27-01-2023 Laatste update: 25-07-2023

Door te kiezen voor een overkapping in de tuin, geniet je een groter deel van het jaar van al het moois wat een tuin kan bieden. Met een carport creëer je niet alleen een plek om te schuilen tijdens een zomers buitje; de carport biedt daarbij bescherming aan een auto die op je eigen terrein geparkeerd wordt.

Kies je voor een brede carport, dan zou je hier ook de fietsen van de kinderen onder kunnen stallen bij regen. Zo blijven ze droog! Heb jij het gebruik van een carport of overkapping al eens overwogen? In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en voordelen hiervan. 

Aan de slag met het uitkiezen van een overkapping 

Bij de keuze voor een carport of overkapping zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Bepaal bijvoorbeeld allereerst wat een geschikte plek is voor deze constructie. Laat je een overkapping los in de tuin plaatsen, of monteer je deze aan de woning vast? In dat laatste geval is het belangrijk rekening te houden met de lichtinval in de aansluitende woon- of eetkamer. Een overkapping van hout kan veel licht uit deze ruimte wegnemen. Passend alternatief is een overkapping met lamellen of bijvoorbeeld een overkapping met een glazen dak. Ook in het geval van een carport speelt diens locatie op het erf mee. Het kan bepalend zijn voor het al dan niet afsluiten van een zijkant van de carport.

Inpage_banner_Wonenonline_2023.png

Overkappingen van verschillende materialen

Overkappingen zijn er niet alleen in verschillende varianten; ook heb je keuze uit diverse materialen. Kies bijvoorbeeld tussen een glazen overkapping in een RVS frame, of ga voor een authentieke houten overkapping. Een houten overkapping wordt vaak van douglas hout gemaakt. Dit hout gaat lang mee bij het juiste onderhoud. Zo kan het verstandig zijn het hout periodiek te schuren en opnieuw in de beits of lak te zetten. Probeer te vermijden dat de hoekpalen van een overkapping in direct contact met de grond staan. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het hout al snel begint te rotten. De oplossing is het gebruik van betonpoeren onder deze palen. Een alternatief is het insmeren van de onderzijde van houten palen met teer.

Denk na over een geschikt formaat voor de overkapping

Naast de plek van de overkapping of carport in de tuin, speelt ook het formaat ervan mee. Je wilt voorkomen dat de overkapping te pompeus is. Meet vooraf uit hoe groot de overkapping in jouw tuin kan zijn.

Lees ook

Wonenonline


GRATIS MUST-HAVE SNOEIGIDS

snoeigidscover2.png
Ontvang nu gratis onze uitgebreide E-snoeigids. Leer de geheimen van perfect snoeien, ontdek essentiële technieken en houd je tuin het hele jaar door in topconditie.

Dit e-book staat boordevol tips voor elke tuinier, van beginner tot expert.

Vraag vandaag nog jouw gratis exemplaar aan en geniet van een gezonde, stralende tuin!

Ja, stuur mij de snoeigids